Cele 10 semne care te anunță că ai lipsă de fier

Când organismul nu asimilează acest mineral, pot să apară probleme de sănătate serioase. Fii atentă la aceste 10 semne care te anunță că ai lipsă de fier!
Deși la început poate să nu pară serioasă, deficiența de fier din organism poate conduce la o afecțiune gravă, și anume la anemie. În fiecare zi pierdem fier în diferite moduri, așa că este important să prevenim și să tratăm această situație, pentru a evita declanșarea unor probleme de sănătate serioase. 

Deficiența de fier apare atunci când organismul nu asimiliează acest mineral, care este responsabil pentru producerea hemoglobinei – o proteină prezentă în celulele din sânge care permite transportul oxigenului în organism. Absența hemoglobinei face ca mușchii și țesuturile să funcționeze anormal, ceea ce conduce la anemie.


Iată cele 10 semne care te anunță ca ai lipsă de fier:


1. Oboseala nejustificată

Oboseala este un simptom obișnuit al deficienței de fier. Acest lucru se întâmplă pentru că, în absența fierului, organismul nu poate produce hemoglobină, un compus prezent în sânge care are rolul de a conduce oxigenul de la plămâni în restul corpului.
Atunci când cantitatea de hemoglobină scade, se reduce și cantitatea de oxigen care ajunge la mușchi și țesuturi ceea ce conduce la instalarea oboselii. Oboseala este o stare obișnuită în viața zilnică dar, uneori, este dificil să facem diferența între oboseala obișnuită și cea cauzată de lipsa fierului din organism. Însă, în cel de-al doilea caz te vei confrunta și cu unul sau mai multe dintre următoarele simptome: stare de slăbiciune, nivel scăzut de energie, dificultăți de concentrare, productivitate scăzută.


2. Pielea capată o culoare palidă

Hemoglobina prezentă în celulele roșii este cea care dă și culoare pielii. Din cauza absenței fierului, organismului nu poate produce suficientă hemoglobină, ceea ce face ca pielea să capete o culoare palidă.
Dar, indiferent de culoarea pielii, dacă și interiorul buzelor, gingiile, unghiile și interiorul pleoapelor sunt mai puțin roșii decât în mod normal, atunci este posibil ca nivelul scăzut de fier să fie cauza.


3. Senzație de sufocare / dureri în piept

Dacă aceste simptome apar atunci când desfășori o activitate este posibil să te confrunți cu lipsa fierului din organism, pentru că oxigenul transportat de sânge este mai redus cantitativ decât în mod obișnuit, iar organismul încearcă să compenseze această lipsă și să asigure necesarul de care au nevoie organele interne pentru a funcționa bine.


4. Amețeli și dureri de cap

Lipsa fierului poate cauza dureri de cap sau migrene. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că la creier ajunge o cantitate insuficientă de oxigen, ceea ce face ca vasele de sânge să se umfle și să provoace presiune, care conduce la dureri de cap sau migrene.
Insuficiența fierului în organism poate conduce și la amețeli. Atunci când nivelul hemoglobinei scade sau rămâne scăzut, organismul intră în criză de oxigen. Oxigenarea insuficientă a creierului conduce la amețeli sau poate fi cauzată de tensiunea arterială scăzută, ca urmarea a alimentării insuficiente cu oxigen a inimii și vaselor de sânge.


5. Palpitații

Bătăile neregulate ale inimii, cunoscute sub numele de palpitații, sunt un alt simptom ale unei deficiențe de fier în organism. Din cauza nivelului scăzut al hemoglobinei, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa oxigen în organism. Acest lucru poate cauza un ritm neregulat al bătăilor cardiace, sau senzația că inima bate foarte repede, iar în cazuri extreme poate conduce la insuficiență cardiacă.
Însă aceste simptome apar de obicei în stadiile mai avansate, după ce precedentele simptome prezentate au fost deja experimentate de către persoana bolnavă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod