5 lucruri pe care trebuie să le ştii când schimbi medicul de familie

Primul pas este acela de a face o cerere noului doctor ales, în care să menţionezi că doreşti transferul pe lista sa de pacienţi.
Medicul de familie este cel care evaluează şi monitorizează starea de sănătate a tuturor membrilor familiei şi este, de cele mai multe ori, primul specialist cu care persoanele intră în contact când vine vorba de probleme de sănătate. Prin urmare, alegerea medicului de familie este o decizie extrem de importantă.

Dr. Cristian Tăutu, medic specialist în medicină de familie te ajută să înţelegi mai bine cum să faci cea mai bună alegere:


1. Trebuie să figurezi pe lista unui medic de familie dacă vrei să beneficiezi de gratuităţi în spital


Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru a beneficia de servicii medicale gratuite şi compensate, fiecare cetăţean român asigurat trebuie să figureze pe lista unui medic de familie.


2. Poţi să schimbi medicul de familie după 6 luni


De asemenea, orice asigurat are dreptul de a-şi schimba medicul de familie, iar procedura este foarte simplă. Reprezentanţii CNAS precizează pe site-ul instituţiei că schimbarea medicului de familie poate fi realizată la cel puţin şase luni de la data la care s-au înscris pe lista respectivului medic.


„Între orice persoană şi medicul său de familie ar trebui să existe o relaţie bazată pe respect, încredere şi profesionalism. În momentul în care pacientul simte că medicul său de familie este mult prea aglomerat şi nu-i mai acordă suficient timp sau, dimpotrivă, pacientul este mulțumit, dar se mută în alt oraș sau cartier și vrea să aibă cabinetul aproape, acesta ia decizia să schimbe doctorul de familie. Proximitatea cabinetului față de locuința pacienților, locul lor de muncă sau alte locații frecventate de aceștia este extrem de importantă, în special din rațiuni practice în alegerea medicului de familie”, explică dr.
Cristian Tăutu, medic specialist în medicină de familie.


3. Trebuie să faci o cerere noului medic ales pentru a face transferul


În momentul în care o persoană a decis să-şi schimbe medicul de familie, aceasta trebuie sa facă o cerere noului medic ales, în care să menţioneze că doreşte transferul pe lista sa de pacienţi, precum şi să specifice numele medicului actual. Ulterior, medicul de familie primitor va înregistra cererea şi va anunţa transferul atât casei de asigurări de sănătate cu care are contract, cât şi medicului de la care pleacă pacientul, în termen de 15 zile lucrătoare.


4. Medicul vechi trebuie să trimită fişa ta medicală medicului nou ales


Următorul pas îl reprezintă trimiterea, prin poştă, a fişei medicale a pacientului către noul medic de familie, procedură de care se ocupă medicul de la care se pleacă. Pacientul trebuie să ştie că fostul medic va păstra în cabinetul său o copie a fişei medicale, timp de cel puţin un an de zile.



5. Trebuie să duci noului medic documente care să ateste faptul că eşti asigurat


Pentru a finaliza procedura, asiguratul are obligaţia să-i prezinte noului medic de familie o serie de documente care să ateste calitatea sa de asigurat (diferă în funcţie de calitatea asiguratului: elev-student, salariat, şomer sau pensionar), precum şi o copie după certificatul de naştere sau actul de identitate.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Picu Mircea pe 29 Ian 2020, 03:09
    Medicul meu de familie am fost informat ca a iesit la pensie.Ca atare am fost "varsat" la alt medic de familie.

    La primul consult am constatat aspecte care nu mi-au dat incredere in viitorul relatiei noastre. Daca nu e obligatoriu prefer sa nu le comentez. Doresc sa schimb medicul de familie. In acest context (repet: NU am optat eu pentru acesta,"repartizarea fiind obligatorie si intempestiva) SUNT OBLIGA SA ASTEPT 6 LUNI ca sa capat"dreptul" schimbarii?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod