Mamă la 13 ani, măritată la 19: Viața teribilă a unei cântărețe legendare

La 12 ani a rămas însărcinată, la 15 avea doi copii cu tați diferiți, iar la 19 ani era căsătorită. Dar a ajuns una dintre cele mai bune cântărețe din lume.
Ce ar fi fost muzica fără Aretha? O lume mai săracă, așa cum ar fi fost și fără alți artiști legendari, de la Elvis Presley, Frank Sinatra și Johnny Cash, până la James Brown, Michael Jackson și Prince. Să fii contemporan cu astfel de creatori fabuloși înseamnă nu doar că ai avut o tinerețe frumoasă, ci și că ești tare norocos. Între toate nestematele cele mai de preț ale muzicii, Aretha Franklin strălucește într-un mod inegalabil. A fost o minune. A fost perfectă.

Trebuia spusă povestea vieții a acestei artiste desăvârșite care a trecut prin multe încercări pentru a cuceri pentru totdeauna un imens RESPECT. Și o face pe îndelete Tom Leonard, într-un articol în care îi creionează existența teribilă, cariera legendară și personalitatea complicată.

Regina Soul versus Regina Rockn'Roll


Înainte de muzica ei, nimeni n-a purtat o haină de blană mai bine ca Aretha Franklin. Pe la jumătatea cântecului, îi plăcea s-o lase să-i cadă dramatic de pe umeri - o tradiție a muzicii Gospel despre care se spune că indică abandonul emoțional. Blana îi amintea publicului că se afla în prezența unei regine. A fost "Regina muzicii soul" și nimeni n-ar trebui să îndrăznească să uite asta, scrie Tom Leonard, amintind un episod sugestiv din ultimii ani.
Când Beyonce a prezentat-o pe Tina Turner drept "Regina" la gala premiilor Grammy din 2008, Aretha a luat-o ca pe o insultă, spunându-le reporterilor că a fost "o lovitueră ieftină care să facă scandal".
La urma urmei, Tina era o artistă redutabilă, din același aluat cu ea, cu o experiență de viață asemănătoare și cu o carieră fabuloasă. Fiind încoronată "Regina muzicii Rockn'Roll", ar fi fost îndreptățită la o asemenea prezentare. Dar Aretha nu suporta să-i ia cineva ceea ce socotea că-i doar al ei. Regina nu putea fi decât ea.

Acum domnia ei s-a încheiat. Supervedeta pe care revista Rolling Stone a desemnat-o cea mai bună cântăreață din lume s-a stins din viață joi, la Detroit, la vârsta de 76 de ani, răpusă de cancerul de pancreas cu care lupta din 2010. Deși sănătatea îi fusese șubrezită de anii în care nu și-a stăpânit excesele de alcool și de tutun, dar și de obezitate, ea a anunțat abia anul trecut că se retrage din muzică. A cântat până n-a mai putut, asta a fost tot ce și-a dorit.

Decenii la rând, a fost o emblemă a comunității de culoare din America. A cântat "Precious Lord" la funeraliile lui Martin Luther King Jr, în 1968, iar 40 de ani mai târziu a cântat la inaugurarea mandatului primului președinte de culoare din istoria Statelor Unite, Barack Obama.

A cucerit 18 premii Grammy (18! - câte dintre vedetele din noul val pot cuteza să viseze măcar la jumătate?), a vândut milioane de albume și s-a consacrat drept cea mai mare cântăreață din muzica de la Al Doilea Război Mondial încoace.


Deși a devenit cunoscută pentru hituri precum "Respect" și "A Natural Woman", versatilitatea muzicală a îndreptat-o cu succes și spre alte genuri, precum Gospel, pop, jazz și R&B. În 1999, când Luciano Pavarotti n-a mai putut cânta la gala premiilor Grammy din cauza unei probleme cu corzile vocale, ea a venit în 20 de minute și a interpretat "Nessun Dorma" în locul lui. Incredibilă artistă!

Fetița mamă


Totuși, în spatele muzicii sale pe care parcă o cânta fără efort și a adulației de care se bucura, Aretha Franklin avea un suflet tulburat, notează Tom Leonard. Rezultatul unei căsnicii distruse, cu un tată afemeiat care și-a transformat statutul de predicator într-o continuă orgie, Aretha a rămas însărcinată la 12 ani, iar la 15 ani avea deja doi copii cu doi tați. De atunci s-a luptat toată viața cu dependența de alcool.

Cuprinsă de nesiguranță, a devenit o divă dificilă, certându-se cu alte vedete pe care era geloasă și a ajuns "la cuțite" cu rudele sale și cu unii dintre colegi.
Și totul a pornit din copilărie: când Aretha avea șase ani, mama ei a plecat de acasă din cauza soțului abuziv și s-a mutat în Buffalo, New York.

A murit când Aretha avea nouă ani, iar copiii au fost crescuți de multe secretare și iubite ale tatălui lor.

Traumatizată de moartea mamei și probabil influențată de comportamentul complet inconștient al tatălui, Aretha a devenit un copil hipersexualizat la o vârstă fragedă. Cântărețul de soul Sam Cooke a susținut că au avut o aventură când ea avea 12 ani iar el 23.
Aretha a născut primul din cei patru copii ai săi cu doar două luni înainte de a împlini 13 ani și l-a botezat Clarence, după tatăl ei. Deși au circulat zvonuri că ar fi fost copilul acestuia, un coleg de școală a lăsat-o însărcinată.

Norocul ei a fost că și-a dorit mult să fie cântăreață. A renunțat la școală când avea 12 ani și și-a lăsat copilul în grija bunicii din partea mamei, "Big Mama", cum îi spunea, și și-a urmat tatăl în "Caravana Gospel", cântând voce și la pian. Își amintea că atunci a suportat multe situații de segregare doar ca să poată mânca în unele restaurante sau pentru a folosi baia în benzinăriile în care opreau.

Bani din prostituție, dependență de alcool, haos


La 18 ani s-a mutat la New York și a semnat primul contract cu casa de înregistrări Atlantic Records. Succesul muzical de care începea să se bucure contrasta puternic cu dezastrul din viața personală.
S-a căsătorit cu primul ei soț, Ted White, în 1961, când avea doar 19 ani. Obișnuit cu mediul infracționat de pe străzile din Detroit, el i-a finanțat primii ani de carieră cu banii din prostituție. "Dar nici nu ezita s-o plesnească și nici nu-i păsa dacă-l vedea cineva când îi dădea una", își amintea producătorul ei muzical, Otis Taylor.

 

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod