Aterotromboza

Tratament In ultimii 30 de ani, multumita progresului in preventia si tratamentul bolilor cardiovasculare, rata mortalitatii asociata accidentului vascular cerebral si infarctului miocardic acut s-a injumatatit in tarile industrializate, si cu toate acestea ramane principala cauza a mortalitatii.  

Printre medicamentele indicate in tratament se afla Plavix (clopidogel), fiind singurul agent antiinflamator care are indicatie in toate manifestarile bolii aterotrombotice pentru prevenirea pe termen lung a evenimentelor legate de ateroscreloza.


Medicatia antitrombotica include si aspirina, statinele ce reduc colesterolul sanguin si "pasivizeaza" placile de aterom pentru a reduce riscul de formare de cheaguri in vase, blocantele sistemului renina-angiotensina-aldosteron.

De asemenea, terapia de revascularizare - redeschiderea arterelor pe cale interventionala (pe cateter intraarterial) sau prin interventii chirurgicale (bypass arterial, endarterectomie).

Tratamentul aterotrombozei presupune in primul rand prevenirea factorilor de risc si numai cand dieta si modificarea stilului de viata nu sunt suficiente este necesar tratamentul medicamentos.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod