Dieta de primavara

Canta vrabiile si zilele s-au lungit. Evident vine primavara! In sfarsit!
Canta vrabiile si zilele s-au lungit. Evident vine primavara! In sfarsit! Tocmai din acest motiv te rog sa raspunzi sincer la urmatoarea intrebare: "Te simti pregatita sa pleci din casa in tinute lejere?" Trupul, pielea, parul si psihicul iti sunt pregatite pentru primavara? Daca nu, este firesc, pentru ca dupa cateva luni de iarna organismul tau se resimte, si pe dinauntru si pe dinafara. Solutia: dieta de primavara, care este un fel de usa larg deschisa, care invita soarele, lumina si vitalitatea sa intre in trupul si in mintea ta!

Parul, pielea, unghiile trebuie sa manance, ca oricare alte organe. Alegerea alimentelor potrivite, acesta este unul din marile secrete ale frumusetii si tonusului. De ce? Pentru ca toata iarna organismul s-a alimentat din rezerve, iar inceputul de primavara il gaseste aproape de zero, astfel ca trebuie sa primeasca, prin alimentatie, suportul de care are nevoie ca sa straluceasca.

Detoxifierea de primavara


Este un demers care trebuie facut cu blandete. Cele mai bune metode de detoxifiere de primavara, asa cum sunt ele prezentate in cartea "Detoxifierea pentru lenesi" de Anne Benoit, sunt consumul de fibre, lichide, fructe si legume, in exces.
Poti afla aici totul despre o cura de detoxifiere ca la carte.
 
Fibrele sunt elementul care "agata" toxinele si contribuie esential la eliminarea lor. Sursa cea mai potrivita de fibre, de buna calitate, sunt cerealele integrale de grau, ovaz si secara. Lichidele, intr-o cura de detoxifiere, inseamna un consum de 2-2,5 litri pe zi. Supe de legume simple, fara grasime si fara alte adausuri, apa plata, ceai de plante si compot simplu, fara zahar, din fructe. Adauga la toate acestea o singura portie de carne pe zi, doua-trei produse lactate degresate, si cel putin doua portii de legume fierte in aburi. Combinatia te va ajuta sa elimini depozitele superficiale de grasimi, acumulate peste iarna, va da o tenta roz pielii, iti va limpezi privirea si te va face sa te simti plina de energie. Sfatul este ca o cura de detoxifiere sa nu dureze mai mult de o saptamana.

Sa-ti straluceasca pielea

Am rasfoit, pentru tine, o carte scrisa de un specialist in frumusete. Cartea se numeste "O piele frumoasa, pe viata", iar autorul, Sylvie Charier, este jurnalist specializat pe frumusete, nutrite si medicina si este colaborator al renumitelor reviste Elle si Marie-Claire, editiile frantuzesti.
O piele frumoasa inseamna un raport ideal in aportul de nutrienti, de la proteine, lipide, pana la minerale si vitamine. La aceasta se adauga aportul de lichide. Orice dezechilibru, indiferent cat ar fi de mic, intr-un sens sau altul, se vede pe piele ta. Pielea are un aer tern, cenusiu, daca nu este bine hranita; este iritabila daca nu primeste suficiente vitamine si minerale; si, evident, deshidratata in lipsa lichidelor, din interior.

Solutia este sa sa ii dai sa manance si sa bea, exact ceea ce si cat are nevoie, spune Sylvie Charier. La inceput de primavara, in organism exista o carenta acuta de vitamina C ca efect al perioadei de iarna. Pielea ta are nevoie de ceapa verde, de patrunjel (una dintre plantele cele cele mai bogate in vitamina C), de ridichi si stevie, de spanac si de toate celelalte frunze verzi! Mananca salate in toate combinatiile posibile, cu suc de lamaie si ulei de masline, iar pielea ta va spune "sarut-mana pentru masa!".


O alta vitamina care prin deficitul ei face ca pielea sa sufere este vitamina A. Solutia sta in sucul de morcovi noi. O cura de 250 de grame de morcovi tineri, pe zi, in orice combinatie, vreme de doua saptamani iti va imbunatatii radical pielea.
"De cele mai multe ori renuntam la o alimentatie corecta, pentru ca ne imaginam ca pielea se poate hrani cu nutrientii din cremele si lotiunile pe care le folosim. Oricat ar fi de bogate in vitamine, cremele aplicate pe piele nu pot intretine textura asa cum o poate face un pahar de suc proaspat de morcovi", spune Sylvie Charier.

Sa-ti fluture parul!


Conform studiilor parul creste, in medie, cu un centimetru pe luna. Alimentatia din intervalul respectiv se reflecta in calitatea parului. Cu cat felul in care mananci este complet si sanatos, cu atat parul tau va fi mai frumos. Parul are nevoie de proteine, minerale si, nu in ultimul rand de vitamine. Si in cazul parului se aplica principiul "din interior este mai eficient", astfel ca, o cura de vitamine si minerale naturale, luate direct de la sursa este si necesara si binevenita.

Trebuie spus ca parul are nevoie de minerale, mai mult decat pielea. Combinatia care iti va face parul sa revina la viata este un amestec format din siliciu, sulf si iod. Toate acestea se gasesc din belsug in ceapa si usturoiul verde. Adauga si leurda (supranumita usturoi salbatic), brocoli si conopida si lista de verdeturi  este completa.

Pentru stralucire adauga morcov si ardei, iar pentru stimularea cresterii parului si un fir sanatos combina verdeturile cu proteine de calitate (oua, carne de vaca si peste).

Si unghiile au nevoie de intretinere primavara, iar aici, gasesti toate sfaturile de care ai nevoie.

Combinatii de primavara


Eu iti propun sa incerci salata de patrunjel si salata de frunze de spanac. Adauga in dieta ta si un bors de urzici, iar daca vrei variatie combina salata de untisor si leurda cu felii de piept de pui la gratar. Daca propunerile acesta iti par prea verzi, sa trecem la portocaliu, unde vedeta nu poate fi decat morcovul.

Ai in vedere si faptul ca morcovul este unul din aliatii de nadejde pentru mentinerea sanatatii plamanilor, asa ca alege oricare din retete de aici, unde leguma portocalie este vedeta.

Regula de baza este sa mergi in piata, sa cumperi si sa mananci ierburi si legume proaspete, care te vor imprimavara pe dinauntru, si te vor face frumoasa pe dinafara.  

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Luiza.s pe 27 Feb 2011, 13:05
    astenie

    Dieta de mai sus pare potrivita si pentru a trata astenia de primavara ce o sa ne afecteze...curand!

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod