Interviu Ioana Pasca - "Am fost mereu o persoană supraponderală, nu mi-a plăcut să fac sport, dar deloc! Matematica mi-a deschis ochii"

Ioana Pasca, după schimbarea stilului de viaţă

Cât de importantă este susţinerea familiei în procesul de recalibrare a stilului de viaţă? Ce influenţă a avut familia în procesul tău de reinventare personală început de nici 2 ani?

Familia este extrem de importantă. Şi nu numai familia, ci şi prietenii, anturajul, colegii, toţi cei cu care interacţionăm. Este foarte important ca atunci când decizi să faci o schimbare pentru tine, fie că doreşti să slăbeşti sau doar să te ţii de un program de sport regulat, ai nevoie de un sprijin. Cei de lângă tine îţi pot fi acest sprijin, te pot susţine sau, cum se întâmplă de foarte multe ori, te pot destabiliza şi să te facă să renunţi. Aici intervine motivaţia personală de care ai nevoie în permanenţă şi sprijinul meu ca Health Trainer. Şi, da, familia… Aşa cum s-a întâmplat în cazul meu, familia a fost foarte aproape de mine, m-au ajutat şi nu mi-au reproşat faptul că îmi alocam mai mult timp pentru sport sau pentru şcoală, mai ales că am avut luni de zile în care nu mai ştiam ce înseamnă week-end, iar în timpul săptămânii veneam acasă foarte târziu, nu puteam să le ajut pe fiicele mele la lecţii sau să fiu disponibilă să le iau de la şcoală.
În plus, dieta mea era schimbată, aveam meniu special şi mama mea mă ajuta să-mi prepar mâncărurile aşa cum îmi era indicat. Această perioadă a fost benefică pentru toţi până la urmă, pentru că toată lumea din casă a început să mănânce ca mine. Am introdus în alimentaţie legume sau cereale pe care nu le consumasem până atunci, am învaţat să gătim foarte mult la cuptor şi să renunţăm la prăjit, gătim doar cu uleiuri sănătoase, mâncăm foarte mult peşte, am redus consumul de carne roşie şi, cel mai important, am redus considerabil consumul de făinoase şi de zahar alb rafinat. Mai ales pentru copii, zahărul este extrem de periculos şi trebuie scos din sistemul lor încetul cu încetul. Sunt de părere că într-o familie în care copiii văd în jurul lor oameni mâncând sănătos, vor “copia” aceste obiceiuri şi, când vor deveni adulţi, li se va părea ceva firesc să mănânce salată de legume la fiecare masă sau să nu combine carnea cu cartofii şi cum să aibă parte de un dulce sănătos.

Îţi propun să facem o paralelă între Ioana de acum 2 ani şi Ioana de astăzi.
Cum arată o zi din viaţa ta, astăzi, faţă de trecut?


Interesantă întrebare… Pentru că da, eu m-am schimbat foarte mult în aceşti 2 ani. Şi nu mă refer aici doar de aspectul fizic, care este spectaculos. Aşa cum v-am spus, am ajuns la măsura 34–36 (sau S) la haine şi mi le pot lua cu ochii închişi din magazine, nici nu mai probez, pentru că ştiu că îmi vin perfect. Acum am cea mai mică greutate din toată viaţa mea adultă! Şi dacă eu, la 46 de ani şi după două naşteri, am reuşit, oricine poate face asta. La mine, toată această experienţă şi transformare s-a petrecut şi în interior. Sunt mult mai încrezatoare în mine, zâmbesc mai mult, am mult mai multă energie… Acest lucru se datorează în mod special nutriţiei şi a stilului de alimentaţie pe care eu îl promovez. Dacă se respectă aceste reguli pe care eu le-am adoptat şi le recomand tuturor, starea de bine va veni imediat! Evident că un rol în această stare de bine o are şi sportul.
O clientă de la orele mele de sport a remarcat: “mi-a spus prietenul meu zilele trecute – dragă, nu ştiu ce faci tu acolo la sală, dar de când ai început să te duci la sport, zâmbeşti mai mult”! Ceea ce îmi arata că nu numai la mine are efect, ci şi la alţii. Mă mai sună prieteni, colaboratori mai vechi, “corporatişti”, care încă nu ştiu de schimbarea mea profesională şi mă roagă să îi ajut cu diverse probleme, contracte, etc. Şi le spun, ştii nu mai lucrez acolo, dar o să te ajut sa rezolvi. Vine imediat întrebarea: Dar, unde lucrezi? Şi le spun ce fac, cu ce ma ocup, care sunt planurile mele de viitor… Şi toţi îmi spun: “Câtă energie ai, te invidiez!” Da, energia vine din tine! Am citit foarte mult despre combinarea corectă a alimentelor, intervalele orare la care este indicat să mănânci, cum şi ce să mănânci pentru a-ţi intensifica digestia, lăsându-i organismului mai multă energie pentru alte funcţii.
Am experimentat pe mine acest stil de alimentaţie şi am realizat că funcţionează! Ei bine, aşa este, am mai multă energie, zâmbesc mai mult, sunt mai optimistă, mai pozitivă şi îmi pasă din ce în ce mai puţin de părerile negative din jurul meu. Dacă stau bine să mă gândesc, chiar nu mai îmi pasă deloc! Eu ştiu acum cine sunt, ce vreau, ce pot şi pentru ce o fac! Şi te pot ajuta şi pe tine să ajungi aici, trebuie doar să îţi doreşti !
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod