7 pași pentru a distruge pesimismul

Ne simțim din când în când copleșite de gânduri ca rezultat al tristeții sau al negativității. Să-ți impui să rămâi pozitivă mereu este imposibil din punct de vedere realist.
Dar, în momentele în care te sufocă gândurile și nu poți să găsești rezolvări, e bine să știi cum să te menții pe linia de plutire. Doi oameni nu pot trece prin aceeași cirză și să simtă același lucru sau să reacționeze la fel. Cu cât reușești să faci față mai ușor unei situații, cu atât vei fi mai puțin afectată.

1. Dă-ți seama de negativitate cât mai devreme

Odată ce te-ai afundat cu totul în tristețe sau anxietate, e mult mai greu să-ți revii. Așa că încearcă să scapi de furie, frustrare, griji sau pesimism cât mai repede, înainte să pună stăpânire pe starea ta și să cazi, vorba aceea, în butoiul cu melancolie.
Problema cu anxietatea este că are o activitate cumulativă și te face să îți amintești de nemulțumiri de acum câțiva ani doar printr-un simplu declanșator. De aceea este important să o combați cât de repede, și e valabil și pentru tristețe!

2. Evită factorii de stres externi 

Încearcă să te distanțezi de factorii de stres. Fie că e vorba de o persoană negativistă, o atmosferă tensionată la muncă sau niște vești proaste, încearcă să nu lași tot stresul cauzat de aceste situații să ajungă la tine, atâta timp cât te poți detașa. Pur și simplu nu permite nimănui să te invadeze cu informații care nu îți fac bine!

3. Repetă-ți în gând cuvinte încurajatoare

Când vocea din capul tău începe să pălăvrăgească despre toate relele din lume, amintește-ți că nu trebuie să te condamni singură și că nu te definește frica, rușinea, furia sau o stimă de sine sub nivelul mării. ,,Eu nu sunt așa" , ,,Nu mai am nevoie de asta" sau ,, Nu mă ajută cu nimic" .
Amintește-ți lucrurile acestea de fiecare data când simți că te pierzi.

4. Înconjoară-te de oameni optimiști 

Împrietenește-te cu oameni pozitivi. Studiile au arătat că ne e mult mai ușor să avem o atitudine optimistă dacă suntem înconjurate de oameni care văd partea plină a paharului. 

5.  Abordează o strategie nouă și pune-ți gândurile la îndoială

O tehnică ce stă la baza terapiei cognitive (o abordare care se adresează mai degrabă convingerilor și gândurilor decât sentimentelor) este să te îndoiești de gândurile negative, întrebându-te cât sunt de probabile sau care sunt șansele să fie sau să devină adevărate. Secretul este să fii specifică și sinceră cu tine. 

6. Detașează-te 

Lipsa de implicare poate să vină uneori la pachet cu starea de bine, iar să te detașezi nu e înseamnă a fi nepăsătoare sau indiferentă. Nu mai lua asupra ta toate lucrurile din exterior. 

7. Scapă de emoțiile care nu vor să se consume

Sentimentele negative sunt în conexiune și cu mintea, dar și cu corpul tău (din cauza asta le resimți uneori în organism). După ce plângi sau nu-ți mai poți stăpâni mânia, corpul tău are nevoie de puțin timp ca să se liniștească.
Așa că respiră adânc, așează-te și odihnește-te, mergi să te plimbi, oftează sau scoate toate sunetele pe care îți vine să le scoți până trece efectul substanțelor eliberate în organism în momentele critice.
 

adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod