Dosar Eva. Poate sau nu Șerban Huidu să se întoarcă pe micul ecran?

de Daniel Dumitrescu, 31 Martie 2013

Fostul realizator TV a apărut din nou, în ediția de miercuri seară a emisiunii care l-a consacrat, deși anunțase că se retrage din viața publică după accidentul care i-a schimbat viața. Gestul său nu a scăpat neobservat, iar reacția dură a opiniei publice indică faptul că Huidu s-a pripit.

Mai întâi, faptele: 16 octombrie 2011, Timișul de Sus, judeţul Braşov. Trei oameni sunt ucişi într-un grav accident auto, provocat de Şerban Huidu. 24 octombrie 2011: Huidu anunţă că se retrage din viaţa publică și de la pupitrul "Cronicii cârcotaşilor". "Nu voi mai apărea în prim-plan la Cronică şi asta din respect pentru victimele cumplitului accident. Nu am susţinut niciodată că sunt fără pată, dar reacţia unor colegi de presă m-a lăsat fără grai. Vă rog să înţelegeţi că Şerban Huidu nu se agaţă de statutul de persoană publică şi că niciodată nu a făcut acest lucru", scria el atunci el pe blogul personal.

Din nou la "Cronică"

La un an şi jumătate distanţă, Huidu a încălcat angajamentul luat şi a apărut din nou la "Cronică". Mai întâi, el a putut fi văzut la ediţia din 6 martie, în care a fost întrebat de Mihai Găinuşă: "Şerbane, ce-a mâncat Alexa la Madrid?", referindu-se la ce a făcut o reporteriţă a emisiunii în capitala Spaniei. Camera s-a mutat apoi pe Şerban, pentru câteva secunde, iar acesta a început să râdă, fără să zică ceva.

Scena s-a repetat în emisiunea de miercuri. După ce Dezbrăcatu şi Găinuşă au spus că Ema Zeicescu şi Cosmin Stan sunt prietenii lor, Huidu a putut fi văzut, tot pentru câteva secunde, arătând trei degete de la o mână în timp ce zâmbea, semn că şi el îi apreciază pe cei doi realizatori de la Realitatea TV.

 Cu toate că nu a fost o revenire în prim-plan, aparițiile sale, fie doar și de câteva secunde, la "Cronica cârcotașilor", reprezintă un test importantt pentru viitorul lui Huidu și pentru imaginea postului Prima TV. În funcție de reacțiile publicului, ambele părți vor ști ce au de făcut în continuare. Dar este acum cel mai bun moment pentru ca el să fie văzut pe micul ecran? Percepţia publicului conduce spre un răspuns negativ.

Pedeapsă dublată

Justiţia a încheiat cazul Huidu cu o soluţie. Pedeapsa în cazul fostului realizator TV Şerban Huidu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă în urma accidentului, a fost majorată de la doi ani de închisoare cu suspendare la patru ani, tot cu suspendare. El a primit şi interdicţia de a se urca la volan pentru o perioadă de şase ani.
Sentinţa definitivă, pronunţată în februarie de Curtea de Apel Braşov, a întărit convingerea majorităţii opiniei publice că Huidu a scăpat prea uşor după ce trei oameni şi-au pierdut viaţa.

În mai 2012, Şerban Huidu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în urma accidentului soldat cu trei morţi produs în octombrie 2011 zona localităţii Timişul de Sus, din judeţul Braşov.
În urma accidentului provocat de Huidu şi-au pierdut viaţa Ioan Garbis, Magda Drăghici şi Ştefan Lungu Balog, colegi la o firmă din Braşov. În ziua de 16 octombrie 2011, ei se îndreptau cu un autoturism Dacia Logan spre Aeroportul Otopeni. Şerban Huidu circula dinspre Capitală spre Braşov, iar la ieşirea din Timişul de Sus, într-o zonă în care sunt curbe, a intrat cu maşina pe contrasens şi a izbit Dacia în care se aflau cele trei persoane. Huidu se afla în maşină împreună cu soţia sa, cu cei doi copii în vârstă de doi şi patru ani şi cu bona acestora.În 29 iunie 2012, Şerban Huidu a fost condamnat de Judecătoria Braşov la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, iar familiile victimelor accidentului au făcut recurs.

De asemenea, la sfârşitul anului trecut, Judecătoria Braşov a decis ca familiile victimelor accidentului provocat de Huidu să primească daune de 360.000 de euro.
Judecătoria Braşov a decis ca fiica Magdei Drăghici, Ioana Câmpean, să primească daune morale în valoare de 120.000 de euro şi daune materiale de circa 1.900 de lei. De asemenea, pentru soţia lui Ştefan Lungu Balog s-au stabilit daune morale tot de 120.000 de euro şi materiale de 5.500 de lei reprezentând cheltuieli cu înmormântarea şi 5.000 de euro, reprezentând contravaloarea autoturismului Dacia Logan distrus în accident. Totodată, fiul lui Ştefan Lungu Balog va primi 120.000 de euro ca daune morale.

În 31 ianuarie 2013, procurorii şi avocaţii familiilor victimelor accidentului provocat de Huidu au solicitat judecătorilor Curţii de Apel Braşov casarea sentinţei de condamnare a acestuia la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare şi rejudecarea cauzei. Însă tot ce au obţinut a fost dublarea pedepsei la închisoare cu suspendare.

De ce nu a fost Huidu trimis în închisoare

În motivarea sentinţei Curţii de Apel Braşov din 7 februarie se arată că o pedeapsă cu executare în cazul fostului realizator TV Şerban Huidu ar fi "o măsură excesivă faţă de circumstanţele personale ale inculpatului", întrucât acesta este la prima abatere, are un potenţial ridicat de "reconsiderare" a conduitei şi regretă comiterea faptei.
"Funcţiile de constrângere şi reeducare, precum şi scopul preventiv al pedepsei pot fi realizate numai printr-o justă individualizare a sancţiunii, care să ţină seama de persoana căreia îi este destinată, pentru a fi ajutată să se schimbe, să se adapteze normelor de convieţuire socială înţelese în sens larg. Or, analizând sub acest aspect cauza dedusă judecăţii, Curtea nu poate să nu observe faptul că inculpatul este la prima confruntare cu rigorile legii penale, că este o persoană bine integrată social, instruită şi cu un potenţial ridicat de reconsiderare a conduitei sale; toate aceste împrejurări coroborate cu recunoaşterea şi regretul comiterii faptei, cu conduita procesuală adoptată determină instanţa de recurs să constate că nu se impune executarea pedepsei prin detenţie efectivă, modalitatea neprivativă de libertate fiind cea mai potrivită pentru realizarea scopului prevăzut de art. 52 Cod penal", se mai arată în motivarea sentinţei Curţii de Apel Braşov.

Decizia magistraţilor i-a revoltat pe mulţi şi a lărgit falia dintre tabăra celor îl pun la zid pe Huidu şi puţinii săi apărători. Întreaga polemică iscată pe seama acestui subiect foarte controversat se reduce la o confruntare directă de argumente. Unii consideră că sistemul de justiţie are mari fisuri dacă dă condamnări la închisoare pentru delapidare sau corupţie, dar nu pedepseşte la fel de aspru moartea unor oameni. Cei care îl apără pe Huidu susţin că acesta nu a ucis cu premeditare şi că oricum el suferă pentru greşeala sa. Şi de aici curg detaliile legate de dinamica accidentului, expertiza specialiştilor, statutul de vedetă al lui Huidu şi stilul lui de viaţă, intens dezbătute în presă și pe internet.

Judecat de instanță, condamnat și de opinia publică

Ceea ce n-a reușit Justiţia reglează întrucâtva societatea: chiar dacă n-a ajuns după gratii, în ochii unei părți considerabile a opiniei publice Huidu este condamnat, orice ar face. El e vinovat şi dacă iese din casă. Şi dacă îşi suflă nasul în batistă sau dacă este văzut că mănâncă într-un restaurant. Oriunde ar merge, el va fi privit drept "ăla care a scăpat de puşcărie pentru că-l cheamă Huidu". Ceea ce este exagerat. Însă fie că-i place sau nu, oamenii cred ce vor ei și orice gest face în libertate este interpretat. Cu atât mai mult apariţia pe "sticlă", premediată sau nu.

Paradoxal, poate că i-ar fi servit mai mult o pedeapsă cu doi ani de închisoare, așa cum primise la un termen al procesului, decât una cu suspendare care îl pune practic la zid pentru tot restul vieții. Ar fi suferit o perioadă, dar situaţia s-ar fi întors în favoarea lui - chiar dacă unii ar fi cârcotit că a luat puţin, cu timpul oamenii l-ar fi respectat pentru că şi-a executat pedeapsa și mare lucru nu mai era de comentat. Un termen executat în penitenciar l-ar fi curăţat puţin de păcate şi oamenii ar putut socoti povestea asta ca pe un dram de demnitate. În fond, nimeni nu cerea pedeapsa maximă sau condamnarea la moarte, ci un exemplu că, în sfârşit, un VIP plăteşte la fel - sau aproape la fel - ca un om simplu ajuns în aceeaşi situaţie.Bună sau rea, decizia Justiţiei trebuie respectată. Mulţi cred că Şerban Huidu şi-a rezolvat cumva problema, însă nu există nicio dovadă despre aşa ceva. În această situaţie, el nu-şi poate stabili singur o pedeapsă care să-i mulțumească pe cei care îl detestă, dar poate înrăutăţi percepţia publică asupra sa prin apariţiile publice. Reacțiile de pe site-urile care au scris despre ieșirile sale temporare pe "sticlă" îi sunt potrivnice în proporție covârșitoare.
Singura lui şansă este cumpătarea. Adică retragerea pe care a anunțat-o la opt zile după accident.

Şerban Huidu nu trebuie să se ascundă sau să trăiască ca un sihastru. I s-a dat libertatea, e dreptul lui să o folosească cum doreşte. Dar apariţia la emisiune, fie şi episodică, se dovedește o alegere care nu-l avantajează, cel puțin avcum. Tabloidele l-au luat deja la ţintă, iar în spaţiul public persistă nu doar ideea că el este vinovat pentru trei oameni morţi, dar şi că nu a primit ce merita. Doar Șerban Huidu știe ce este în sufletul lui, dar când e văzut zâmbind pe micul ecran, lasă impresia că ia în derâdere ceea ce i s-a întâmplat.

E nevoie de mai mult timp pentru ca Șerban Huidu să poată apărea din nou pe micul ecran fără ca publicul să-i fie ostil. Cât anume, rămâne de văzut.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Maria pe 15 Apr 2015, 20:34
  Nu judecati si nu veti fi judecati!

  Nu trebuie sa credeti tot ce spun jurnalistii ca sunt foarte multe minciuni doar ca sa castige painea lor. Aviz voua cel care il judecati pe Huidu. El nu a scapat pentru ca e vedeta ci pentru ca nu a avut antecedente penale. Este vinovat si chiar daca ii vreti puscarie nu are de ce sa faca pentru ca dosarul lui este inchis. Mi-e mila de acele familii, dar nu mai are Huidu ce sa faca pentru ca nu ii mai aduce inapoi. Sa stam sa ne gandim ca oricat este el de vinovat poate sau posibil nici cei din logan nu au avut centura de siguranta care e cea mai importanta atat timp cat conduceau regulamentar. Si poate asa a vrut bunul Dumnezeu ca acei oameni sa scape de suferinta.

  0
  0

 • sanziana pe 1 Apr 2013, 15:38
  soarta

  Eu personal cred ca ceva se intampla cu soarta unui om care intai are un accident din care abia scapa cu viata, iar mai apoi este autorul unui accident in care mor mai multe persoane. Astea sunt semne clare ca ceva trebuie schimbat, sunt lectii din care ceva trebuie invatat. Sunt curioasa cum se simte el, daca toate astea l-au facut sa vada lumea cu alti ochi, eu as zice ca sunt semne care spune reevalueaza-ti viata, scopurile, alege alt drum, indreapta-te spre spiritualitate...

  0
  1

 • Roxana pe 1 Apr 2013, 08:27
  Sa judecam faptele , nu omul , asa e corect

  Alitha pe 31 Mar 2013, 23:11 rapunsul este DA Eu nu inteleg de ce atata rautate! A avut loc un accident. ok. Dar omul nu era beat, nu era drogat, nu s-a bagat el pe contrasens sa depaseasca. E atat de "subtire' , "usurel" "simplist" acest mod de a vedea lucrurile incat am simtit nevoia sa comentez . Accident , desigur, se poate intampla oricui ,si cu toate astea , trei vieti omenesti luate intr-o clipa , versus suspendare , este greu de admis , cand faci un minim de efort sa gandesti. Serios , profund , corect. Sugerez un exercitiu de imaginatie si intreb: daca , feresca Dumnezeu , s-ar intampla sa fii victima unui accident asa, din culpa , cum s-ar simti familia ta , daca pedeapsa ar fi cu suspendare ?? sau sa nu mori, dar sa ramai imobilizata , cu toate consecintele care decurg de aici, o viata distrusa , la fel de simplu ar fi sa spui " de ce atata rautate ? a avut loc un accident.ok " ?? Sincer, nu cred .De aceea , sa nu ne pripim , doar pt. ca ne place un personaj de la TV , ci sa judecam faptele , nu omul.

  2
  4

 • Roxana pe 1 Apr 2013, 08:13
  Pentru aceasta fapta , alti oameni ar fi fost condamnati !!

  Serban Huidu , a scapat usor dupa ceea ce a facut . A OMORAT 3 OAMENI...a distrus 3 familii..!!! Si nu trebuie uitat ca el mai fusese amendat de cateva ori inainte de accident , tot pentru viteza excesiva , pentru conducere agresiva in trafic , deci era o tendinta , facea acest lucru in mod constient . Si arogant , daca va mai amintiti . Este vorba de omor din culpa, este adevarat , dar chestia cu "derapajul" nu o cred decat cei care nu sofeaza , cei care sunt inebuniti dupa TV , VIP-uri , care gandesc strict emotional - e Huidu, vedeta de la Carcotasi - iar ratiunea le e blocata , care nu au in general pareri personale , ci se duc dupa.." trend ". Intr-o societate civilizata , justitia trebuie sa functioneze la fel , egal pentru toti cetatenii. Daca ar fi fost un om oarecare , ar fi platit cu multi ani de libertate pentru vietile luate. Cat despre revenirea pe micul ecran.....inseamna ca nu si-a schimbat cu nimic conduita, comportamentul , asa cum a cerut /justificat hotararea justitiei . Si nu se pune problema ca "asta e meseria lui" cum spunea cineva pe aici. Serban e inginer de profesie, poate munci oriunde ,dar nu in show bizz. Ar trebui sa aiba macar decenta , daca remuscari nu are .

  4
  4

 • Alitha pe 31 Mar 2013, 23:11
  rapunsul este DA

  Eu nu inteleg de ce atata rautate! A avut loc un accident. ok. Dar omul nu era beat, nu era drogat, nu s-a bagat el pe contrasens sa depaseasca. Nu. Pur si simplu a derapat! Nici macar viteza extraordinar de mare nu a avut. Era si normal sa-i dea cu suspendare, pentru ca vina lui in cazul asta este minima! Nu mai fiti ipocriti, ca nu stiti cand vi se poate intampla si voua. Pericole si accidente ne pasc la tot pasul! Cat priveste revenirea la emisiune, mi se pare un lucru normal si firesc. In fond, asta este meseria lui!!!! Daca il vedem ca zambeste, rade sau face glume, asta in nici un caz nu denota lipsa de respect sau ca nu-i pasa de ceea ce s-a intamplat! E profilul emisiunii care cere asta...helloooo. Iar pe cine deranjeaza Huidu prin aparitiile sale, sa nu se mai uite si gata!!! sunt destui oameni care VOR SA-L VADA!!!

  5
  5

 • driver pe 31 Mar 2013, 20:27
  serban huidu

  Serbane,eu sunt sofer profesionist si imi dau seama prin ce treci,aici intervin,dupa parerea mea doua aspecte.Primul aspect este ca dupa accidentul de la ski cel putin 2 ani de zile nu trebuia sa te urci la volan,si aspectul doi ar fi tot dupa parerea mea ca cel putin 2 ani sa pleci din Romania sa te linistesti si neprezenta ta pe spatiul mioritic iti va fi benefic,ai sa vezi

  6
  1

 • cruela tarot pe 31 Mar 2013, 19:47
  karma

  Ce nu vede Huidu este ca trebuie sa treaca printr-o schimbare majora in viata lui dar el persista in aceiasi eroare. Si cei din jurul lui intr-un mod las il "sustin" si il mint , Il imping spre aceiasi si aceiasi prapastie. orice om cand primeste cateo "palma" dinasta se trezeste si intelege ca trebuie sa schimbe in viata lui. Cei din jurul lui care au impresia ca ii fac un bine, ar trebui sa inteleaga de fapt mintindu-l ca totul e bine , mintindu-l ca nimci nu s-a schimbat, mintindu-l ca toata lumea il iubeste ....gresesc. Staful de la Prima nu ar mai trebui sa se agate hulpav de o emisiune, de drama unui om. Lasati-l un pic liber pe Huidu . Lasati-l sa-si caute singur drumul. Stiti ce se petrece in sufletul lui si capul lui ??? Habar nu aveti. Viata lui s-a schimbat si se va schimba in continuare. Nu-i ingreunati drumul.

  2
  2

 • George pe 31 Mar 2013, 12:08
  Buna ziua

  Deci din ce spui tu esti de acord cu a 2 sansa la 1 criminal.Omori 3 oameni si ai voie la a 2 sansa fara sa faci macar 1 zi de inchisoare si fara sa platesti.Oare la fel gandeai daca erai in locul victimelor? Iar cu justitia din tara noastra se stie ca mereu vinovat e mortu.Sper miruna sa patesti si tu la fel ca victimele respective si sa te vad atuncea ce o sa faci, cum ar fi sa vezi criminal in fiecare saptamana la tv, in fiecare zi la radio iar el sa fie fericit de parca nimica nu ar fi facut. Deci raspunsul este Nu. Un criminal care a omorat 3 oameni si sa mai apara si la tv fericit nu mi se pare ceva ok.Sper ca o sa apara cat mai tarziu la emisiune si la radio ca sa nu schimb program/postu.Nu merita sa vedem criminali fericiti la tv.

  2
  5

 • Miruna pe 31 Mar 2013, 11:44
  Buna ziua !!!

  Orice om are dreptul la o a doua sansa,cine nu a gresit ce-l putin o data in viata sa arunce primul cu piatra....Nu mai judecati pe altii pana nu va face-ti voua insiva o analiza....eu personal cred ca DA ..merita aceasta sansa indiferent de ce a facut in trecut...a platit destul,si in plus imi aduc aminte cu drag cand radeam din suflet la emisiunile lui..si ca mine sigur sunt si altii...deci...DA MERITA !!!!

  10
  3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod