Aterotromboza

Schimbari in organism Principalele modificari care se produc in tesuturi si celule in momentul aparitiei complicatiilor aterotrombotice sunt consecinta suferintei ischemice a acelor tesuturi, provocata de ocluzia trombotica completa sau incompleta (formarea de cheag) a arterei ce hraneste tesutul si organul in suferinta.

Reducerea brutala sau oprirea fluxului de sange la tesuturi, in absenta unei circulatii colaterale care sa suplineasca reducerea fluxului in vasul bolnav, determina alterare brutala in metabolismul energetic celular ce conduc rapid la moartea celulara ("infarct"), daca vasul nu este dezobstruat si nu se reia aportul de sange si oxigen spre tesut.


Uneori chiar reluarea fluxului de sange spre tesutul in suferinta, daca se produce cu intarziere, poate determina suferinte ireversibile in celulele ce au fost private mult timp de aportul de oxigen.

Daca fluxul de sange se reia rapid spre tesuturile in suferinta, cum se intampla cand se practica terapii de dezobstructie in infarctul miocardic acut (medicamentoase sau pe cateter), masa de celule infarctate se limiteaza si o parte din tesutul aflat in suferinta prin lipsa fluxului sanguin isi poate recupera functia.
Din acest motiv este esentiala prezentarea cat mai rapida la spital, pentru instituirea cat mai prompta a tratamentului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod