Angelina Jolie

Cele mai bune 10 filme cu Angelina Jolie

8. Domnul și doamna Smith (2005)


Un film despre pericol, sex și neînțelegeri. Mai degrabă decât gramatica tradițională a comediei romantice, avem multă acțiune și dispozitive explozibile. Însă scenele de acțiune rămân în planul doi, importante sunt personajele. Filmul urmărește povestea a doi oameni căsătoriți, care sunt siliți să se vâneze reciproc-ceea ce îi obligă pentru prima data, după ani de zile, să fie atenți unul la celălalt. Fiecare află adevărul despre celălalt, iar John și Jane Smith se îndrăgostesc din nou. Pe platourile de filmare s-a înfiripat relația dintre Anglina Jolie și Brad Pitt, relație ce avea să dureze 12 ani.


7. By the Sea


Angelina Jolie a declarat într-un podcast al TheHollywoodReporter.com că tensiuni între ea şi Brad Pitt existau încă din 2015, când au început filmările la By the Sea, pe care l-a regizat şi în care a jucat alături de Pitt. Pe malul mării, al treilea lungmetraj de ficțiune regizat de Angelina Jolie, după Unbroken și In the Land of Blood and Honey, este povestea unui scriitor american, Roland (Brad Pitt), și a soției sale, Vanessa (Jolie Pitt), care ajung într-o stațiune pitorescă și liniștită din anii ’70, aflată la malul mării, într-un moment de criză a mariajului lor.
Prin plasare - undeva pe o coastă pustie, cu câțiva turiști, un pescar și un cârciumar (raisonneur –ul filmului, jucat de Niels Arestrup) – By the Sea m-a dus cu gândul la lumea cărților lui Hemingway.

Filmul este pictural, nu doar prin decoruri (e plasat într-un peisaj splendid: a fost filmat în Malta), cât mai ales prin „textura” imaginii. O alegere inspirată (pentru imagine și atmosferă) este că filmul nu e plasat în timpul contemporan, ci în anii ‘70. Vanessa (Angelina Jolie) pare un personaj straniu de absent din propriul corp. Un corp căutat asiduu de camera de filmat. Am observat că, suprinzător pentru atenția acordată în film corpului feminin, scenele în care imaginea persistă pe asta nu sunt subliniate de coloana sonoră, de parcă un corp de femeie nud (sau aproape) ar fi, ca să mă exprim în termeni 
plastici, o natură moartă.
Personajul Angelinei Jolie este un corp privit ca o pictură, mai degrabă decât un obiect al dorinței. Am observat interesul camerei de filmat pentru planurile detaliu - detalii de fizionomie, formele corpului în parte și în special ochii: o privire inertă la Vanessa, și una jucăușă, plină de viață la Lea (Mélanie Laurent).
Deși se înțelege că cei doi protagoniști sunt într-un punct critic al relației - se dovedește o căsnicie consumată dincolo de punctul de unde ar mai putea fi salvată, nu dinamica emoțiilor contează, ci postura și forma corpului, gesturile, coregrafia.
Dialogurile între cele două personaje principale nu au pondere – ci corpul Angelinei, tratat ca un peisaj, ca ceva lipsit de suflet.

10 Noiembrie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod