Ananas - Ce beneficii are pentru sănătate?

Există vreun moment al zilei în care ai refuza o porție de ananas? Cunoscut pentru gustul dulce și aroma specială, acest fruct este un aliat important pentru o siluetă armonioasă și un organism puternic.
„Ananasul este o sursă excelentă de vitamina C și mangan. De asemenea, conține bromelaină, enzima care favorizează o bună digestie”, explică dr. Laura Flores, specialist nutriționist din San Diego. Dacă ți-e poftă de ceva dulce, o porție de ananas te va ajuta să renunți mai ușor la prăjituri și să reduci numărul total de calorii consumate. De asemenea, ananasul conține vitaminele A și K, precum și zinc și fosfor. 

 
Iată care sunt principalele beneficii ale consumului frecvent de ananas:

 
1. Stimulează imunitatea

Ananasul este o sursă importantă de antioxidanți, care previn efectele nocive ale radicalilor liberi. Flavonoidele și acizii fenolici din componența ananasului au un efect de durată și protejează organismul împotriva stresului și a poluării. Specialiștii au constatat că un consum de minimum 200g de ananas în fiecare zi protejează copiii împotriva infecțiilor bacteriene și virale. 
De asemenea, persoanele care consumă frecvent acest fruct au până la de patru ori mai multe granulocite, responsabile pentru răspunsul sistemului imunitar la infecții.
Ananasul are un efect pozitiv și în cazul sinuzitei, atenuând simptomele neplăcute și accelerând vindecarea.

 
2. Favorizează digestia optimă

Acest fruct conține enzima numită bromelaină, care accelerează digestia proteinelor. În acest fel corpul va prelua mai ușor nutrienții din alimentele consumate și nu vei avea parte de crampe abdominale sau stări de balonare. Este util în special în dieta persoanelor care suferă de insuficiență pancreatică, atunci când pancreasul nu secretă suficiente enzime pentru a asigura o digestie normală. 
Având aceste calități, sucul de ananas este utilizat și pentru frăgezirea cărnii. În loc să lași carnea la marinat o noapte întreagă, dacă folosești sucul de ananas timp de 50 de minute vei obține o friptură aromată, pe placul tuturor.

 
3. Reduce riscul de cancer

Apariția cancerului este legată de proliferarea celulelor maligne, ca urmare a stresului oxidativ și a inflamației cronice. Potrivit studiilor realizate, compușii din ananas reduc inflamația și previn declanșarea stresului oxidativ.
De asemenea, s-a demonstrat că bromelaina suprimă celulele canceroase, contribuind la eliminarea lor, în timp ce stimulează refacerea țesuturilor afectate. Aceste efecte benefice au fost constatate în cazul cancerului de piele, de stomac și de colon.
Bromelaina stimulează sistemul imunitar și consumul de ananas are drept rezultat crearea moleculelor care intensifică acțiunea granulocitelor împotriva celulelor canceroase.

 
4. Accelerează procesul de refacere după antrenamente și operații

Dacă ai fost operat de curând și nu vrei să petreci mult timp încercând să-ți revii, specialiștii îți recomandă să începi să mănânci ananas mai des. Efectul antiinflamator al bromelainei va susține organismul în cadrul procesului de refacere. Consumul de ananas are drept efect reducerea umflăturilor, a vânătăilor și a durerilor care apar de obicei în urma unei operații. 
De exemplu, în cadrul studiilor efectuate s-a constatat că persoanele care au consumat ananas înaintea unei intervenții chirurgicale dentare au resimțit mai puțină durere și au fost optimiste pe parcursul întregului proces.
Ananasul are un efect similar cu al medicamentelor antiinflamatoare, reducând problemele asociate cu perioada de recuperare. Dacă inițial nu poți consuma fructul ca atare, începe cu un supliment cu bromelaină și înlocuiește-l cu o porție de ananas de îndată ce îți poți relua alimentația obisnuită.
Antrenamentele intense solicită foarte mult mușchii și pot apărea inflamații, luxații sau febră musculară. Ananasul este un aliat de bază și dacă vrei să faci foarte mult sport. Potrivit specialiștilor, bromelaina din componența fructului contribuie la refacerea țesuturilor afectate de efortul fizic , reduce inflamațiile și îți dă multă energie pentru a fi pregătit de următorul antrenament.

 
5. Reduce gravitatea simptomelor artritei

Artrita afectează peste 50 de milioane de persoane și este o afecțiune care îți poate limita libertatea de mișcare, datorită durerilor articulare sau a degetelor sau brațelor amorțite. Din moment ce factorul declanșator al durerilor articulare este inflamația, specialiștii consideră că ananasul este foarte util în dieta persoanelor care suferă de această afecțiune.
Bromelaina este la fel de eficientă și în cazul reumatismului. Dacă ai probleme atunci când se schimbă vremea sau din cauza activităților repetitive, cum ar fi lucrul la calculator, savurează o porție de ananas pentru a elima mai repede durerile sau starea de amorțeală.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod