Vechi obiceiuri de Sfantul Valentin

14 februarie este ziua in care Sfantul Valentin ii indeamna pe tinerii sau mai putin tinerii indragostiti sa isi celebreze dragostea. Pe vremuri, insa, ziua de 14 februarie avea mult mai multe semnificatii.

 

Astfel, in Anglia, de ziua Sfantului Valentin se obisnuia ca toti copiii sa se imbrace in haine de adulti. Imbracati astfel, colindau din casa in casa. Un vers pe care el cantau suna cam asa: "Buna dimineata, Valentin/ Carlionteaza-ti parul cum fac eu/ Doua inante si una inapoi/ Buna dimineata, Valentin".

In evul mediu, tinerii trageau la sorti dintr-o urna biletele cu nume de fete, pentru a vedea care le este alesul sau aleasa. Timp de o saptamana, tinerii obisnuiau sa poarte hartiutele cu nume pe maneca. In engleza, acest obicei a dat si o expresie, care s-ar traduce la noi in modul urmator: a-ti purta inima pe maneca, ceea ce inseamna ca celorlalti le este usor sa stie cum te simti.



Daca esti femeie si vezi un prihor zburand pe deasupra capului tau de Sfantul Valentin, te vei marita cu un marinar. Nu stiu cat de valabil este si acum, dar cu multi ani in urma, oamenii credeau cu tarie in aceasta superstitie. In caz in care vedeai o vrabie, te maritai cu un barbat sarac, cu care erai fericita. Daca esti o adepta a vechilor traditii, atunci cauta cu ochii un sticlete. Un barbat milionar va fi numai al tau!

 

Vrei sa stii numele barbatului cu care te vei casatori? Atunci ia un mar si roteste-i codita. In tot acest timp, recita in gand numele a 5 sau 6 barbati.

Te vei marita cu barbatul al carui nume l-ai rostit cand codita s-a rupt.

Daca tai un mar in doua si ii numeri semintele, vei sti cati copii vei avea. Numarul copiilor il mai poti afla si de la o simpla papadie. Culege o papadie, inspira puternic si sufla. Numara semintele - puful alb - care au ramas pe tulpina. Cate seminte au ramas, atatia copii vei avea.

In Tara Galilor, de ziua Sfantului Valentin se ofereau drept cadouri linguri de lemn decorate cu inimi, chei si gauri de chei. Mesajul era: "Tu imi descui inima!"

In unele tari, tinerele primeau ca si cadou materiale de haine.

Daca o tanara pastra cadoul, insemna ca se va marita cu cel care i l-a dat.

Te-ai intrebat mereu ce e acela un scaun al dragostei? Pe vremuri, un astfel de scaun era special creat pentru a-i permite femeii sa stea confortabil, chiar daca avea o rochie mare. Mai tarziu, scaunul dragostei avea doua sectiuni, in forma de "S". Astfel, doi indragostiti puteau sa stea impreuna, dar nu foarte aproape unul de altul.


Daca ai gasit o manusa pe jos de Sfantul Valentin, se zice ca cel care ti-e sortit o va gasi pe cea de a doua manusa.



Conform unei alte superstitii de Sfantul Valentin, vei afla numele celui menit tie din ziare. Cum? Se zice ca primul nume pe care il vei citi in ziare sau il vei auzi de ziua Sfantului Valentin este numele celui cu care te vei casatori.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod