Candidoza. Tot ce trebuie să știi despre această infecție. Află detalii!

„De obicei un organism competetent ar trebui să scape de la sine de candidoză în 3 zile. Dacă imunitatea este scăzută acest proces ar putea dura la nesfârșit în afara unui tratament adecvat. În momentul în care avem o candidoză recurentă, înseamnă că ceva este în  neregulă cu organismul: diabet, problemă de imunitate, un dezechilibru al florei vaginale care predispune la candidoză. Candidoză redevine activă dacă nu găsește un echilibru local (floră) și sistemic (glicemie, imunitate)”, adaugă dr. Istoc.  

În cazul bărbaților infecția este rară, aceștia fiind mai degrabă purtători ai acestei ciuperci, fără a prezenta simptome. În cazurile în care candidoză prezintă simptome la bărbați, acestea pot fi mirosul neplăcut, înroșirea și uscarea mucoasei glandului, secreții albicioase abundente, usturime la urinare și la contactul sexual.  

Prevenția candidozei recurente 

Este important să se mențină curată și uscată zonă intimă, dar fără a se utiliza săpunuri dure. Sunt recomandate maxim două dușuri pe zi, iar băile de șezut în apa călduță pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor de candidoză. Dușurile vaginale sunt de evitat, acestea putând agrava de fapt candidoza prin îndepărtarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului. În perioada în care se administrează antibiotice, sunt recomandate iaurturile cu culturii vii sau comprimate ce conțin Lactobacillus acidophilus, acestea ajutând la menținerea florei vaginale la un nivel optim.  

Este bine să se evite utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau a altor pulberi în zonă genitală, deși sunt destinate igienei feminine. Îmbrăcămintea extrem de strâmtă poate produce iritații, iar lenjeria de corp din mătase sau nylon crește transpirația în zonă genitală și, de asemenea, provoacă iritații. Pentru lenjeria de corp este recomandat bumbacul, acesta nerestrictionand fluxul de aer. Sunt de evitat și tampoanele interne, iar în cazul în care persoanele suferă de diabet zaharat, este indicat să se mențină valorile glicemice la un nivel bun.  

Există o serie de alimente care trebuie evitate pentru prevenirea infecției cu candida. Carbohidrații simpli, care sunt conținuți de cele mai multe ori în sirop de porumb, zahărul, fructele uscate sau sucurile de fructe  - sunt alimente care dăunează echilibrului bacteriilor din intestine. Porumbul și cartofii sunt legume contraindicate, pentru a evită înmulțirea bacteriilor. În schimb, sunt indicate vegetalele cu frunze verzi, merele, peștele și carnea slabă, cât și consumul de usturoi.  

Pacientele cu diabet, cu imunitate scăzută din diferite cauze, pacientele care din cauza unei igiene locale excesive își distrug flora, precum și pacientele care urmează tratamente antibiotice îndelungată (distruge floră) sunt predispuse la candidoze recurente.  
  

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod