răceala

Poate preveni masca chirurgicală transmiterea răcelilor?

Sezonul răcelilor și gripei este neplăcut pentru orice persoană. Iar un nou studiu de la Universitatea din Maryland sugerează că virusul gripal nu necesită strănuturi sau tuse pentru a se transmite, putându-se deplasa prin simpla respirație a persoanelor bolnave, prin aer. Știi deja că trebuie să te speli bine pe mâini și să ieși mai puțin din casă pentru a nu-i îmbolnăvi și pe alții. Însă poate oare preveni masca chirurgicală transmiterea răcelilor? Iată ce spun specialiștii!

Cât de bună este masca chirurgicală pentru prevenirea transmiterii răcelilor?


Specialiștii în boli infecțioase spun că o mască chirurgicală poate ajuta la prevenirea gripei și răcelilor. Aceste afecțiuni sunt transmise prin particulele de aer, așa că o mască ar putea împiedica virusul gripal să ajungă la alți oameni. Aceasta ar acționa în ambele sensuri, prevenind transmiterea virusului la alții și menținerea sănătății purtătorilor.

Măștile chirurgicale pentru prevenirea răcelilor pot fi găsite în farmacii și online și nu trebuie să aibă vreun design avangardist pentru a funcționa.
O mască simplă de unică folosință este bună, dar trebuie să te asiguri că aceasta te poate proteja de particulele din aer. În plus, ar trebui să o arunci după fiecare utilizare pentru o eficiență maximă. Dacă o mască se umezește chiar și prin simpla respirație, eficiența sa în ceea ce privește protecția este redusă.

Adu-ți aminte că o mască nu este 100% eficientă și că ar trebui să completeze, nu să înlocuiască, alte strategii. Dacă ești răcit, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a evita răspândirea virusului este să stai acasă.
Iar când vine vorba de contractarea virusului, este foarte important să te speli mereu pe mâini, să te vaccinezi, să îți acoperi nasul și gura atunci când tușești sau strănuți cu brațul, nu cu mâna.

În timp ce o mască chirurgicală reprezintă o strategie solidă de combatere a gripei în general, dacă ești perfect sănătos și pur și simplu vrei să stai liniștit, experții nu spun că este nevoie neapărat să adaugi masca la rutina ta de evitare a gripei. Purtarea unei măști tot timpul în locuri publice pentru a preveni transmiterea răcelilor și gripei nu este recomandată pentru marea majoritate a populației.
Pe de altă parte, pacienții cu un sistem imunitar slăbit din cauza afecțiunilor, tratamentelor medicamentoase sau transplanturilor ar trebui să aibă la îndemână o mască în cazul în care se află într-un spațiu închis cu o persoană care tușește. Iar dacă ești bolnav, ajută-i pe ceilalți să rămână sănătoși și poartă o mască!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod