somn

Ce să faci atunci când nu poți adormi

De câte ori ți s-a întâmplat să te așezi pe pat seara și să nu poți să adormi? Există o mulțime de motive pentru care somnul s-ar putea să te evite. Poate că ai băut cafea seara sau te-ai uitat la ecranul laptopului ore întregi și nu ai făcut o pauză înainte de culcare. Poate că ai făcut totul corect înainte de culcare și tot nu poți să adormi. Însă ce poți face?

Lucruri pe care le poți face atunci când nu poți adormi


1. Fă o listă de sarcini


Grijile nu îi lasă pe oameni să doarmă. Poate fi vorba și despre ceva pozitiv, de exemplu o excursie pe care o planifici, un eveniment important care necesită multe lucruri de amintit. Timpul petrecut ziua sau seara pentru a aborda aceste preocupări te poate ajuta, dar dacă e deja prea târziu pentru asta, ia un carnețel și încearcă să scrii totul pe o listă pentru a doua zi. Un studiu recent a constatat că notarea sarcinilor viitoare pe o listă a ajutat oamenii să adoarmă cu nouă minute mai repede decât oamenii care au notat sarcinile pe care le făcuseră deja în acea zi.
Cu cât este mai lungă și mai detaliată lista, cu atât mai repede poți adormi.

2. Dă-te jos din pat


Este o idee proastă să stai în pat și să încerci să adormi dacă nu poți, deoarece creierul tău s-ar putea să înceapă să asocieze patul și dormitorul cu insomnia și grijile, lucru care va înrăutăți problema de-a lungul timpului. În schimb, dacă stai întins pe pat treaz mai mult de 20-30 de minute, dă-te jos din pat și fă altceva în schimb. Dacă încerci să dormi și creierul tău nu te lasă, s-ar putea să te fi băgat în pat prea devreme.
În mod normal, fiecare om are nevoie de opt ore de somn, dar fiecare om este diferit, iar corpurile anumitor persoane cer doar șase sau șapte ore de somn. Dacă stai treaz până când ești cu adevărat obosit, s-ar putea să te ajute să găsești un model de somn care să funcționeze pentru tine, atât timp cât te poți trezi dimineața fără probleme.

3. Citește o carte


Nu îți poți opri creierul din a gândi, dar îl poți distrage concentrându-te asupra unui lucru neutru. Din cauza faptului că ecranele digitale îți pot întrerupe somnul, este recomandat să citești o carte fizică.
Ar trebui să îți alegi o carte care să nu te stimuleze prea tare, ca să reușești să adormi mai ușor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod