Aterotromboza

Ghid de ingrijire acasa Ameliorarea calitatii vietii pacientilor care au deja complicatii aterotrombotice este posibila in prezent prin mijloace farmacologice - medicamente care reduc riscul de reaparitie a unei complicatii aterotrombotice a bolii aterosclerotice. Medicatia antitrombotica include aspirina, statinele ce reduc colesterolul sanguin si "pasivizeaza" placile de aterom pentru a reduce riscul de formare de cheaguri in vase, blocantele sistemului renina-angiotensina-aldosteron.


De asemenea terapia de revascularizare - redeschiderea arterelor pe cale interventionala (pe cateter intraarterial) sau prin interventii chirurgicale (bypass arterial, endarterectomie).

Medicamentele administrate in scopul ameliorarii supravietuirii si reducerii recidivelor au efect daca sunt administrate constant, pe termen lung; de aceea aceste medicamente (al caror efect imediat poate sa nu fie evident pentru pacient) nu trebuie intrerupte sau reduse ca doza decat cu avizul medicului specialist.


Toate aceste mijloace pot sa nu aiba niciun rezultat daca pacientul nu face efortul de a-si schimba modul de viata renuntand la fumat, slabind, facand exercitiu fizic moderat zilnic conform recomandarii medicale, mancand alimente sanatoase (fructe, legume, cantitati reduse de grasimi animale, de sare).

Articol realizat in colaborare cu Prof. Dr. Doina Dimulescu, Clinica de Cardiologie S.U.U. Elias Bucuresti
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod