Ce determina caderea parului?

Pentru o femeie, parul este unul dintre accesoriile cele mai de pret. Si, cu toate ca il tratezi ca atare, investesti timp si bani si nimic nu ti se pare prea scump pentru el, totusi, de la o vreme...
Pentru o femeie, parul este unul dintre accesoriile cele mai de pret. Si, cu toate ca il tratezi ca atare, investesti timp si bani si nimic nu ti se pare prea scump pentru el, totusi, de la o vreme, parul parca se incapataneaza sa te paraseasca.

De ce cade parul?


In primul rand, trebuie sa intelegem cum decurge viata unui fir de par. Dupa formare, firul de par creste in lungime pe o durata de timp determinata genetic (in general, intre 2 si 6 ani), dupa care stationeaza din crestere si, in cele din urma, imbatranit, cade. Asa se explica faptul ca anumite persoane nu reusesc sa aiba parul lung indiferent ce ar face, deoarece firele lor de par au "programata" o durata de crestere scurta si imbatranesc mai repede, cazand inainte sa atinga lungimea dorita.


Este absolut normal ca, zilnic, sa ne cada intre 50 si 100 de fire de par. Ce ne facem insa cand este depasita aceasta limita? Inainte sa ne repezim la flaconul cu multivitamine, sa vedem care sunt motivele cel mai des intalnite pentru care parul cade.

Caderea fiziologica sezoniera


Anumite fluctuatii in ritmul de crestere si de cadere a parului sunt intalnite, in mod normal, o data cu trecerea la un nou sezon. Caderea mai accentuata a parului va fi compensata apoi printr-o crestere usor accelerata.

Dieta


O dieta stricta, cu foarte putine calorii pe zi, are toate sansele sa te lase cu mai putine kilograme (pe care le vei pune la loc), dar si cu mai putin par, deoarece acesta sufera de pe urma carentelor nutritionale proteice (deseori intalnite in dietele vegetariene) si calorice. Deficientele de fier si zinc sunt incriminate in caderea parului, dar si vitamina A luata in exces poate avea acelasi efect dezastruos.

Anticonceptionalele orale


Contraceptivele contin estrogen, care accelereaza cresterea parului, acesta ajungand la "batranete" mult mai repede. De aceea, nu este neobisnuit ca in primele 3-4 luni de la administrarea anticonceptionalelor sa apara o usoara cadere a parului.

Schimbarea contraceptivelor poate fi insotita, de asemenea, de o cadere de scurta durata a parului, iar intreruperea acestora poate avea acelasi efect, datorita aparitiei unui dezechilibru intre nivelul de estrogen si progesteron.


Alte medicamente


Printre medicamentele care au ca efect advers caderea parului se numara citostaticele, hipocolesterolemiantele, anumite antihipertensive, retinoizii.

Ingrijirea agresiva


Stlylingul exagerat poate duce la pierderea parului in mai multe moduri. Tractiunea repetata (prin folosirea placilor de indreptat, a ondulatoarelor sau impletirea foarte stransa a parului) poate avea ca rezultat slabirea radacinii firelor de par, care vor cadea mult mai usor. Dispozitivele de coafat fierbinti, ca si folosirea in exces a produselor cosmetice, pot duce, in acelasi timp, la uscarea si subtierea parului, care va deveni friabil si se va rupe mult mai usor.

Cauzele hormonale


Printre cauzele hormonale care determina caderea parului se numara dezechilibrele tiroidiene (hipo sau hipertiroidismul), sindromul ovarelor polichistice si sarcina.

Stresul


Si aici nu ma refer la stresul zilnic omniprezent, ci la socuri fizice sau psihice, cum ar fi un traumatism, o interventie chirurgicala majora sau pierderea cuiva drag. In functie de cauza, pierderea parului poate aparea relativ repede (zile sau saptamani) dupa eveniment sau se poate declansa la un interval de 2-4 luni.

Partea buna este faptul ca lucrurile sunt reversibile, iar odata cu indepartarea cauzei, va disparea si efectul.
Astfel, parul va ramane acolo unde ii sta cel mai bine: pe capsoarele noastre!
 

Comentarii (26)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mary pe 3 Apr 2014, 16:41
    Follixin

    E destul de ok suplimentul asta daca vrei sa stopezi caderea parului. Eu aveam probleme destul de mari cu caderea parului, dar Follixin m-a ajutat foarte mult. Inainte am incercat si alte produse ( in general sampoane), dar nu prea am avut rezultate. Produsul asta chiar e bun si e si natural! Sper sa va rezolvati aceste probleme! O zi frumoasa!

    0
    0

  • Paul pe 20 Nov 2013, 14:54
    Follixin m-a scapat de chelie

    Am facut tratament 2 luni cu suplimentul asta si am obtinut rezultate destul de faine. Parul nu mi-a mai cazut, iar o parte din el s-a regenerat. Din pacate nu s-a regenerat toata zona care era lipsita de par, dar sper ca pe viitor sa se intample acest lucru. oricum pana acum sunt multumit de rezultate!

    0
    0

  • MadaTrax pe 25 Sep 2013, 19:43
    La mine a functionat

    Parul poate sa cada din multe motive, nu intodeauna din cauze genetice.. cel mai bine e sa consulti un medic dermatolog, iti faci niste analize si alegi tratamentul care ti se potriveste cel mai bine. Eu momentan urmez un tratament cu minoxidil 2% (Rogaine) si parul nu mai cade decat 2-3 fire pe zi.. si conform spuselor doamnei doctor dermatolog, ar trebui sa se regenereze complet in 3-4 luni. Pana atunci, fiindca am parul destul de rar, folosesc Toppik, un produs cosmetic ce face parul sa arate foarte des. In cazul meu e solutia ideala, nimeni nu-si poate da seama ca am parul rar, nici daca priveste de foarte aproape. Il recomand tuturor. Eu momentan urmez un tratament cu minoxidil 2% (Rogaine) si parul nu mai cade decat 2-3 fire pe zi.. si conform spuselor doamnei doctor dermatolog, ar trebui sa se regenereze complet in 3-4 luni. Pana atunci, fiindca am parul destul de rar, folosesc Toppik, un produs cosmetic ce face parul sa arate foarte des. In cazul meu e solutia ideala, nimeni nu-si poate da seama ca am parul rar, nici daca priveste de foarte aproape. Le-am comandat ambele de pe internet ca in farmacii n-am gasit nicaieri. Voi ati incercat Rogaine? Ce rezultate ati avut?

    0
    0

  • elly1983 pe 21 Aug 2013, 12:42
    parul

    o solutie impotriva caderii parului sunt vitaminele,pe care noi evitam sa le luam pentru ca ne gandim ca ne fac pofta de mancare

    0
    0

  • loret pe 28 Iul 2013, 23:54
    parul

    Fara reclame sau actiuni de genul ,am folosit tot ce am prins,de la ulei de ricin,ulei scarbos si puturos,Chelstop , plante,ceaiuri,pastile vitamine si creme zeci.mi s-a prescris de la doctor un sampon ,scumpisor ce-i drept Bluecap se numeste ,80 lei costa.dar mi-a trecut problema de la prima folosire,si mie si surorii,nu am idee care e ingredientul minune .Spor !

    0
    0

  • chiriac pe 31 Aug 2011, 17:04
    caderea parului

    i-mi cade parul si simt ca o iau rasna,ce pot face?

    0
    0

  • Super Star(SS) pe 15 Oct 2009, 14:21
    pentru mihaela_c74

    sfatul meu este sa-ti alegi o peruca potrivita tenului tau, deoarece draga mea am vazut o multime de esecuri din acest punct de vedere macar sa ti-o asortezi cu culoarea ochilor.... :)))

    1
    0

  • chiffy pe 12 Aug 2009, 22:42
    PARUL

    PRODUSELE DE LA GLISS,sunt bune!!

    0
    2

  • alina pe 26 Mai 2009, 17:49
    seleniu si zinc

    draga mihaela_c74, asa cum au spus si alte doamne, seleniul si zincul sunt solutia. eram in pragul unei depresii din cauza caderii parului. mi-am facut toate analizele, inclusiv cele hormonale, totul perfect. cautand pe net, am inceput sa iau seleniu, zinc si vitamina e, cam o luna. cadea mai putin. mi s-au terminat vitaminele si nu mi-am mai cumparat altele. dupa o perioada, imi cadea mai mult decat la inceput. de doua zile am inceput iar sa iau cele trei si, desi pare de necrezut, tot imi cade, dar rezonabil. si asta dupa doar doua zile. adevarul este ca am peste 40 ani si, probabil, oricat de sanatos as manca, nu mai asimilez vitaminele si mineralele ca in tinerete. incearca si tu, sigur iti vor ajuta. si uita de peruca!

    1
    1

  • Alexa pe 18 Apr 2009, 20:32
    Acelasi

    Buna sfaturile si comentariile,eu nu stiu ce sa zic,daca e sa cada sa cada,daca nu-nu.

    0
    1

  • Alina pe 8 Apr 2009, 12:48
    ai dreptate

    ai dreptate singura alternativa e peruca.Tu te confrunti cu aceeasi problema ca mine. caderea noastra de par e deja patologica.cu totul si cu totul anormala.eu ma confrunt cu aceasta problema de 11 ani de zile. am fost si internata pt asa ceva. n-a putut nimeni sa ma ajute cu nimic.singurele pastile care m-au ajutat pt o perioada de timp au fost Dianele 35.dar din pacate am fost nevoita sa le intrerup .ma simteam f rau din cauza lor.incearca-le si tu. poate cine stie ai si efect si poate nu ti le respinge organismul ca incazul meu. multa bafta!

    0
    2

  • mihaela_c74 pe 19 Feb 2009, 20:12
    imi cade parul si simt ca o iau" razna"

    buna,vreau sa va spun ca eu ma lupt cu aceasta boala de 22 de ani si nu gasesc nici un raspuns,din cite am inteles la mine cade pe baza hormonala,deoarece a inceput sa imi cada din momentul in care am avut ciclu manstrual,aveam odata la 5 luni si mereu a fost asa si acum daca nu iau antconceptionale cind am cind nu,cind am ramas insarcinata tot parul sa regenerat nu se vedea nici urma de chelie dupa ce am nascut in 3 luni mi-a cazut tot ce crescuse.am facut analize peste analize ,tratamente 1000 si nimic ,sint disperata deoarece pot sa numar firele de par din capul meu,si caderea tot continua,pe zi ce trece eu chelesc si nu mai stiu ce sa fac,acum doresc sa merg la Mures ca se spune ca acolo se poate face analiza bulbului si poate acolo primesc un raspuns pozitiv dupa 22 de ani de aruncat bani pe geam,acum stau si ma gindesc cu groaza oare rezolvarea mea va fi o PERUCA?daca e cineva care ma poate ajuta macar cu un sfat astept cu nerabdare

    0
    2

  • iulia pe 6 Dec 2008, 17:43
    privet!!!

    un remediu bun este Vichy-tratament foarte eficient,cu adevarat ajuta.поверьте!

    0
    1

  • Ileana C pe 3 Dec 2008, 02:31
    tratament

    si la mine cadea parul ca la o pisica ce napirleste...serios, si am inceput sa-mi dau parul cu ulei de masline. Zece zile la rind pui ulei de masline pe par in special la radacini si il tii cam 30 minute, daca potsi masezi cite putin, dupa asta il speli bine cu samponul care ti se potriveste si folosesti un balsam intaritor sau regenerant...la sfirsit potsi sa-l clatesti cu otet de mar (3-4 linguri la 1litru).eu am facut doar 4 zile pentru ca luasem o raceala si am renuntsat sa merg mai departe dar efectul l-am observat peste vreo 2 saptamini....este ieftin, eficient si nu tre sa mergi la salon! Incercati si vedetsi ca intr-adevar ajuta! Bafta!

    0
    0

  • medut pe 7 Nov 2008, 15:44
    completare

    Metoda cu zinc si seleniu nu am descoperit-o eu!!! Am tot citit pe net disperata fiind de parul meu. Peste tot scrie ca lipsa de zinc duce la caderea parului. Eu vroiam sa va spun doar ca am incercat metoda si la mine a functionat de minune. Pe langa fapul ca nu face pofta de mancare....ca vitaminele in general :)))

    1
    1

  • medut pe 7 Nov 2008, 15:29
    tratament

    O metoda care a dat rezultate la mine. Imi cadea foarte tare parul, peste tot era par. Am incercat tot felul de fiole, o gramada de bani. Dar in final am realizat ca este ceva intern.Cate o pastila pe zi de seleniu si de zinc. Daca alternati si cu o pastila de fier, care oricum este necesar mai ales pt cela care se pregatesc de bebe, e minunat. Nu trebuie sa luati ceva foarte scump. Eu am folosit cele de Walmark, 12 lei cutia. Fierul este ceva mai scump.Dupa 2 saptamani de luat pastilute in fiecare zi, s-au vazut efectele. Sunt foarte multumita.

    0
    1

  • mihaelaa21 pe 4 Nov 2008, 09:53
    Raspuns

    Pt IRENA:impotriva caderii parului (e normal 100/zi) faceti o cura de vitamine 3-4 luni de 2 ori pe an(recomand Harmony Line sau , si mai bun, Viaderm). Parul LUNG in special: trebuie pieptanat cu grija, folosita neaparat o masca hranitoare/nutritiva/hidratanta/reparatoare in functie de nevoile parului si balsam(eu folosesc doar masca si acum alternez cu un balsam). Masca/balsamul trebuie APLICAT pe lungimea firului de par si nu la radacina.Pt. LAZAR CRISTINA: in afara de ce am spus mai sus, trebuie sa folosesti seruri pt varfuri, balsamuri leave-in care au rol de a proteja si hidrata firul de par si varfurile.

    0
    1

  • Dana pe 2 Nov 2008, 09:55
    Ce determina caderea parului?

    Voi fi obiectiva:trebuie sa bem apa, sa hidratam corect corpul,sa folosim regulat balsam si din cand incand o spalare cu ceai de nuc (brunetele) si ceai de musetel (blondele),dupa spalare sa lasam parul sa se bucure de umiditate , nu sa-l grabim uscandu-l,merita si el sa fie rasfatat.Imi pare rau ca nu pot trimite o fotografie sa va lamuriti toate. Spun un adevar ce il recomand tuturor.Va doresc un par bogat si frumos !

    0
    1

  • cassandra21 pe 31 Oct 2008, 16:51
    buna

    buna fetelor nu stiu ce sa ma mai fac ca imi cade parul rau,aveam un par asa de frumos si lung pana am renuntat ca sa il mai am si m-am tuns,daca stiti vre-o metoda sa mi-o dati si mie.va pup dulce

    0
    2

  • lauravalentina pe 4 Oct 2008, 20:22
    m-ati luminat

    de povestea cu anticonceptionalele chiar nu stiam. acum inteleg de ce imi cadea parul in halul ala. va multumesc. problema s-a rezolvat intre timp.

    0
    1

  • lavinia pe 2 Oct 2008, 14:34
    tratament

    si eu trec prin perioade cand imi cade parul in exces....probabil de alimentatie (nu ma alimentez corespunzator...sar peste mese...mananc 1 data pe zi, etc) insa am inceput un tratament naturist: 1 lotiune Petroleum, Sampon regenerator si fiole cu ginseng. Toate de la farmacia naturista. Mi-e mi se potrivesc sper sa vi se potriveasca si voua. Mult succes

    0
    1

  • Lazar Cristina pe 1 Oct 2008, 12:53
    parul

    ce as pute face sa nu se mai despice firul de par?

    0
    1

  • irena24 pe 26 Sep 2008, 11:02
    .....

    da ma inteles k e normal sa cada din par....dar totusi eu tind sa cred ca-mi cade cam multicel indiferent de sezon sau de dieta.si acum vine intrebarea:oare nu exista nici un fel de tratament care intr-adevar sa dea randament in rezolvarea acestei probleme???...poate stiti voi ceva si mi ziceti si mie!

    0
    1

  • annn pe 17 Sep 2008, 11:58
    Poate fi si normal..

    de stress sau lipsa in organism de calciu, una alta......mai nou si mie imi pica....am mai auzit si ca ar fi normal, tine de regenerarea firelor de la radacina.....o data la jumatate de an...nu mai retin exact. Am citi pe undeva mai demult..masca cu tot, la mine una, are de unde pica.......numa' bine scap de volum.:)))

    0
    1

  • 2007floryna pe 16 Sep 2008, 16:22
    ...

    produsele de la wella sunt bune:D

    0
    2

  • PORCHE pe 16 Sep 2008, 13:24
    parul femeii,indiferent de culoarea naturala

    atentie la alimentatie,odihna si liniste;apoi conteaza mastile ca ingrijire.

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod