8 semne care îți arată că ai un părinte toxic

8 semne care îți arată că ai un părinte toxic

Comportamentele toxice variază de la un caz la altul, însă există unele caracteristici pe care să le urmărești pentru a-ți da seama dacă ai de-a face cu o persoană toxică, fie chiar și un părinte.
Comportamentul toxic este un comportament îndreptat asupra altor persoane și care le face să se simtă prost cu privire la viața lor și la propria persoană. Este marcat de critică, manipulare, control și vină”, declară pentru purewow.com terapeutul Irina Firstein. Din păcate, chiar și cele mai apropiate persoane din viața ta pot fi toxice, inclusiv un părinte.

Iată câteva semne care îți arată că ai un părinte toxic:

Te compară cu frații tăi


Tu și sora sau fratele tău sunteți persoane complet diferite. Aveți interese, pasiuni și înclinații diferite. Un părinte toxic va face mereu comparație între frați, atât în copilărie, cât și la maturitate. Dacă de cele mai multe ori te face să te simți inferioară, să simți că nu ai realizat nimic în viață comparativ cu frații tăi, problema nu este la tine, ci la părintele care accentuează diferențele dintre voi.

Citește și: 5 lucruri mărunte care îți dezvăluie multe despre caracterul unei persoane


Nu respectă limitele


Oricât de mult îți iubești părintele, poate fi foarte deranjant să te trezești des cu el/ea la ușă atunci când ai alte planuri. Este numai un exemplu, dar indiciul care îți arată că ai un părinte toxic este faptul că nu ține cont de planurile, dorințele și nevoile tale nici măcar după ce îi explici ce te deranjează.

Insistă să aibă întotdeauna dreptate


Dacă părintele tău nu este niciodată mulțumit de partenerul tău, de cum îți crești copiii, de cariera pe care ai ales-o, de prietenii tăi și aproape orice altceva din viața ta, este un semn că ai de-a face cu o persoană toxică.
Chiar și atunci când îi explici că ești fericită și ești mulțumită de alegerile pe care le-ai făcut, va insista să demonstreze că are dreptate. 

Te simți epuizată de fiecare dată când petreci timp sau vorbești cu el/ea


Ești absolut sleită de puteri de fiecare dată după ce interacționezi cu mama ta sau tatăl tău? Interacțiunea cu o persoană toxică îți poate lăsa o senzație de apăsare și epuizare pentru că tendința sa de a dramatiza, de a fi mereu în centrul atenției și de a critica permanent te stoarce de energie. Ești mereu încordată, stresată și în defensivă, ceea ce te afectează fizic și psihic.

Face mereu pe victima


Uneori, părinții apelează la șantajul emoțional în relația cu copiii lor adulți. Dacă de cele mai multe ori este un comportament nevinovat izvorât din iubire și nevoia de apropiere, alteori este un semn al unei relații toxice.
Există o diferență între a-și exprima dezamăgirea și a crea un mediu toxic în care învinovățește pe toți cei din jur pentru propriile sentimente și emoții. De exemplu, dacă refuză să vorbească cu tine o săptămână pentru că ai petrecut un singur Crăciun în altă parte, este un semn că poate fi o persoană toxică.

Totul este despre el sau ea


Ai încheiat o discuție la telefon de 45 de minute cu părintele tău și realizezi că nu te-a întrebat absolut nimic despre tine și viața ta. Dacă are o problemă majoră sau este încântat de unele vești, atunci totul este în regulă. Dar dacă este un tipar care se repetă de fiecare dată, este un semnal de alarmă.

Există întotdeauna un revers al medaliei


Apelăm la ajutorul părinților chiar și la maturitate și la rândul nostru le oferim ajutor atunci când au nevoie.
Dar dacă părintele tău nu te lăsa să uiți nicio clipă cât ești de norocoasă că ți-a luat copiii de la grădiniță, urmat imediat de o cerere complet disproporționată, este indiciul unei relații toxice. Ar trebui să poți apela la părintele tău atunci când ai nevoie de ajutor, fără să simți că trebuie să dai înapoi înzecit.

Este imposibil de mulțumit


Poate că de multe ori te dai peste cap pentru a-i mulțumi și a-i face fericiți pe cei din jurul tău. Cei mai mulți oameni sunt recunoscători pentru ceea ce faci pentru ei, dar nu este și cazul mamei sau tatălui tău. Dacă simți că trebuie să faci tot timpul mai mult și mai mult pentru a-l mulțumi, și parcă niciodată nu reușești, este un indiciu clar că ai un părinte toxic.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod