Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC)

Diagnosticarea Diagnosticarea cu BPOC trebuie luata in considerare la orice persoane cu simptome si istoric de expunere la factori de risc, iar diagnosticul trebuie confirmat prin spirometrie.

"Subdiagnosticarea si diagnosticarea tardiva a bolii sunt 2 probleme majore cu care se confrunta si sistemul nostru de sanatate", a afirmat dl. prof. dr. Florin Mihaltan, presedinte al Societatii Romane de Pneumologie. Plecand de la aceste considerente pneumologii s-au implicat in actiuni de screening spirometric si de educatie a pacientilor cu BPOC.


"Disponibilitatea uzuala in Romania a spirometriei este inca departe de a fi o realitate. Realizarea unui acces facil al populatiei la spirometrie este o dovada de masura de sanatate publica relativ ieftina si facila, dar cu rezultate importante in ceea ce priveste diagnosticarea precoce a unei afectiuni care, tratata in faze incipiente, duce la scaderea drastica a costurilor socio-economice asociate si la impactul pe care aceasta boala il are asupra pacientului si familiei acestuia", a mai adaugat prof.
dr. Florin Mihaltan.



Spirometria

Cea mai buna modalitate de a afla daca aveti BPOC este sa va faceti un test al functiei pulmonare denumit spirometrie. "Spirometria este un test simplu, nedureros, care masoara cantitatea de aer pentru care o persoana o poate expira si intervalul de timp necesar pentru aceasta",  precizeaza dr. pneumolog Magdalena Ciobanu.

Ce masoara spirometria:
1. Volumul exterior fortat pe secunda (VEMS)
Cat aer puteti expira intr-o secunda dupa ce inspirati cat mai profund posibil.

2. Capacitatea vitala fortata (CVF)
Cat aer puteti expira dupa ce inspirati cat mai profund posibil.
3. Raportul dintre VEMS si CVF
Cat aer din cantitatea totala pe care o expirati este expirat in prima secunda (arata cat de rapid sa puteti goli plamanii).


Alte teste folosite pentru diagnosticare:


Teste de bronhodilatatie
Aceste test este folosit pentru excluderea diagnosticului de astm si pentru ghidarea deciziilor terapeutice initiale.

Rx. torace
Rareori aceasta metoda poate diagnostica BPOC, insa este utila pentru excluderea altor diagnostice alternative, cum ar fi tuberculoza.

Gazometrie
Este efectuat pacientilor cu semne clinice sugestive de insuficienta respiratorie sau insuficienta cardiaca dreapta.
Semnul clinic major al insuficientei respiratorii este cianoza (coloratie albastra a pielii sau a mucoaselor, aparuta la unele afectiuni cardiace sau pulmonare, din cauza insuficientei de oxigen in sange).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod