8 semne că eşti alergică. Cum te tratezi

Alergiile, în special cele de primăvară dau bătăi de cap multor persoane. Netratarea lor poate duce la apariţia astmului bronşic, după cum avertizează Prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic primar alergologie. Află ce opţiuni de tratament ai!

Alergiile, în special cele de primăvară dau bătăi de cap multor persoane. Netratarea lor poate duce la apariţia astmului bronşic, după cum avertizează Prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic primar alergologie. Află ce opţiuni de tratament ai!

 

Pericolul bolilor alergice este foarte mare şi se estimează că până în anul 2013, jumătate din populaţia globului va dezvolta o alergie, avertizează Prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic primar alergologie la Spitalul Colentina din Bucureşti.

 

"O alergie este o problemă medicală care afectează reacţia sistemului imunitar la o substanţă străină. Este vorba despre o sensibilitate la ceva ce în mod normal este inofensiv. Când organismul încearcă să scape de 'alergen' (substanţa străină) apar acele senzaţii de strănut, ochi apoşi, nas înfundat, rinoree sau mâncărimi.

Alergenii clasici includ mătreaţa de animal, polenul, acarienii şi mucegaiurile", explică specialistul.

 

 

Cum îţi dai seama că eşti alergică?


1. Ai senzaţii de strănut des;
2. Ai ochii înroşiţi, lăcrimează şi ai senzaţia de "nisip în ochi";
3. Ai gâtul inflamat şi accese inexplicabile de tuse;

4. Întâmpini dificultăţi în respiraţie;
5. Ai erupţii însoţite de mâncărimi ale pielii;
6. Ai senzaţia că ţi-ai pierdut mirosul;
7. Ai nasul înfundat fără să fii răcită;
8. Ai scurgeri nazale apoase. fără legătură cu o răceală.

Alergenii care cauzează simptomele supărătoare cu care te confrunţi în luna mai sunt: plopul, salcia, mesteacănul, stejarul, frasinul, liliacul, platanul, păpădia, rapiţa, hameiul, socul, ovăz, secara, grâuul, iarba, orzul, acarienii, mucegaiurile, după cum sunt prezentaţi în calendarul alegernilor stabilit de medicii alergologi.



Dacă ai constatat prezenţa acestor simptome deranjante care sunt tot mai accentuate este bine să consulţi un medic alergolog care-ţi varecomanda câteva teste pentru un diagnostic şi un tratament care îţi uşurează situaţia.

 

 

Ce opţiuni de tratament avem?


Potrivit medicului alergolog, printre soluţiile de a trata alergiile se numără:

1. Antihistaminele şi decongestionantele (pastile, spray sau picături): sunt cele mai folosite în tratarea alergiilor;
2. Picăturile pentru ochi: diminuează temporar intensitatea simptomelor care afectează ochii;
3. Crema cu corticosteroizi: uşureaza simptomele de mâncărime şi împiedică răspândirea alergiei, însă dacă starea nu se ameliorează trebuie să te duci la medic;
4. Spray-ul nazal cu corticosteroizi: reduce inflamaţia nazală cauzată de numeroşi alergeni şi poate fi utilizat pe termen lung;
5. Injecţiile cu epinefrina: se folosesc doar ăn cazurile foarte grave, de loc anafilactic li trebuie administrate la câteva minute de la apariţia reacţiei alergice.
6.

Tratament injectabil numit imunoterapie: se recomandă persoanelor care suferă de o formă severa de alergie, precum şi celor care prezintă simptome mai mult de 3 luni de zile.

 

 

Calendarul alergenilor

 

  • ianuarie: acarieni, mucegaiuri;
  • februarie: arin alun, acarieni, mucegaiuri;
  • martie: arin, alun, ulm, plop, salcie, acarieni, mucegaiuri;
  • aprilie: arin, alun, ulm, plop, stejar, frasin, liliac, platan, păpădie, rapiţă, acarieni, mucegaiuri;
  • mai: plop, salcie, mesteacăn, stejar, frasin, liliac, platan, păpădie, rapiţă, hamei, soc, ovăz, secară, grâu, iarbă, orz, acarieni, mucegaiuri;
  • iunie: păpădie, rapiţă, soc, ovăz, secară, grâu, iarbă, orz, tei, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri;
  • iulie: păpădie, rapiţă, ovăz, secară, grâu, iarbă, orz, tei, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri;
  • august: rapiţă, iarbă, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri;
  • septembrie: rapiţă, iarbă, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri;
  • octombrie: acarieni, mucegaiuri;
  • noiembrie: acarieni, mucegaiuri;
  • decembrie: acarieni, mucegaiuri.

 

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Sirbu carmen pe 19 Mai 2013, 18:37
    referitor alergii

    Buna, si eu am facut o alergie f urata, acum sunt sub tratament cu Dexametazona 1 / zi injectabil si 10 zile cu Borenar. Am facut crize pe timpul noptii, m/a sufocat si mi s/a umflat limba . Cu o saptamana in urma am facut calciu in vena si Hemisuccinat cu cortizon, Claritin.Dar nimic. Sunt mai linistita aum, dar tin un regim f stric> mere, legume bio, supe , trei frati patati.

    0
    0

  • Sirbu carmen pe 19 Mai 2013, 18:36
    referitor alergii

    Buna, si eu am facut o alergie f urata, acum sunt sub tratament cu Dexametazona 1 / zi injectabil si 10 zile cu Borenar. Am facut crize pe timpul noptii, m/a sufocat si mi s/a umflat limba . Cu o saptamana in urma am facut calciu in vena si Hemisuccinat cu cortizon, Claritin.Dar nimic. Sunt mai linistita aum, dar tin un regim f stric> mere, legume bio, supe , trei frati patati.

    0
    0

  • gheorghita pe 9 Mai 2011, 23:36
    alergii

    continuare la comentariu trimis de fapt ma trimis la dermatolog ma tinut in tratament 2 luni degeaba tot fac alergie la frig .Nu numai la frigul de iarna adica gerul ci si cand e racoare. Nu stiu ce sa mai iau .altminteri nu am nimic numai la frig am alergie.Nu stiu ce as putea sa iau sa nu mai fac alergie la frig. E cam naspa sunt nevoita sa stau in casa pe timpul friguros.Totusi am mai iesit si mai ies dar, fugitivo. Astept o recomandare la un medic daca cunoasteti pentru a-mi rezolva problema cu alergia. VA multumesc . Sanatate si numai bine.

    0
    1

  • gheorghita pe 9 Mai 2011, 23:24
    alergii

    In oct.2009 am inceput un tratament de osteoporoza si anume -fosavans o pastila o data pe saptamana ,o luam sambata,iat in fiecare zi luam alpha D3 si omeprazol terapia 20 mg.De la a doua pastila de fosavans au inceput sa mi se inroseasca mainile ,fata,urechile se faceau visinii si pe picioare parca eram batuta cu uezica dar, numai la frig . Cum esiam afara si era frig ma inroseam amamsi ma manca .Am mers la medic si mia spus sa le intrerup o perioada .mia spus data cand sa revin dar, nu am mai fost deoarece eu nu mai luam fosavans dar,cum ies afara si e putin racoare incep sa ma inrosesc.Am mers la medicul de familie am luat

    1
    2

  • ana pe 9 Mai 2011, 20:31
    scapati de alergii

    baietelul meu este alergic de la 1 an , in urma unui tratament cu ampicilina , fara a i se face testul la acest antibiotic( apropos- FUGITI DE DR CAMPEANU -PEDIATRU LA SP DE COPII GALATI ) ( alergia medicamentoasa i se trage de 11 ani din cauza incompetentei ac dr.) . Dupa 5 ani de tratament cu fel si fel de vaccinuri antialergice luate si de la galati si de la bucuresti(cab. particular) + 3 ani de salina ,AM REZOLVAT ACEASTA URATA ALERGIE( BRONSITA ASTMATIFORMA + RINITA ALERGICA ) CU TRATAMENT NATURIST - PUR SI SIMPLU- 10 ZILE DE STAT LA MARE ( I-A PRIIT F. BN SATURN SI VENUS) -CU VINDECARE VIZIBILA DIN CHIAR PRIMA ZI !!!!! DUPA ACEASTA NE-AM LUPTAT CU DERMATITA ATOPICA , PANA ACUM 1 LUNA , CAND AM REZOLVAT-O ( DUPA INCA 6 ANI DE CHIN ) CU APELE MINERALE DE LA OLANESTI !!!!!! DECI, CONCLUZIA , TRATAMENTUL NATURIST : -MAREA (AEROSOLII) -APELE MINERALE (NATURALE)OLANESTI le-am testat si ne-au adus noua vindecarea!!!!!! doctorii ne-au spus ca antihistaminicele(aerius,xyzal,etc) sunt prea slabe si nu fac fata !!!!!!!!!!! am incercat si TINSET -pe care l-am procurat doar din italia ( la noi nu se mai gaseste ) -care e mult mai bun-are dubla actiune: de inhibare si eliminare a alergen.-SI TOT NU AM REUSIT VA DORESC SANATATE SI SA SCAPATI DE ALERGII (NOI NE CHINUIM DE 11 ANI- de ceea am tinut sa va impartasesc toate cele de mai sus . e mai mult decat cumplit sa nu poti sa -ti ajuti copilul ... acum e mult mai bn dupa injectiile cu ape minerale de la olanesti; VINDECAREA E VIZIBILA -MULTUMIM LUI DUMNEZEU !speram ca daca mai mergem si la toamna- sa scapam definitiv!!!! PANA ATUNCI VOI INCERCA SI TINCTURA PE CARE AM PREPART-O IN CASA CU ALCOOL ETILIC SI USTUROI DE LA O TV.( SIGUR O VETI GASI !!!!)SPER SA AIBE SI AC EFECT!!!!! DOAMNE-AJUTA !

    5
    0

  • lili pe 9 Mai 2011, 17:46
    buna

    buna aura.am aceeasi problema ca tine.poti sa adaugi id-ul meu in lista ta de messenger sa vorbim mai multe?ms lilianarizea este id-ul meu

    0
    0

  • aura pe 9 Mai 2011, 16:02
    oare este alergie?

    de 2 ani ma confrunt cu inrosire a pielii la atingerea sau zgarierea acesteia de diferite obiecte sau chiar in anumite momente de tensiune sau de stres, orice zona a corpului mi se urzica ma mananca dupa care peste 10-15 min imi trece acea rosata si unflatura a pielii!doctorul mia spus ca sar putea sa fie o alergie?iau tratament aerius sau xyzal, ketotifen dar tot imi apat acele pete rosii chiar si la o simpla strangere mai tare de mana sau de orice obiect.

    0
    0

  • Ildicuta pe 9 Mai 2011, 12:13
    rezolvare alergii

    Fiica mea a scapat de astm alergic, cu ajutorul microalgelor. Sanatate multa tururor!

    3
    0

  • andrei elena pe 9 Mai 2011, 08:11
    alergii

    cred ca am fcut alergie de la vopseaua de par si de aproape o luna de zil nu imi mai dispar acele rosel dupa piele adic sunt momenta cand apar si aoi dispar nu se mentin in permanent am mers imediat la mdic si am fcut intravenoshemisuccinat si calciu vreo 3 zile si otusi nu mi dispar definitiv apar doar pe maini in jurul gatului nori numai pe fata sau numai pe picioare cu o mancarim de nu o mai suport ce sa ma ac sa merg din nou la medic?mentionez ca lucrez ca oprator chimist in combinatul chimic din rm valcea si sunt n contact cu vapori de lesie(naoh)hipoclorit(naocl)si acid clorhidric(hcl)este posibil ca organismul meu sa aiva aceste reactii si datorita mediului in care lucrez?dar nu am ma avut problem si lucrez i combinat de 24 ani va mult anticipat

    7
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod