Cine este mai important pentru tine: sotul sau copiii?

In familie se intampla la fel. Nici copiii, nici sotul, nici tu nu ar trebui sa vedeti lucrurile in functie de "ce este mai important". Importanta este familia, iubirea pe care o simtiti unii fata de ceilalti, iar ordinea prioritatilor o dau imprejurarile. Acest lucru este valabil pentru ambii parteneri. Si sotul, si sotia ar trebui sa se sustina, sa se ajute si sa se iubeasca unul pe celalalt.

Sa ne gandim: daca esti de parere ca, orice s-ar intampla, copiii sunt importanti, ce ai face in cazul in care sotul tau este foarte, foarte bolnav, iar copilul plange pentru ca vrea neaparat sa mergeti in parc sa va jucati? Iti lasi sotul singur pentru a-i face pe plac copilului, conformandu-te ideii ca acesta este, in orice situatie, primul? Daca nevoile copilului meu ar fi primele, indiferent de situatie, m-as intreba foarte serios de ce m-am casatorit si nu am ales sa am doar copii si atat.

Un sot in permanenta neglijat isi va cauta rezolvarea problemelor in alta parte.
Copiii permanent neglijati vor creste cu probleme de stima de sine. Echilibrul este, prin urmare, necesar.

Jeni Chiriac, psiholog, ne explica: "Exista perioade si perioade, mai lungi sau mai scurte. Uneori, copiii sunt cei care au nevoie de mai mult timp, intelegere si atentie. In alte ocazii, relatia ta are mai multa nevoie de ele. Prioritizeaza in functie de imprejurari." Sunt situatii si situatii. Cateodata, nevoile copiilor sunt mai importante, alteori ale tale, alteori ale sotului, alteori ale cuplului vostru.

Pe de o parte, afectiunea in cuplu trebuie sa se pastreze, chiar si pentru a da exemplu copiilor (daca ne gandim ca rata divorturilor este ingrijoratoare, poate ca ne vom intreba in ce masura faptul ca un sot il neglijeaza pe celalalt are vreo legatura cu acest aspect).
Cei mici vor creste cu imaginea unor parinti (a unui cuplu) avand si cultivand o legatura stransa, care au grija unul de celalalt, si vor invata sa faca la fel. Copiii imita adesea, in viitoarele lor cupluri, ceea ce vad acasa. Daca isi vad parintii neglijandu-se unul pe celalalt, vor face, probabil, la fel cu proprii parteneri. Daca insa legatura dintre voi doi este stransa, copiii se vor simti si ei in siguranta si va vor respecta pe amandoi, deoarece va vad respectandu-va unul pe altul.

Pe de alta parte, copiii trebuie ingrijiti si educati, atat la varste mici, dar si atunci cand cresc.
Au nevoi si preferinte care trebuie indeplinite si indrumate, astfel incat viitorii adulti sa porneasca in viata "inarmati" cu tot ce au nevoie.

"Nu trebuie sa le faci pe toate perfect. Trebuie doar sa prioritizezi in functie de situatie si asa incat sa existe un echilibru. Este bine sa fii receptiva la ceea ce se intampla si sa eviti un 'program' in care exista reguli exacte. Regulile sunt orientative.", ne spune Jeni Chiriac, psiholog. Deci, echilibreaza-le si voi toti veti putea fi fericiti, ca o familie unita si nu doar ca indivizi separati.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mel pe 14 Apr 2009, 17:20
    Fara competie intre sot si copii :-)

    Sunt importanti in aceeasi masura atat copii cat si tatal lor. E adevarat ca uneori instinctul matern primeaza, dar e bine ca sotul sa nu nu se simta dat la o parte. Parinti ar trebui sa fie o echipa si sa se focuseze pe cresterea si educarea copiilor.

    3
    2

  • ani_mardari pe 5 Apr 2009, 16:20
    amandoi

    sunt convinsa ca trebuie sa existe un echilibru .Nu poate exista o competitie intre copii si sot.Asa cum spunea dl.Geo copiii nu ii facem singure,deci responsabilitatea se imparte si dragoste se inmulteste.

    1
    2

  • geo pe 19 Mar 2009, 22:13
    nu stiu?

    e absurd pentru ca aici posteaza numai femeile mesaje parca copii se fac singuri si barbatii sunt niste barbari care fac numai rau ,nu trebuiesc iubiti,respectati,.....pacat .Cu respect pentru mamele iubitoare de copii si soti

    1
    0

  • Alexandra pe 18 Dec 2008, 10:52
    Amandoi

    Si eu sunt mamica dar nu pot sa fac un top al iubirii mele. Imi iubesc copilasul enorm de mult pentru ca asa este firesc si natural...daca iti doresti copii ajungi sa ii iubesti inainte de a fi macar conceputi. Dar imi iubesc si sotul foarte mult, pentru ca m-a facut sa il iubesc si ma iubeste si el la randul lui foarte frumos., e un tatic dragostos si tandru cu bebe mic. Nu inteleg cum i-as putea pune unul pe locul 1 si pe altul pe locul 2, pentru ca in primul rand, sunt DOUA FORME DIFERITE DE DRAGOSTE, sunt doua sentimente diferite dar care se leaga ca un cerc: imi iubesc sotul pt ca mi-a daruit un copilas si cand ma uit la copilasul meu stiu ca e fructul iubirii noastre. Amandoi sunt pe primul loc in viata mea, iar restul - cariera, hobby-uri, prieteni - sunt pe celelalte.

    1
    1

  • emiluca pe 17 Dec 2008, 10:21
    copiii

    Intr-o relatie de cuplu, cum e firesc, copiii sunt pe primul loc. Asta nu inseamna ca nu iti iubesti partenerul. De cand se nasc, ei trebuie sa fie pe primul loc si pentru mama si pentru tata. Pentru a deveni oameni echilibrati si puternici, au nevoie de foarte multa dragoste din partea parintilor si oricat ar fi de necrezut pentru unii, copiii chiar pot intelege ca nu li se cuvine totul. Copiii mei nu au batut niciodata din picior daca am fost intr-un magazin si au fost refuzati cand au dorit sa le cumpar ceva. Le explicam cu rabdare, ca nu le puteam cumpara atunci si intelegeau. Cred ca este foarte important sa nu cumperi copiilor tot ce vor, doar asa vor aprecia si se vor bucura pentru orice vor primi mai tarziu. Masura in toate este foarte importanta chiar si pentru copii iar daca partenerul de viata este bolnav, un copil bine crescut, sigur nu iti cere sa il duci tocmai atunci in parc. Si da, copiii trebuie sa fie pe primul loc pentru ca au nevoie de foarte multa dragoste si parintii nostri atat cat traiesc si ei la randul lor, au nevoie de dragostea noastra. Asta inseamna FAMILIE, inseamna echilibru...

    1
    1

  • marilena pe 17 Dec 2008, 02:38
    pe primul loc copiii

    Daca esti mama si sotie, eu cred ca copiii sint pe primul loc (pt. mine) din momentul ca devi mama nu mai poti sa dai inapoi, ce-a ce te leaga de copilul/iii tai nu se poate compara cu nici-o alta "iubire" fie pt. sot sau partner. Categoric copiii pe primul loc !!!!!!!

    1
    1

  • daniela pe 15 Dec 2008, 19:18
    categoric copiii

    pentru o femeie in deplinatatea facultatilor mintale si care si-a dorit cu ardoare copii si i-a tinut in brate imediat dupa primul tipat , copiii sunt intotdeauna cei mai importanti .

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod