Cum ne afectează căldura activitatea creierului

Studiile arată că oboseala, confuzia și chiar depresia cresc în intensitate atunci când ne expunem la temperaturi ridicate. Vara e aproape, așa că merită să arunci un ochi peste aceste informații interesante.
Multi oameni sustin ca gandirea lor incetineste pe masura ce temperatura de afara creste. Sa fie oare adevarat? Potrivit unui studiu recent, raspunsul este da. S-a demonstrat ca expunerea la caldura modifica atat perceptia, cat si functionarea executiva cognitiva.

Perceptia a fost masurata prin intermediul Visual Search Task (VST), care le-a cerut barbatilor sa raspunda cat mai repede posibil la un semnal vizual care a aparut pe ecranul computerului din fata lor. In versiunea simpla a sarcinii, imaginea reprezenta un triunghi verde aprins, solid conturat.
In versiunea complexa a sarcinii, imagina reprezenta un triunghi format din puncte prezentate pe un fundal de puncte palpaitoare. Sarcina VST este conceputa pentru a masura capacitatea de a filtra informatiile care distrag atentia si de a interpreta un semnal foarte specific.

Functia executiva a fost evaluata folosind sarcina Stroop, care masoara capacitatea de a suprima un raspuns automat. In sarcina Stroop, raspunsul automat este citirea unui cuvant prezentat pe ecran, lucru pe care il facem automat dupa ce am invatat sa citim.

In sarcina simpla Stroop, un cuvant este prezentat pe ecran cu font alb, iar participantii il potrivesc cat mai repede posibil.
In versiunea complexa a acestei sarcini, participantii au fost rugati sa indice culoarea fontului folosit pentru a prezenta cuvantul, mai degraba decat cuvantul in sine. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod