Iata ce face zaharul in corpul tau!

In cantitati moderate, zaharul este o sursa de energie, insa noi depasim cu mult consumul decent de zahar. Specialistii ne avertizeaza ca zaharul hraneste cele mai periculoase boli din zilele noastre: bolile de inima, cancerul si diabetul zaharat.

In cantitati moderate, zaharul este o sursa de energie, insa noi depasim cu mult consumul decent de zahar. Specialistii ne avertizeaza ca zaharul hraneste cele mai periculoase boli din zilele noastre: bolile cardiovasculare, cancerul si diabetul zaharat.

 

Daca vrei sa te convingi cu ochii tai cum arata un sange sanatos si cum se transforma el in urma unui consum exagerat de zahar poti sa vizionezi filmuletul pe care il gasesti mai jos. Esti de acord cu mine ca am ajuns sa consumam cantitati enorme de zahar? Si nu ne gandim doar la zaharul in stare pura care este foarte usor de controlat, ci la zaharul care se ascunde in orice aliment procesat pe care il cumparam. De aceea, este esential sa invatam si sa ne intre in obisnuinta citirea etichetei nutritionale inainte de a cumpara un anumit produs pentru a face pe cat posibil alegerea cea mai sanatoasa. "Aproape toate alimentele industriale contin zaharuri rapide, ascunse", avertizeaza prof.

dr. Gheorghe Mencinicopschi in cartea sa recent lansata "Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam?".

"Zaharurile rapide induc productia rapida si masiva a insulinei, determina hiperglicemie si rezistenta la insulina, epuizeaza functia pancreasului endocrin, sunt transformate in colesterol, grasimi si depozitate in tesutul adipos, declansand aparitia supraponderalitatii, obezitatii si sindromului metabolic", mai adauga prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In lista zaharurilor rapide intra: glucoza, fructoza, zaharoza, mierea si siropurile industriale.

 

Cum sa reduci zaharul din alimentatia ta?


Potrivit dr. Anda Avramescu, medic specialist medicina generala, Rezident an I Diabet si Nutritie, zaharul este o sursa de energie necesara pentru organism, insa in cantitatile stabilite:

  • 8 lingurite pe zi pentru persoanele sanatoase sau maxim 40g pe zi;
  • 2 lingurite pe zi in cazul persoanelor care au probleme cu hipertensiunea arteriala.


Tine minte ca daca bei o cana cu o bautura carbogazoasa depasesti cu mult recomandarile in privinta cantitatii de zahar.

Ba mai mult, neavand nicio valoare nutritionala, iti privezi si organismul de vitaminele si mineralele atat de necesare pentru functionarea lui.

Sfatul specialistului: "In primul rand poti sa incepi limitand pe cat posibil zaharul folosit pentru indulcirea ceaiurilor sau a cafelei. Incearca sa folosesti din ce in ce mai putin pana cand vei observa ca poti sa consumi ceaiurile si fara zahar. De asemenea, ai grija la cantitatea de dulciuri consumata care adauga un surplus de zahar in dieta zilnica. Citeste eticheta alimentelor pe care le cumperi si acorda atentie compusilor enumerati, incercand sa limitezi un consum excesiv de zahar".




Mare atentie la fructe!


Nu uita ca si fructele contin zaharuri. In urma unor studii, Ana-Marie Clement, co-director la Institutul Hippocrates din SUA (care este pe primul loc in lume privind numarul de vindecari miraculoase de boli grave) a stabilit in procente ce inseamna o alimentatie sanatoasa pe zi.

Aceasta trebuie sa includa 75% legume crude (germeni sau seminte incoltite in cantitati mari), 20% legume fierte sau mancare gatita si 5% fructe, ceea ce inseamna unul sau doua fructe pe zi. Stiu ca aceasta regula contrazice obiceiurile noastre alimentare si recomandarile altor institutii privind consumul ridicat de fructe. Insa, inainte de stabili singuri necesarul de fructe, este bine sa retinem ca zaharul din fructe are aceeasi actiune: hraneste orice boala si priveaza celulele de oxigen.

Fructele cele mai sarace in zahar sunt: rubarba (200g contin 0 g zahar), capsunele (115 g au 1 g de zahar), prunele proaspete (1 buc are 5 g zahar), grepfrutul (1/2 buc are 7 g zahar), papaya (175 g are 8 g zahar),  kiwi (1 buc are 8 g zahar), caisele proaspete (3 buc au 9 g zahar), ciresele proaspete (10 buc au 9 g zahar), piersici proaspete (1 buc are 9 g zahar), pepene verde (175 g are 9 g zahar).
In schimb, in lista fructelor care au peste 20 de grame de zahar intra: merele uscate, curmalele (6 buc au 36 g zahar), smochine uscate si stafidele.

In filmuletul de mai jos poti sa urmaresti explicatiile dr. Brian Clement, directorul Institutului Hippocrates cu privire la zaharul din fructe si actiunea acestuia asupra organismului.


 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pantera pe 15 Apr 2014, 16:12
    Nemaispus de rau...

    :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

    0
    0

  • pantera pe 15 Apr 2014, 16:10
    Nemaispus de rau...

    Intr-adevar,zaharul este dusmanul nostru dar din pacate nu ne putem lasa de el,pentruca suntem deja independenti de asta desi nu este deloc bine pentru corpul nostru,dar nu avem incotro.

    1
    0

  • miha pe 8 Iun 2010, 13:26
    dependenta

    Zaharul este exact ca si nicotina din tigari, da dependenta si e greu de renuntat chiar daca aparent nu pare si nimeni n-ar recunoaste asa ceva.

    2
    0

  • tarziunoaptea pe 18 Mai 2010, 12:24
    Iata ce face zaharul in corpul tau!

    cu cat ne eliberam mai repede de consumul de zahar, cu atat mai repede nu vom mai simtii nevoia sa il consumam!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod