Suplimentele pentru slabit nu au niciun efect

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii in urma Congresului International de Obezitate, desfasurat la Stockholm saptamana trecuta. Afla ce suplimente au testat si care s-au dovedit a fi o minciuna.

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii in urma Congresului International de Obezitate, desfasurat la Stockholm saptamana trecuta. Afla ce suplimente au testat si care s-au dovedit a fi o minciuna.

 

Specialistii au analizat cele mai cunoscute suplimente pentru slabit care exista pe piata si nu au gasit nicio dovada care sa ateste eficienta acestora in procesul de slabire. Prin urmare, daca ti-ai pus toate sperantele in mana unui supliment pentru slabit, nu-ti face mari iluzii, deoarece expertii sustin ca au doar un efect placebo.

"Exista o sumedenie de suplimente pe piata care pretind ca te ajuta sa slabesti, mizand pe diverse mecanisme de actiune. Spre deosebire de medicamentele pentru slabit, acestea nu necesita studii care sa le ateste eficienta inainte de a fi plasate pe piata din intreaga lume", atentioneaza medicul german Thomas Ellrott, managerul Institutului pentru Nutritie si Psihologie din cadrul Universitatii din Göttingen. Doar cateva dintre aceste suplimente au fost supuse unui studiu clinic, insa piata se largeste foarte mult, adauga medicul german care sustine necesitatea unei evaluari stiintifice riguroase pentru a stabili exact beneficiile pe care le aduc aceste produse.

 

 

Au testat 9 suplimente care sunt foarte vandute


Intr-un studiu clinic randomizat si controlat, echipa condusa de dr. Ellrott a studiat efectele a noua suplimente pentru slabit pe care le-au comparat cu cele obtinute in urma administrarii unui tratament placebo.

Suplimentele vizate au fost: L-carnitina, poliglucozamina, cele care contin pulbere de varza, pudra din samburi de guarana, extract de fasole, extract din din radacina de Konjac, pastilele cu fibre alimentare, formulele cu alginat de sodiu si extractele de plante selectate.

Pentru a verifica efectul lor, expertii le-au testat pe 189 de pacienti obezi si supraponderali care au primit fie unul dintre aceste suplimente, fie pastile cu efect placebo. Experimentul s-a intins pe o perioada de opt saptamani, dozajul fiind atent controlat si stabilit in functie de indicatiile precizate pe ambalaje.

 

 

1 - 2 kg pierdute dupa 2 luni, in functie de fiecare supliment


Rezultatele arata ca in functie de fiecare supliment, pacientii au slabit intre 1 si 2 kilograme, acelasi efect fiind constatat si in cazul persoanelor care au luat pastilele cu efect placebo. "Majoritatea studiilor efectuate pana acum au examinat cate un singur produs. Studiul de fata este primul care a inclus noua suplimente pentru slabit cu un mecanism de actiune diferit si a ajuns la concluzia ca niciunul nu are efectele pretinse de producator", precizeaza dr. Thomas Ellrott.

 

 

Suplimentele cu ceai verde, pe lista neagra


Un alt studiu prezentat la Congresul International de Obezitate a adaugat si alte suplimente pe lista neagra a produselor care nu au niciun efect garantat de producator. Astfel, echipa condusa de medicul britanic Igho Onakpoya de la Universitatea din Exeter si Plymouth a elaborat o lista cu alte suplimete pentru slabit ineficiente: cele cu crom picolinat, efedra, portocale amare, acid linoleic conjugat, calciu, guma guar, glucomanan, chitosan si ceai verde. "Nu avem nicio dovada clara ca oricare dintre aceste suplimente pentru slabit constituie un tratament adecvat pentru scaderea in greutate.

Multi oameni considera ca aceste suplimente le ofera o <scurtatura> catre silueta mult dorita, insa in realitate sunt o cheltuiala inutila de bani cu rezultate nesatisfacatoare", specifica dr. Igho Onakpoya. Ba mai mult, specialistii au constatat in unele situatii aparitia unor efecte adverse si sustin necesitatea unor cercetari aprofundate pentru a verifica siguranta utilizarii lor.

 

 

Tu ce parere ai despre suplimentele pentru slabit?


Se pare ca nici cititorii nostri nu au mai multa incredere in suplimentele pentru slabit, dupa cum reiese din comentariile postate de fanii Eva.ro pe Facebook. Ruxandra ne spune din proprie experienta ca le-a probat si sunt "apa de ploaie", Simona, o alta cititoare ne scrie acelasi lucru "nu au nici un efect...nici pe termen lung, nici pe termen scurt...vorbesc din experienta...am slabit 30 de kg; am folosit si eu aceste suplimente fara nici un rezultat (in cazul meu)".

"Eu cred ca o dieta echilibrata, exercitiile si ceaiurile sunt singurele care ajuta la pierderea in greutate intr-un mod sanatos", este de parere Andreea care sustine un mod de viata sanatos si echilibrat pentru a scapa de kilograme si a ne mentine silueta. De aceeasi parere este si Iulia care ne scrie ca nu este deloc suprinsa de faptul ca aceste suplimente nu sunt deloc eficiente "nu am avut niciodata incredere in ele......conteaza ce si cum mananci si activitatea fizica pe care o faci...nimic mai mult".

Iulian are o propunere interesanta de care orice persoana care isi doreste sa slabeasca trebuie sa tina cont.

El propune ca inainte de a recurge la orice fel de supliment sau medicament trebuie sa te intrebi "De ce sunt obez/a? care sunt cauzele care rup echilibrul .... si sunt foarte multe: incepand de la aspecte psihologice pana la cele biochimice. Pentru a face o dieta buna trebuie sa consideram persoana la 360° ... Din pacate continuam mereu sa punem accent doar pe efect ...si mai deloc pe cauza...".

Nici Ingrid nu este de acord cu utilizarea suplimentelor pentru slabit si recomanda o foarte mare precautie in alegerea lor "Cred ca, inainte de toate, aceste produse au statut de medicament. Sunt produse de sinteza rezultate in urma unor procese chimice menite sa modifice metabolismul prin mecanisme variate. De aceea nu ar trebui administrate in afara unui sistem de control riguros. Avertizarea "daca apar manifestari neplacute adresati-va medicului sau farmacistului" nu este decat o voalata (sau nu) dezicere de orice complicatie sau efect advers colateral si plaseaza intreaga responsabilitate pe umerii consumatorului. Care este, de cele mai multeori, neinstruit din punct de vedere medical".

In final, Roxana o cititoare Eva.ro face cateva recomandari pentru persoanele care doresc sa slabeasca, fara sa omita necesitatea de a consulta un nutritionist inainte de a urma o anumita cura de slabire. "Exista 2 reguli de baza care trebuie aplicate cand cineva doreste sa slabeasca: schimbare de metabolism (3-4 mese pe zi, mancare putina si sanatoasa, fructe, legume ...), SPORT si 2 litri de apa / z (500 de ml de apa dimineata pe stomacul gol - dupa 30-45 min se poate lua micul dejun - OBLIGATORIU).
Suplimentele si medicamentele de slabit sunt doar praf in ochi ... poate crezi ca te ajuta acum, dar pe perioada lunga fac foarte rau.... PS: intotdeauna consultati un nutritionist inainte de orice cura doriti sa tineti!".

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • stela pe 24 Iul 2010, 08:05
    suplimentele pt slabit

    daca spun ca suplimentele pt slabit pe care le-au testat ei nu sunt bune de ce nu le scot de pe piata sau de ce nu afiseaza numele lor asa nu vor mai fi cumparate iar societatea farmaceutica care le produce in scurt timp dau faliment, dar mi se pare ca e ceva ce nu merge in societatea noastra,toate chimicalele pe care le introduc in salamuri conserve etc care sunt daunatoare sanatatii dar nimeni nu face nimic voi ce ziceti e corect?

    0
    0

  • Ioana pe 21 Iul 2010, 12:35
    Suplimentele pentru slabit

    Daca te astepti sa iei o pastila si sa slabesti evident ca "nu are efect". Daca insa insotesti o dieta si un program de sport cu suplimente pentru slabit ele ajuta foarte mult.

    0
    0

  • dora pe 20 Iul 2010, 15:00
    adevarat

    eu de mult consider ca pastilele nu ajuta cu nimic la slabit. eu beau ceai verde si de guarana in loc de cafea. cand beau mai regulat simt doar ca se produce o detoxifiere (urina are un miros mai pronuntat si nu mai imi ies cosuri pe fata). dar cam atat. in nici un caz nu slabesti de la ele! mancati normal, asta e secretul. l-am incercat pe propria piele si merge. si am aproape 40 de ani. dar, cand spun normal, inseamna normal, normal, nu un normal pentru cai care se indoapa de pica. protii de bun simt si mancare fara exagerari! si redus mult grasimile, dulciurile si mancatul seara! si nu e un cliseu.

    0
    0

  • elena pe 20 Iul 2010, 14:44
    Suplimente pentru slabit

    Trebuie sa marturisesc,pe mine m-au ajutat sa slabesc suplimentele nutritive in acelas timp mi-am imbunatatit starea de sanatate.Este o realitate,chiar daca dvs.nu le agreati nu inseamna ca ele nu ajuta.Trebuie corect administrate si combinate impreuna cu miscare zilnic,hidratare corespunzatoare,mese ordonate. Va doresc Sanatate Inainte de Toate!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod