căpuşă

Descoperirea cercetătorilor: Care este ţinta preferată a căpuşelor

Studiul realizat în Cehia a observat predilecţia căpuşelor pentru grupa sanguină A


Cunoscută şi sub numele de "boala cu 1000 de feţe", din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii, Lyme este o boală infecţioasă produsă de o bacterie transmisă omului prin înţepătura de căpuşă. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.

Anumite simptome ale bolii Lyme, precum oboseala, durerile de cap, durerile articulare şi simptomele asemănătoare răcelii fac ca aceasta să fie uşor de confundat cu alte afecţiuni.

Un test de sânge poate verifica anticorpii bolii Lyme în sânge, dar aceştia nu apar decât la câteva săptămâni după infectare, iar testul este cunoscut ca fiind nesigur.

La nivel european, sunt raportate anual aproximativ 85.000 de cazuri de boală Lyme, potrivit datelor de la Centrul europeran de prevenire şi control al bolilor, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, nu toate căpuşele sunt purtătoare ale acestei bacterii şi nu toate înţepăturile de căpuşe produc boala Lyme, spun medicii infecţionişti.
Potrivit estimărilor, 17% dintre căpuşe sunt infectate cu bacteria Borrelia ce poate provoca boala Lyme sau Borelioza.

Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor. La primele semne de boală (roşeaţă la locul înţepăturii, febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare şi articulare), bolnavul trebuie să se prezinte la medic, pentru consultaţie şi tratament antibiotic.

În situaţia în care o persoană a fost înţepată de căpuşă, specialiştii recomandă ca extragerea acesteia să se facă într-un serviciu de urgenţă unde sunt folosite pensete speciale, pentru a evita ruperea capului de căpuşă (care poate produce o infecţie locală) sau strivirea corpului căpuşei (care sporeşte riscul de pătrundere a infecţiei prin pielea lezată).


Foto: Depositphotos

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod