Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC)

Informatii general Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC)
Boala inseamna afectiune
Pulmonara inseamna la nivelul plamanilor
O
bstructiva inseamna partial blocata
Cronica inseamna ca nu se vindeca

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o afectiune pulmonara progresiva care se manifesta prin blocarea cailor aeriene, impiedicand respiratia. Principalul factor care conduce la aparitia acestei afectiune este fumatul, urmeaza apoi expunerea la poluanti sau la praf.

"Dificultatile de respiratie nu sunt doar un atribut inevitabil al procesului de imbatranire", sustine dr.
Roberto Rogriguez-Roisin, Presedinte al Comitetului Executiv al GOLD
. Totodata, acesta considera ca "din nefericire, multi pacienti cu BPOC sunt diagnosticati abia cand boala este deja in stadii avansate - stadiile incipiente de dezvoltare ale afectiunii nefiind recunoscute a timp".   

"BPOC este o boala pulmonara cronica invalidanta  care nu omoara imediat, ci lent, in timp, lipsindu-i pe fumatori de mici bucurii precum mersul pe jos, respiratia fara efort sau chiar auto-ingrijirea", subliniaza dr.
Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta".


Cu toate ca aceasta afectiune poate fi tratata, BPOC este una din principalele cauze de mortalitate si invaliditate la nivel mondial. Potrivit ultimelor date oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in prezent 210 milioane de persoane sunt afectate de BPOC, iar peste 3 milioane de persoane decedeaza anual din cauza BPOC -  mai mult decat cei decedati in urma cancerului la san si a diabetului la un loc.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod