Cum combatem astenia de toamnă: cele mai bune remedii naturale

Somnolenţa prelungită asociată cu insomnii, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă, explică medicul imunolog Tania Bejan.

"Astenia de toamnă este o problemă frecvent întâlnită în această perioadă şi se manifestă de regulă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la cei mai în vârstă. Aceasta are simptomatologii diferite în funcţie de organismul şi stilul de viaţă al fiecăruia, însă în general, pentru a evita stările specifice acestei etape, este important să acordăm atenţie deosebită unei alimentaţii bogate în vitamine şi proteine, dar şi să respectăm un program regulat de somn", spune medicul imunolog citat de Mediafax.

Există însă o serie de remedii naturale care ameliorează sau soluţionează manifestările simptomatice ale asteniei.

Dovleacul este un aliment foarte util pentru sănătatea sistemului nervos.

Indiferent dacă este consumat crud, copt sau fiert, dovleacul acţionează ca un pansament natural pentru sistemul nervos datorită efectului uşor sedativ şi este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a stărilor depresive şi anxietăţii. În plus, dovleacul este o sursă importantă de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali şi conţine şi complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, cu rol pozitiv în menţinerea sănătăţii psihice, protejarea împotriva stresului oxidativ şi reducerea stării de oboseală excesivă.

Cerealele integrale sunt de ajutor în combaterea oboselii, potrivit medicului Tania Bejan.

"Multe dintre persoanele care suferă de astenie se confruntă cu o deficienţă de serotonină (hormon considerat a influenţa pozitiv starea de spirit, n.r) asociată cu oboseala excesivă, chiar dacă au un program disciplinat de somn.
Datorită conţinutului bogat în glucide, cerealele oferă energia necesară pentru funcţionarea corectă a organismului. În plus, acestea sunt bogate în tiamină, o vitamină aparţinând complexului B, care favorizează transformarea glucidelor în energie, ameliorând astfel stările de letargie şi extenuare"
, a explicat Tania Bejan.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod