Cele mai eficiente metode pentru a depăși gândurile pesimiste

Chit că ești cea mai veselă persoană pe care o cunoști, este imposibil să nu fi traversat perioade grele pe parcursul vieții. Chit că este vorba chiar și doar de evenimente izolate, care te-au dat peste cap, sau dacă ai o predispoziție către stări negative, este important să știi cum să gestionezi aceste momente.
Ca să depășești cel mai rapid și fără urme vreun soi de traumă sau pur și simplu un val de pesimism, este important să îți faci un mic plan de acțiune. Astfel te vei responsabiliza și nu vei aștepta să treacă de la sine. Asta nu înseamnă că timpul nu este prietenul tău cel mai bun și că nu trebuie să te înarmezi cu răbdare, ci că trebuie să vii cu mici completări. 
 

Vorbește despre îngrijorările tale

Majoritatea dintre noi crede că e mai bine sau că e un act de bravură să ține relele pentru sine. Nimic mai greșit.
A refula îngrijorările și situațiile de stres este o greșeală care ne poate aduce în situații extrem de neplăcute pe plan psihic. A defula - adică a ”deversa” stările negative prin comunicare rezolvă deja o parte din neplăcere. Împărtășirea cuiva apropiat problemele tale te face să te simți conținut, în siguranță și ascultat. Asta contribuie și la conștientizarea problemei, pe care acum nu o mai poți băga sub preșuleț. Curaj, este un prim pas minunat!
 

Confruntă-te cu una din fricile tale

Cel mai mare inamic al nostru este teama, dacă suntem niște pesimiști convinși. Suntem siguri că se va întâmpla ceva rău, așa că automat ne e frică de câte ceva.
În psihologie, însă, există o practică frecventă, denumită expunere. Dacă ocolești o stradă pentru a nu te întâlni cu cineva, dacă iei liftul ca să nu te împiedici pe scări, dacă ai frică de înălțime, se pare că este mai bine să te expui încet încet situației care te stresează și te sperie, până când îți devine indiferentă. 
 

Sprijină-i pe cei din jur care au nevoie

Poate ai pe cineva drag aproape care are o situație și mai neplăcută decât a ta. Ascultă-l și fii alături de el.
Uneori este important să nu devenim egocentrici și să împărtășim o comunicare sănătoasă cu cei din jur. În afară de asta, ne mai distragem atenția și de la propriile probleme cu ocazia asta.
 

Ocupă-ți timpul cu ceea ce îți place

De multe ori, psihicul nostru țese motive de panică pentru că este nesatisfăcut de cum ne trăim viața. Într-un mod pasiv, îl putem influența, ocupând timpul în care mintea ne-o ia razna cu o nouă activitate care ne place sau ne aduce satisfacție: poate fi vorba de un hobby, sau de voluntariat, sau un sport. 
 
Poți oricând să te raportezi la oameni faimoși din trecut pentru curajul lor sau pentru puterea de a depăși diverse situații.
Inspirația pe care ne-o oferă predecesorii noștri ar trebuie să completeze de minune cocktailul de optimism administrat mai sus! 
 

adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod