Cele mai importante vitamine și de unde le putem procura

Vitaminele sunt micronutrienti esentiali pentru corpul uman, pentru ca asigura dezvoltarea, cresterea si buna functionare a acestuia.

Specialistii de la medicalnewstoday.com au scris despre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul uman.

Daca organismul nu detine in cantitati suficiente aceste vitamine, sufera dezechilibre, avitaminoze care pot afecta serios sanatatea. De exemplu, un deficit de vitamina B6 poate produce amorteala in degete. Cele mai importante vitamine sunt impartite in vitamine solubile in apa si solubile in ulei. Spre deosebire de vitaminele hidrosolubile, care sunt eliminate prin urina, vitaminele liposolubile sunt stocate in organism.

 

Cele mai importante vitamine si dozele zilnice recomandate (DZR)


In primul rand, medicul stabileste doza de vitamine necesara.

Aceasta trebuie stabilita in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta, sexul, sanatatea.

In general, pentru Vitamina A DZR este de 800 mcg. Necesarul zilnic de vitamina B1  este de 1,4 mg. Pentru vitamina B2, doza zilnica este de 1,6 mg, iar pentru vitamina B3, 18 mg. Necesarul de vitamina B6  este 2 mg pe zi. Corpul are nevoie de vitamina B12 in cantitate de 1 mcg pe zi. In ceea ce priveste vitamina C, doza zilnica recomandata este de 80 mg. Pentru vitamina D sunt indicate a se administra 5 mcg pe zi.
Cantitatea necesara corpului de vitamina E pe zi este de 10 mg, iar de vitamina K  este de 2 mg.
Sursele alimentare de vitamine

Vitamina A cunoscuta si sub denumirea de retinol. Este o vitamina indispensabila vederii, cresterii, sistemului imunitar, metabolismului hormonilor steroizi.

Surse: ficat, oua, peste gras, lapte integral si lactate nedegresate, fructe si legume verzi, galbene si portocalii. Atentie! Vitamina A se oxideaza la aer si lumina. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod