Dosar Eva. Kate O'Mara, vedeta din "Dinastia", a murit cu inima sfâșiată de durere

Actrița care a strălucit în celebrul serial a fost chinuită până la sfârșitul zilelor sale de drama pierderii celor doi fii

Duminică, 30 martie, într-un azil de bătrâni din sudul Angliei, cea care a interpretat magistral rolul Cassandrei în soap opera "Dinastia", pleca din această lume, la vârsta de 74 de ani. În ultimul mesaj, publicat pe Twitter, pe 17 martie, actriţa scria: "Vă mulţumesc foarte mult pentru toate mesajele frumoase. Citesc mesajele voastre cu modestie, simţindu-mă în acelaşi timp copleşită. Multă dragoste".

Rolul din celebrul serial al anilor '80 i-a adus celebritatea, dar relația imposibilă cu cei doi fii i-a marcat iremediabil viața. Kate O'Mara s-a stins din viață neîmpăcată, chinuită de pierderea copiilor ei și de greșelile pe care nu le-a mai putut îndrepta. Niciodată n-a vorbit public despre drama din viața ei. A fost un star de școală veche, cum o descrie Natalie Clarke în ziarul britanic Daily Mail, care nu concepea ca problemele sale să apară în presă. Pentru fani, ea era mereu strălucitoare, grațioasă și zâmbitoare. Ce se afla în sufletul său rămânea doar acolo.

Nu era o frumusețe răvășitoare, dar avea ceva al ei. Puține femei au un chip care iese atât de ușor în evidență: cu părul roșcat, buze cărnoase și privirea hipnotizantă de felină, Kate era o figură pe care o recunoșteai imediat dacă ai văzut-o o dată. Actrița mărturisea cândva că figura ei atipică era combinația dintre genele mamei sale, care provenea dintr-o familie din landul german Bavaria, și cele ale tatălui, cu origine irlandeză. Acesta i-a povestit mândru că ea e urmașa regilor Irlandei.Aspectul fizic a ajutat-o în carieră. Kate a apărut în mai multe seriale de televiziune foarte populare, precum "Danger Man" și "The Saint", dar și în piese de teatru cu mare succes. Rolul din "Dynasty" avea însă să-i ofere consacrarea la nivel internațional.

Kate a interpretat-o perfect pe Cassandra "Caress" Morell, sora mai mică a lui Alexis Colby, jucată de diva anilor '80, Joan Collins. Cele două surori care se urau și unelteau permanent una împotriva celeilalte au fost preferatele a milioane de telespectatori, captivați de conflictele lor dramatice.Viața actriței a fost mai spumoasă decât cea a personajului cu care s-a identificat. Kate O'Mara și-a abandonat al doilea copil, pe Christopher, dându-l spre adopție pe când se afla la începutul carierei de actriță. O greșeală pe care avea s-o regrete toată viața. Roasă de vină, n-a avut puterea să-și caute copilul și să vorbească cu el. A făcut-o Christopher, când avea 19 ani.

Băiatul mai mare, Dickon, a căzut în patima băuturii și a drogurilor. Ani la rând, a fost doar o sursă de probleme și de neliniște - parcă a făcut tot ce putea ca s-o pedepsească. În decembrie 2012, Dickon, fost tehnician de teatru, s-a spânzurat în garajul din casa mamei sale, în localitatea Long Marston, din comitatul englez Warwickshire. A fost un șoc teribil pentru bătrâna Kate. După ce a purtat toată viața povara greșelii din tinerețe, era strivită de sinuciderea lui Dickon.

Ancheta a determinat că el s-a culcat pe ascuns în garaj, după ce mama lui, sătulă de comportamentul lui insuportabil și abuziv, i-a spus să plece și s-o lase în pace, scrie Daily Mail. Cadavrul lui a fost descoperit de un vecin.

În lunile de dinaintea acestui eveniment tragic, O’Mara a fost foarte bolnavă. A avut de tras cu o dublă pneumonie. Era foarte slăbită pentru a-și putea ajuta fiul, pentru a-i fi aproape și a-l susține. Tragedia a dărâmat-o.

Rămasă singură, deprimată, împovărată, Kate a decis să stea la o prietenă din Sussex. A petrecut anul trecut acolo, pentru că nu suporta să stea în casa ei când se împlinea un an de la moartea fiului ei, povestește actrița Patricia Shakesby, prietena legendarei artiste.
Kate plănuia să-și vândă casa și să se mute la țară când a aflat că are cancer. Vecinii le-au spus reporterilor de la Daily Mail că medicii au operat-o, dar boala s-a răspândit în corp. A murit în azilul de bătrâni din Sussex.Viața tumultoasă a actriței este o înșiruire de evenimente triste, printre care licăresc momentele frumoase din cariera sa, apreciate de publicul din întreaga lume. În umbra nevăzută a marii vedete care juca cu talent unul dintre cele mai urmărite personaje sălășluiau multe secrete dureroase.

Deși atrăgea interesul multor cuceritori, Kate recunoștea în autobiografia sa că a dat mereu greș cu bărbații. "Trebuie să admit că nu m-am priceput deloc. I-am respins pe puținii bărbați drăguți care au apărut în viața mea și am căzut tot timpul în brațele unor bădărani și neghiobi", mărturisea ea.

Kate O’Mara era fiica unei actrițe și a unui instructor de zbor din aviația militară britanică. Primul ei iubit a fost un tânăr care, spunea ea, era pe cale să devină o persoană foarte importantă, consilier al Reginei Angliei. A suferit mult când el a părăsit-o și la scurt timp a acceptat o întâlnire cu un bărbat care a agățat-o într-o cafenea de lângă casa ei, în sudul Londrei.
Au mers la film, apoi el i-a spus că o conduce acasă și i-a zis că o vor lua pe scurtătură. În timp ce mergeau pe iarbă, a împins-o la pământ și a violat-o. Kate avea 17 ani atunci și era virgină.

Acest episod dureros i-a distrus încrederea în sine. "După viol, am simțit că nu mai am nimic de oferit nimic nimănui", mărturisea ea. Toată viața a trecut numai prin relații firave. Nici măcar una n-a mers.

Când avea 20 de ani, a lucrat în culisele unui teatru din Stratford-upon-Avon. După prima petrecere oferită de companie, a ajuns în pat cu un actor tânăr. Curând, descoperea că este însărcinată cu Dickon, pe care l-a adus pe lume în ianuarie 1963. Familia ei era consternată, iar iubitul ei, un actor al cărui nume Kate nu l-a dezvăluit niciodată, nu era fericit că a devenit tată. În decembrie, cu o lună înainte de naștere, Kate a primit o scrisoare de la tatăl ei, în care spunea că o va duce acasă la părinții lui, de Crăciun. "Am stat acolo toată ziua. El n-a venit, nici nu mi-a trimis vreo explicație sau scuze", a povestit ea.

Această respingere a fost ca un cuțit înfipt în șira spinării. Kate era din nou într-o situație extremă - gravidă, singură, fără sprijinul familiei. Dar a fost fericită când devenit mamă. Îl iubea mult pe Dickon. A spus că ziua în care s-a născut el a fost cea mai fericită din viața sa: "Cred că de atunci putem comunica telepatic și știm din instinct când celălalt nu e bine. Îl iubesc mai mult decât orice pe lumea asta."La un an după nașterea lui Dickon, O’Mara s-a îndrăgostit din nou, în timp ce lucra la filmul de televiziune "No Hiding Place". A rămas din nou însărcinată. Iar tatăl copilului era la fel de "fericit" ca și cel al lui Dickon. Christopher s-a născut în 1965, iar tatăl lui a făcut un efort luând-o pe Kate de la maternitate, dar i-a dat un semnal clar că n-are de gând să țină o familie cu ea, aducându-și în casă noua iubită.

A urmat greșeala pe care Kate a regretat-o mereu: tatăl lui Christopher a dus-o la o femeie care îngrijea copii abandonași, în sudul Londrei, și a încurajat-o să lase băiețelul acolo.
După o săptămână, a mers să-și vadă copilul. "Când am ajuns, mi-am dat imediat seama că nu-i a bună. Ea nu fusese plătită pentru munca sa și tot îmi spunea că ar fi mai bine să-i dau copilul ca să-l adopte. A fost sfâșietor, dar nu vedeam altă soluție. Nu aveam bani, iar pe atunci împărțeam un mic apartament de la subsol cu alte două actrițe. Eram în urmă și cu chiria. Îngrozitor. Am privit peste umărul ei, spre un pătuț scăldat de lumina soarelui. Tot ce am putut vedea era o strălucire aurie și am putut auzi scâncetele unui bebeluș. Erau zgomotele care m-au urmărit apoi 19 ani", a povestit actrița.

Kate O’Mara s-a refugiat în muncă și, pe măsură ce urca treptele succesului în actorie, a mai avut câteva relații - cu un star de cinema, un șef din televiziune și un regizor, dar niciunul n-a rămas cu ea.
A prins un mic rol în filmul "Cannon To Cordoba", iar în timpul filmărilor, care aveau loc în Spania, George Peppard, care era cap de afiș al peliculei, bătu la ușa ei. "Îmbrăcat nonșalant în costumație western, cu un pistol la cingătoare și o țigară de foi înfiptă între dinți, se propti în fața ușii deschise". Apariția neașteptată n-a dat-o însă pe spate pe Kate, care i-a refuzat avansurile.

În 1966, ea l-a întâlnit pe cel care avea să-i fie primul soț, actorul Jeremy Young. Mariajul lor a durat doar câțiva ani. O’Mara spunea, cândva, că nu este făcută pentru căsătorie. "Îmi place să fiu șefa. Nu mă dau la o parte când e să gătesc sau să fac treburi prin casă, dar pretind ca bărbatul să-și facă și el partea lui", a spus ea.Actriţa a jucat în seriale precum "Triangle", "Doctor Who" şi "Destinul familiei Howard/ Howards' Way". În anii '80, în timpul filmărilor la "Triangle/Triunghiul", băiatul pe care l-a părăsit i-a trimis o scrisoare. Mesajul era scris de iubita lui de atunci. Patru zile după primirea acestui semn, ea tremura și nu-și putea mișca brațul. "Părea paralizat". A acceptat să se întâlnească cu el în casa iubitei lui și a fost surprinsă: "A venit cu cineva care nu semăna deloc cu mine și nici cu tatăl lui. Am început să tremur din nou. Era ca un vis urât. Întâlnirea a fost jalnică. Mi-am dat seama imediat că a fost o greșeală", a povestit Kate.

L-a mai văzut de două ori și de fiecare dată a ieșit prost. Apoi, în timp ce era la apogeul carierei cu rolul din "Dynasty", Kate a primit o scrisoare de la iubita lui Christopher, în care aceasta o avertiza că el a vândut povestea unor ziare de scandal. El a negat această versiune, dar cert e că poveste a ajuns în presă, notează Daily Mail. Actrița și-a sunat mama și i-a spus să ascundă ziarele, ca nu cumva tatăl ei să vadă povestea și să sufere.
Dar Kate O’Mara era acum victima celebrității sale. "Niște așa-ziși prieteni ai tatălui meu i-au arătat un ziar. A fost traumatizat și a suferit un atac cerebral ușor. A fost începutul zilelor lui de spital. A murit după doi ani", a povestit ea.O’Mara s-a măritat pentru a doua oară cu Richard Willis, cu 18 ani mai tânăr decât ea, în 1993. S-au cunoscut pe platourile de filmare de la "Antoniu și Cleopatra". N-a mers nici de data asta: după trei ani au divorțat.

Actrița și-a petrecut ultima parte a vieții încercând să-i acorde toată grija ei fiului său copleșit de probleme, Dickon. Acesta suferise de o boală psihică, iar starea lui de sănătate se înrăutățise. Leziunile grave pe creier cu care s-a ales după ce a fost lovit de o mașină, în timp ce-și plimba câinele pe o șosea, pe o ceață de-o tăiai cu cuțitul, l-au întors pe dos.După moartea lui Dickon, o fostă iubită a acestuia a spus că el părea torturat de gândul că tatăl lui, un respectat actor de teatru și de televiziune, ducea o viață idilică de familie cu soția lui și cei trei copii.

Pierderea lui Dickon a secat-o de toate puterile pe Kate, măcinată de cancerul care-i invadase corpul. A fost mai mult decât putea duce.


Foto: Hepta, AFP/Mediafax, Daily Mail

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
6 Aprilie 2014
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • simika pe 7 Apr 2014, 10:31
  extraordinara poveste de viata!

  Un om mare cu regrete mari. Se pare ca frumusetea aduce de cele mai multe ori si suferinta!

  1
  0

 • idrys pe 6 Apr 2014, 08:49
  Articol f bun!

  E de-ajuns sa citesc titlul ca sa-mi dau seama ca e un articol scris de d-voastra. Nu am vazut filmul dar am citit cu interes aceasta tragica poveste de viata.

  4
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod