Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC)

Factori de risc Potrivit dr. Magdalena Ciobanu, medic pneomolog, cel mai intalnit factor de risc, atat la noi in tara cat si la nivel mondial, este "fumatul de tigarete, pipa, trabuc etc, din aceasta cauza cei care fumeasza trebuie sfatuiti sa se opreasca". Se estimeaza ca 15% din fumatori vor face BPOC.

Alti factori de risc sunt pulberile industriale si noxele chimice existente in mediul de lucreu, dar si fumul produs prin arderea combustibililor biologici: carbune, lemn sau gunoi de grajd, folosite pentru incalzire sau gatit, in incaperi slab ventilate.



Situatia din Romania


Aceste date preluate din Studiul Populational de Prevalenta a Bolilor Respiratorii Cronice in Romania:

  • peste 50% din locuitori sunt expusi la fumatul pasiv;
  • 2 din 5 persoane se incalzesc cu lemne si carbune;
  • 26,8% au expunere la factori poluanti multipli;
  • 13,6% alergii la polenuri;
  • 14,1% alergie la praf de casa;
  • 12% alergie la par de animale.

"Este de remarcat ca strategiile Ministerului Sanatatii Publice din tara ca si actiunile sustinute ale profesionistilor din domeniu si ale societatii civile au dus, la inregistrarea unei tendinte de scadere a incidentei fumatului in populatia generala.
Mai sunt insa multe de facut in ceea ce priveste fumatul pasiv ca si fumatul la locul de munca sau in spatiile publice, mai ales din perspectiva sustinerii aplicarii adecvate a legislatiei existente in domeniu, legislatie care, in tara noastra, este aliniata la prevederile si recomandarile Uniunii Europene"
, a precizat Prof. Dr. Florin Mihaltan, coautorul studiului.


Fumatul produce BPOC


Aproximativ 90% din pacientii cu BPOC sunt fumatori. "Si fumatul pasiv este periculos, deoarece este responsabil de scaderea functiei pulmonare, agravarea simptomelor BPOc, cresterea frecventei spitalizarilor pentru BPOC si cresteea mortalitatii prin BPOC", sustine medicul pneomolog Magdalena Ciobanu.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod