Poți trata acneea cu ulei de cocos? Ce spun specialiștii

Uleiul de cocos este, fără îndoială, unul dintre cele mai îndrăgite și populare ingrediente naturale. Îl poți adăuga în deserturi, îl poți folosi pentru o mască de păr sau pentru a hidrata cuticulele uscate. Ce-ți poți dori mai mult?

Dar ce se întâmplă dacă folosești uleiul de cocos pentru a trata acneea? 


"Uleiul de cocos este o grăsime comestibilă care se extrage din pulpa nucilor de cocos mature. Este 99 la suta grasime, compus în mare parte din grăsimi saturate, în special din acid lauric", declară dermatologul Shari Marchbein pentru womenshealtmag.com.

Acidul lauric este un acid gras care are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, ambele fiind arme puternice împotriva coșurilor.

Există mai multe moduri în care persoanele care se confruntă cu acnee folosesc uleiul de cocos. "Cei mai mulți oameni care folosesc uleiul de cocos pentru a trata acneea îl folosesc pe post de loțiune uleioasă pentru curățare, pentru hidratarea pielii sau ca tratament aplicat local", declară medicul dermatolog.

Este o idee bună să folosești uleiul de cocos pentru a trata acneea? Nu neapărat...

Există studii care arată beneficiul tratării acneei folosind acidul lauric. Dar cele mai multe astfel de studii au fost realizate folosind acid lauric pur, nu ulei de cocos, spune Shari Marchbein. "Iar acidul lauric reprezintă aproximativ 50 la sută din grăsimile care se găsesc în uleiul de cocos.
Acest lucru nu înseamnă că uleiul de cocos este eficient în tratarea acneei
", adaugă specialistul.

De fapt, Marchbein recomandă evitarea uleiului de cocos pentru tratarea acneei, având în vedere potențialul ca uleiul de cocos să blocheze porii și să înrăutățească acneea.

Medicul Joshua Ziichner, cercetător în cadrul departamentului de studii cosmetice in dermatologie de la spitalul Mount Sinai din New York, spune că uleiul de cocos prezintă câteva avantaje. "Pentru cei mai mulți oameni, uleiul de cocos poate fi util pentru completarea tratamentului tradițional împotriva acneei. Dar cu excepția formelor foarte ușoare de acnee, uleiul de cocos singur nu este eficient în tratarea coșurilor", spune specialistul.

Cum să folosești uleiul de cocos pentru piele?


"Nu recomand folosirea uleiului de cocos pentru tratarea acneei pentru că acționează precum o ceară care rămâne la suprafața pielii, blocând porii și conducând la apariția coșurilor. În cea mai bună variantă, uleiul de cocos poate fi folosit pentru demachiere, dar chiar și în acest caz aș prefera un gel de spălare blând sau apa micelară", recomandă medicul dermatolog Shari Marchbein.

Dacă incluzi uleiul de cocos în rutina de curățare a pielii, dermatologul Sejal Shah susține că este important să îndepărtezi orice urmă de ulei de pe față cu un al doilea produs de curățare.
Din moment ce uleiul de cocos este comedogenic, ceea ce înseamnă că blochează porii, nu ar trebui să lași nicio urmă pe piele. Această metodă îți permite să te bucuri de beneficiile uleiului de cocos, dar fără să riști blocarea porilor și apariția coșurilor.

De asemenea, ar trebui să folosești în continuare produsele special concepute pentru combaterea acneei. "Datorită capacităților sale hidratante uimitoare, uleiul de cocos ar putea fi un partener excelent al retinoizilor aplicați local, care sunt extrem de eficienți în tratarea acneei", spune medicul. Iar motivul este acela că retinoizii irită pielea, iar uleiul de cocos are capacități hidratante intense, calmând astfel de reacții.

"Menținerea barierei naturale a pielii este esențială nu doar în tratamentul acneei, dar și pentru vindecarea leziunilor provocate de coșuri fără apariția cicatricilor", declară dermatologul.

Pielea uscată se vindecă mai greu, iar dacă ai acnee, este posibil să te confrunți cu apariția cicatricilor. Pielea hrănită și hidratată poate tolera mai ușor ingredientele care combat acneea, precum retinoizii, alfa și beta hidroxia acizii sau peroxidul de benzoil.

Ce tip de ulei de cocos să cumperi?


Uleiul de cocos nerafinat este cea mai bună opțiune. "Are un echilibru optim de acizi grași naturali, care sunt benefici pentru hidratarea intensă a pielii", declară medicul.
De asemenea, trebuie să te asiguri că nu conține parfum adăugat, pentru că parfumul este recunoscut pentru efectul iritant, fiind un factor care declanșează acneea în cazul tenurilor sensibile.

Alege ulei de cocos crud, organic și virgin, ceea ce înseamnă că este nerafinat și cel mai probabil nu conține aditivi.

Cum să tratezi corect acneea


Dacă nu poți folosi uleiul de cocos pentru a trata acneea, atunci ce alternative există? Tratamentele împotriva acneei nu sunt universal valabile, dar Marchbein recomandă de obicei alegerea produselor de îngrijire care nu conțin ulei și sunt non-comedogenice. Dacă te confrunți cu coșuri, cel mai bine este să ceri recomandarea dermatologului care îți va recomanda un tratament adecvat.

"Cei mai mulți pacienți au nevoie de o combinație între cremele eliberate cu rețetă, precum cele care conțin retinoizi, produse cu peroxid de benzoil sau antibiotic aplicat local, în funcție de gravitatea acneei. În ceea ce privește femeile adulte care se confruntă cu acnee de cauză hormonală, pilulele anticoncepționale pot fi folosite pentru a trata acneea", declară medicul.

Formele ușoare de acnee pot fi tratate cu produse din comerț special concepute, precum cele care conțin concentrații scăzute de retinol, acid salicilic sau peroxid de benzoil.
Este important de reținut că nu vei observa o schimbare după câteva zile, fiind necesare câteva săptămâni de tratament pentru ca substanțele active să acționeze și să prevină apariția coșurilor. 

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod