Tu cat timp petreci stand pe scaun?

Pe langa faptul ca iti da dureri de spate, statul pe scaun ore intregi in fiecare zi iti poate afecta serios sanatatea. Specialistii sustin ca persoanele care isi petrec o mare parte a zile stand pe scaun prezinta un risc crescut de hipertensiune si supraponderalitate.
Pe langa faptul ca iti da dureri de spate, statul pe scaun ore intregi in fiecare zi iti poate afecta serios sanatatea. Specialistii sustin ca persoanele care isi petrec o mare parte a zile stand pe scaun prezinta un risc crescut de hipertensiune si supraponderalitate.

Cercetatorii suedezi avertizeaza asupra pericolelor pe care ii pandesc pe cei care lucreaza la birou si ocupa scaunul sub 9 ore zi, scrie DailyMail. Studiul arata ca statul prelungit pe scaun predispune la hipertensiune, supraponderalitate si metabolism lenes.

De ce este atat de periculos pentru sanatate? Spre deosebire de statul in picioare unde se folosesc muschi precum cei ai spatelui, umerilor si picioarelor, statul pe scaun nu presupune niciun efort fizic care sa aiba efecte benefice, pastrand corpul intr-o stare inactiva.
Din acest motiv, spun specialistii, persoanele care petrec mult timp pot observa ca linia taliei s-a marit.


Kilograme in plus


Studiul condus de cercetatorii suedezi a aratat ca persoanele care petrec ore pe scaun sau canapea fara a se ridica au un risc mai mare de a intampina probleme de greutate fata de cei care desi petrec un timp asemanator asezati, fac pauze regulat, chiar daca acestea sunt scurte, doar pentru a-si lua o cafea.

"Deseori, se confunda termenii de "sedentarism" cu "lipsa de exercitii fizice", insa daca o persoana frecventeaza sala de gimnastica sau merge pe jos 30-45 de minute pe zi, dar sta pe scaun restul zilei, atunci are un stil de viata sedentar," explica profesorul Stuart Biddle, de la Universitatea Loughborough.

Se pare insa ca nu doar kilogramele in plus reprezinta o problema in aceasta situatie.
Studiile efectuate pe soareci de laborator au indicat o substanta care joaca un rol important in metabolizarea grasimilor si zaharului si care este produsa doar cand muschii sunt activi (cand faci miscare sau stai in picioare). Astfel, in momentul in care esti asezat, metabolismul este incetinit. Potrivit specialistilor, in acest caz pot aparea afectiuni, precum diabet. "Important este ca oamenii sa inteleaga importanta pauzelor, sa se ridice la fiecare jumatate de ora, pentru a evita problemele de sanatate," spune profesorul Biddle.


Fa pauze la fiecare jumatate si ora si ridica-te!


De asemenea, statul pe scaun pentru perioade lungi de timp poate duce la rigiditatea articulatiilor si crestere in greutate, iar acestea pot afecta postura.

Statul la birou provoaca cu 40% mai multa presiune asupra coloanei vertebrale decat statul in picioare, iar de cele mai multe ori pozitia pe care o adoptam nu este corecta. Iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos:

  • Incearca sa nu-ti faci un obicei din a te sprijini pe spatarul scaunului si adu-ti trunchiul in fata, indoind putin partea de jos a spatelui.
    Astfel vei reusi sa previi durerea provocata de munca la calculator;
  • Nu sta la birou cu picioarele incrucisate, pentru ca in aceasta pozitie pelvisul si coloana nu vor mai forma o linie dreapta;
  • Fa pauze la fiecare jumatate si ora si ridica-te de la birou.

La fel ca si statul la birou, condusul iti poate afecta spatele. Daca ai mereu drumuri lungi de parcurs cu masina, trebuie sa iti corectezi postura de la volan daca vrei sa iti ameliorezi durerile de spate. Scaunul masinii trebuie sa fie reglat astfel incat sa-ti permita sa stai cu spatele drept, la 90 de grade si cu bratele relaxate. Si in acest caz, pauzele sunt recomandate.

Cercetatorii mai avertizeaza ca si procesul de respiratie poate fi ingreunat si asta pentru ca plamanii se incarca cu oxigen mai greu in pozitia de asezat.
De asemenea, tot din cauza pozitiei si digestia este incetinita.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod