Cele 10 semne care te anunță că ai lipsă de fier

6. Părul și pielea capătă un aspect neîngrijit

Părul și pielea sunt considerate a fi funcții secundare ale corpului omenesc. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că organismul transmite oxigenul cu precădere către cele mai importante părți ale sale, adică organele și țesuturile. Atunci când avem carențe de fier în organism, pielea și părul primesc mai puțin oxigen și încep să devină mai uscate și mai casante. Aceste probleme sunt cauzate de absența unei proteine, numită feritină, care este responsabilă cu stocarea și eliberarea fierului în organism la intervale regulate de timp.
Un nivel scăzut de fier în organism conduce la căderea părului, mai ales în rândul femeilor care încă nu au ajuns la menopauză.


7. Limba uscată și umflată

Un examen al interiorului gurii poate da indicii importante despre starea noastră de sănătate. Deficiența de fier este una dintre problemele cu care ne-am putea confrunta. Dacă limba este umflată, inflamată sau prezintă porțiuni decolorate, acestea pot fi simptomele unei deficiențe de fier. Limba și țesutul muscular prezintă o proteină specifică, mioglobina, al cărei rol este acela de a combina fierul și oxigenul. Dacă nivelul de mioglobină este scăzut, limba poate să capete un aspect uscat, neted și umflat.
Deficiența de fier se poate manifesta și prin senzația de gură uscată și crăpături în colțurile gurii.


8. Unghii casante

Acest simptom apare de obicei în stadiile avansate de anemie. Această boală este caracterizată de faptul că unghiile devin foarte subțiri și își pierd curbura, devenind plate sau chiar concave. În primele faze, unghiile devin casante și se pot rupe cu ușurință. Simptomele apar de obicei în mijlocul unghiei care se prăbușește spre interior, marginile exterioare rămânând ridicate, ceea ce va da unghiei aspectul unei linguri.


9. Crampe sau spasme ale picioarelor

Nivelul scăzut de fier din sânge poate conduce la o scădere a nivelului de dopamină, un compus chimic secretat de creier, foarte important pentru coordonarea mișcării și care poate conduce la declanșarea sindromului picioarelor neliniștite. Dopamina funcționează ca un agent de legătură între creier și sistemul nervos pentru a ajuta creierul să coordoneze mișcările pe care le facem.
 Dacă celulele nervoase sunt deteriorate, cantitatea de dopamină scade, ceea ce conduce la mișcări involuntare și spasme musculare. În mod obișnuit, nivelul de dopamină scade spre finalul zilei, ceea ce explică de ce sindromul picioarelor neliniștite este mai activ în cursul serii și pe timpul nopții.


10. Dureri abdominale și urinare cu sânge

Hemoliza intravasculară este o reacție cauzată de deficiența de fier din organism și este caracterizată de ruperea celulelor roșii din fluxul sanguin și eliberarea fierului care se va pierde prin urinare. Acest lucru se întâmplă persoanelor care practică activități sportive foarte intense, în special jogging și poate cauza traume vaselor mici de sânge de la nivelul picioarelor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod