Nadia Comăneci a împlinit 59 de ani: 20 de imagini cu românca al cărui nume este sinonim cu perfecțiunea

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
Cea mai bună sportivă din istoria României a împlinit 59 de ani pe 12 noiembrie. În 1976, Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă din lume care a primit nota 10 la un concurs olimpic de gimnastică.

Nadia Comăneci, una dintre cele mai cunoscute românce din istorie, a împlinit 59 de ani. Numele ei este cartea noastră de vizită oriunde ne poartă viața prin lume. Alături de Ilie Năstase și Hagi, Nadia e numele care ne identifică pe noi, românii, în mintea străinilor cu care stăm de vorbă atunci când vor să afle de unde suntem. Cine n-a auzit de Nadia?! Din '76 încoace, acest nume este egal cu perfecțiunea. Și astăzi, la 44 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii olimpice, Nadia întruchipează definiția românească a succesului.

În urmă cu 44 de ani, pe 18 iulie 1976, ea a devenit prima gimnastă din istorie care a primit nota 10. La concursul pe echipe de la Olimpiada de la Montreal, Nadia a primit trei note de 10, două la paralele şi una la bârnă. În total, la Montreal ea a luat șapte note de 10, câte doi de 10 la individual compus şi la concursul pe aparate.

La revenirea în ţară, Nadia Comăneci a primit din partea regimului comunist distincţia de "Erou al Muncii Socialiste", devenind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu. În plus, a fost premiată cu o Dacie 1300, un CEC în valoare de 350.000 de lei şi o vilă în zona Cotroceni.

Patru ani mai târziu, la Olimpiada de la Moscova, Nadia a obținut încă două note de 10.

Nadia Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961 în oraşul Oneşti, judeţul Bacău. În palmaresul ei strălucesc cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Mondiale şi nouă de aur la Europene. Numărul total al medaliilor câştigate de Nadia la JO, CM şi CE se ridică la 25, din care 16 de aur. Este considerată de specialişti una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut, şi una dintre cele mai mari gimnaste ale lumii.Nadia Comăneci a fost considerată o gimnastă perfectă, un adevărat fenomen, impunându-se prin graţie, precizie, armonie, simţ artistic, amplitudine şi îndrăzneală în abordarea unor elemente de mare dificultate. S-a scris despre ea că reprezintă desăvârşirea în sportul pe care-l practică, fiind, totodată, o gimnastă încântătoare şi uimitor de expresivă, strălucitoare şi plină de temperament, care a adus o notă deosebită, originală nu doar în acrobatică.

S-a retras din activitatea competiţională la 6 mai 1984, când a avut loc, la Palatul Sporturilor din Bucureşti, gala de adio a gimnastei, şi când a fost premiată cu Ordinul Olimpic "Colanul de argint" din partea preşedintelui de atunci al Comitetului Internaţional Olimpic, Juan Antonio Samaranch, notează lucrarea "Campionii Secolului XX".
 
Cu câteva săptămâni înainte de Revoluţia din 1989, în luna noiembrie, a plecat clandestin din România şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, potrivit sursei citate mai sus.

În prezent locuieşte în Norman, Oklahoma, SUA. La 26 aprilie 1996, s-a căsătorit cu Bart Conner, campion de gimnastică american, dublu campion olimpic, ceremonia având loc la Bucureşti. La 3 iunie 2006, Nadia Comăneci a devenit mamă, dând naştere unui băiat, Dylan Paul.

În 1999, Nadia Comăneci a devenit primul sportiv invitat să vorbească la Naţiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul Internaţional al Voluntariatului. Nadia şi soţul ei sunt proprietarii academiei "Bart Conner Gymnastics Academy", precum şi editori ai unei reviste de gimnastică internaţională.

S-a implicat în acte de caritate, atât în ţară (a creat o clinică de caritate în Bucureşti, pentru ajutorarea copiilor orfani), cât şi în străinătate. Fundaţia "Nadia Comăneci" a relansat, în 2009, păpuşa Nadia, cu sprijinul fabricii româneşti Arădeanca, parte a programului social "10 pentru gimnastică", la 33 de ani de la apariţia primei versiuni. În cadrul celei de-a VI-a ediţii a Galei femeilor de succes, Nadia Comăneci a fost desemnată Femeia anului 2009 la categoria campanii umanitare de succes, pentru clinica care îi poartă numele.În 2009, Nadia a participat alături de Ilie Năstase şi Gheorghe Hagi, la campania de promovare a destinaţiei turistice România, sub sloganul "Land of Choice".

Nadia Comăneci este vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics International, preşedinte onorific al Federaţiei Române de Gimnastică (din 1996), preşedinte onorific al Comitetului Olimpic Român (martie 2002), Ambasadorul Sporturilor Româneşti, vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.

Din 2003 este consul onorific al României în Statele Unite ale Americii.

Într-un interviu publicat în 2010 de Eva.ro, Nadia spunea că dacă nu ar fi făcut gimnastică, ar fi ales patinajul: "Orice altceva aș fi făcut, aș fi avut dorința de a excela. Mi-ar fi plăcut să fac patinaj."

"Trebuie să te gândești tot timpul la bază, la scop, 'de ce faci ceea ce faci?' și îți cauți pasiunea pentru ceea ce faci"
, a mai spus ea.

Citește și: Alain Delon a împlinit 85 de ani. 25 de imagini din tinerețe cu un monstru sacru al filmului


În 1998, Nadia a fost recompensată la Washington cu premiul "Flo Hyman" pentru merite deosebite în sport, iar în 1999, la Viena, a fost declarată "Sportiva secolului XX". World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a omologat în 2007, recordul reuşit de Nadia Comăneci, la Jocurile Olimpice de la Montreal, adică şapte note 10 la o singură ediţie a JO. Este primul sportiv român inclus în International Gymnastics Hall of Fame, în 1993.


Foto: Hepta

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • constantin ispas pe 12 Nov 2020, 16:54
  nadia comaneci

  Am locuit in strada dr. Staicovici ,București Locuiesc in USA din 1983.Dupa fenomenala performanta dela Montreal in Romania comunistii sau grabit sai gaseasca o casa familiei lui Nadia Comaneci care traiau intrun mic oras sarac Onesti din moldova.Toate marile companii de presa mondiale doreau sa visiteze pe Nadia si familia ei in romania asa ca guvernul comunist a hotarit mutarea familiei Comneci in București,cartierul Cotroceni intro casa maricica dar nu o vila,Vecinii nu stiau unde au fost mutati cei care au locuit originalii proprietari

  0
  0

 • George pe 12 Nov 2020, 13:05
  Nadia

  Din 20 imagini, doar șase justifică titlul ”...inonim cu perfecțiunea.”. Așa că...

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod