căpuşă

Descoperirea cercetătorilor: Care este ţinta preferată a căpuşelor

Oamenii cu grupa de sânge A au un risc mai mare de a fi muşcaţi de o căpuşă, este concluzia unui studiu realizat în Cehia.

Unele dintre cele mai periculoase vietăţi, aceşti paraziţi purtători de bacterii, care se hrănesc cu sânge şi sunt răspândiţi în special în zonele cu vegetaţie bogată pot provoca temuta boală Lyme, denumită şi "boala cu o mie de feţe" pentru că este foarte greu de depistat.

Un studiu realizat în Cehia arată că grupa de sânge A atrage mai mult căpuşele. În cadrul testelor efectuate în laborator, cercetătorii de la Universitatea Masaryk din Cehia au picurat mici mostre de sânge din grupele A, B, AB şi 0 pe o suprafaţă sterilă pe care apoi a fost pusă o căpuşă comună, Ixodes ricinus.

Oamenii de ştiinţă au monitorizat mişcările acesteia timp de două minute.

Rezultatele au relevat că 36% dintre căpuşele testate au fost atrase de grupa de sânge A, în timp ce 15% dintre acestea au fost atrase de grupa B, informează Economic Times.

"Studiul demonstrează că grupa de sânge ar putea fi unul dintre factorii determinanţi pentru preferinţele alimentare ale căpuşelor Ixodes ricinus. Informaţia obţinută cu privire la potenţiala preferinţă a căpuşelor pentru anumite grupe de sânge poate fi utilizată în scopul reducerii riscului de muşcătură de căpuşă", a explicat cercetătoarea Alena Zakovska de la Universitatea Masaryk.

Pentru confirmarea acestei concluzii va fi necesară confundarea acestor studii, au subliniat oamenii de ştiinţă în publicaţia ştiinţifică Annals of Agricultural and Environmental Medicine.

Căpuşele au în general corpul oval, plat, de dimensiunea unei seminţe de susan, însă, după ce hrănesc cu sânge, ele pot ajunge la mărimea şi forma unei boabe de cafea.
Paraziţii caută gazde de care să se agaţe, iar dacă acestea nu sunt în preajmă, de multe ori se urcă pe vârful unui fir de iarbă şi aşteaptă.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod