Fraţi şi surori

Al câtelea copil eşti la părinţi? Iată cum îţi poate influenţa acest lucru personalitatea

Trebuie să fi auzit până acum că cel mai mare copil dintr-o familie tinde să fie cel mai responsabil, iar cei care nu au fraţi sunt egoişti şi exigenţi.
Sunt doar stereotipuri sau este adevărat că ordinea naşterii ne poate influenţa personalitatea? Această teorie a început la sfârşitul anilor 1920 cu Alfred Adler, prietenul şi colegul lui Sigmund Freud. Alder credea că ordinea în care te-ai născut într-o familie îţi afectează în mod inerent personalitatea.

Conform BrightSide, iată răspunsul la această întrebare intrigantă:

Primul copil (cel mai mare)


Potrivit lui Alder, cel mai maee copil din familie tinde să fie conservator, orientat spre putere şi predispus spre conducere. Deoarece îşi asumă adesea responsabilitatea pentru fraţii lor mai mici, primii născuţi sunt mai grijulii, mai atraşi de ideea de a fi părinte şi cel mai probabil care iau iniţiativa mai des.

Al doilea copil (mijlociul)


Deoarece fratele sau sora mai mare este un model pentru cel de-al doilea copil, el se luptă adesea să îl depăşească. Ritmul de dezvoltare este mai mare.
Copilul mijlociul dintr-o familie tinde adesea să fie ambiţios, dar sunt şi egoişti rareori. De asemenea, acesta e mai predispus să-şi stabilească obiective extrem de înalte şi totodată nerealiste. Din această cauză, creşte numărul de eşecuri, dar faptul că dau piept cu dificultăţile vieţii îl face să fie mai puternic.

Ultimul copil (cel mai mic)


De regulă, cel mai mic copil primeşte cea mai mare atenţie din parte părinţilor, dar şi a fraţilor săi mai mari. Acesta este motivul pentru care se pot simţi mai puţin experimentaţi şi mai independenţi. Cu toate acestea, ultimul copil e, de obicei, foarte motivat să îşi depăşească fraţii mai mari. Devin persoane de succes şi îşi fac un renume în domeniul ales. Ei pot fi sportivi buni, muzicieni sau artişti talentaţi.
Ultimul născut tinde să fie foarte sociabil, deşi probabil vor fi mai iresponsabili şi mai frivoli decât fraţii sau surorile lor mai mari.

Singurul copil


Fără fraţi cu care să intre în competiţie, singurul copil din familie tinde să concureze adesea cu tatăl său. Fiind prea răsfăţat de părinţii lui, acest copil aşteaptă răsfăţ li protecţie de la toţi ceilalţi. Dependenţa şi egoismul sunt principalele caracteristici ale stilului său de viaţă. El întâmpină frecvent dificultăţi în interacţiunea cu colegii. Mulţi copii care nu au fraţi devin perfecţionişti şi tind să îşi atingă obiectivele indiferent de mijloace.

Cum afectează ordinea naşterii nivelul IQ-ului?


Teoria spune că ordinea naşterii afectează atât personalitatea, cât şi nivelul iq-ului. Unii resping teoria în întregime, însă alţii sunt convinşi să acest lucru joacă un rol crucial.
Cercetătorii de la Universitatea Leipzig şi de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania, au studiat mai mult de 20.000 de adulţi din Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, În acest studiu, ei au comparat fraţii din diverse familii şi ordinea naşterii lor. Ei au descoperit că fratele mai amare, prezintă, în general, performanţe sporite la testele de inteligenţă. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au descoperit efecte asupra stabilităţii şi imaginaţiei emoţionale.

Cum afectează ordinea naşterii personalitatea?


Un alt studiu a furnizat mai multe dovezi că ordinea naşterii afectează personalitatea unei persoane. Cercetătorii au analizat trăsăturile de personalitate ale 377.000 de elevi de liceu din SUA. Ceea ce au descoperit este că primii copii tind să fie, în general, mai cinstiţi şi mai dominanţi.
Cu toate acestea, ei sunt, de asemenea, mai puţin sociabili şi mai puţin rezistenţi la stres. Copiii mijlocii tind să fie mai conştiincioşi şi mai diligenţi. Ultimul copil, adică cel mai mic, este cel mai probabil deschis şi sociabil. Copiii care nu au fraţi sau surori sunt adesea nervoşi, dar sunt şi foarte deschişi la minte şi sociabili.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod