Consumul de roşii poate preveni atacurile cerebrale

Persoanele care consumă roşii, acestea fiind bogate în licopen, un puternic antioxidant, prezintă mai puţine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral, potrivit rezultatelor unui studiu finlandez.
Studiul, publicat în Neurology, revistă a American Academy of Neurology, arată că  persoanele care au în sânge un nivel ridicat de licopen prezintă cu 55% mai puţine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral.

La studiu au participat 1.031 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani.

Nivelul de licopen din sânge a fost măsurat la începutul studiului, iar participanţii au fost monitorizaţi, în medie, timp de 12 ani, timp în care 67 dintre ei au suferit un accident vascular cerebral, relatează agenţia Mediafax.

Din cei 258 de bărbaţi cu nivelul cel mai scăzut de licopen în sânge, 25 au suferit un atac cerebral, faţă de 11 din rândul celor 259 de bărbaţi cu nivelul cel mai ridicat de licopen în sânge.

Cercetătorii nu au luat în considerare accidentele vasculare cerebrale provocate de un cheag sangvin şi nici cele provocate de o hemoragie.

De altfel, participanţii care prezentau în sânge cel mai înalt nivel de licopen aveau cu 59% mai puţine riscuri de a suferi un atac cerebral din cauza unui cheag decât cei cu cel mai mic nivel de licopen în sânge.

"Studiul vine să sublinieze virtuţile unui regim alimentar bogat în fructe şi legume care poate diminua riscul de accident cerebral", subliniază Jouni Karppi de la Universitatea din Finlanda, din Kuopio, principalul autor al studiului.

Cercetătorii au analizat şi nivelurile de alţi antioxidanţi prezenţi în sânge - alfacaroten, betacaroten, alfatocoferol (o formă de vitamina E) şi vitamina A (retinol) -, însă nu au găsit nicio asociere între nivelul acestora şi diminuarea riscurilor de accident cerebral.
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
10 Octombrie 2012
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod