Pitiriazisul rozat: se vindeca in 6-8 saptamani

Una din afectiunile des intalnite odata cu venirea primaverii este pityriazisul rozat. Cum evolueaza si ce optiuni de tratament avem?

Una din afectiunile des intalnite odata cu venirea primaverii este pitiriazisul rozat. Cum evolueaza si ce optiuni de tratament avem?

 

Pitiriasisul rozat Gibert reprezinta o eruptie acuta exantematica diseminata la nivelul trunchiului si membrelor, cu evolutie autolimitata si remisiune spontana. Cel mai frecvent sunt afectati adultii tineri, boala aparand mai rar la copii si batrani. Primavara si toamna sunt sezoanele in care aceasta afectiune apare cel mai frecvent. Pitiriazisul rozat este asociat cu reactivarea infectiei cu virusurile HHV-6 si HHV-7, doua virusuri herpetice inrudite.

Cum se manifesta?


Eruptia este “anuntata” de asa numita “placa heraldica”: aceasta este o placa eritematoasa de forma ovala, avand diametrul de 2-5 cm, acoperita de scuame albe la periferie. Aceasta leziune poate fi unica sau multipla sau, intr-un procent redus de cazuri, poate lipsi.


Placa heraldica este urmata, la un interval de timp de 1-2 saptamani de o eruptie formata din pete eritematoase cu dimensiuni mai mici decat leziunea initiala, culoarea variind intre roz palid si nuanta somonului si avand scuame albicioase pe suprafata.

Leziunile sunt localizate la nivelul trunchiului si radacina membrelor, fiind dispuse de-a lungul liniilor de tensiune ale corpului. Rareori este afectata fata. Eruptia poate fi insotita de mancarimi moderate sau accentuate. Intr-un sfert din cazuri pruritul poate fi absent.
Din cauza transpiratiei, pot aparea vezicule pe suprafata, fapt care predispune la confuzii in ceea ce priveste diagnosticul.

Afectiunea se remite spontan dupa o durata de 6-8 saptamani, fara a lasa cicatrice. In ciuda aspectului clinic, boala nu comporta niciun fel de risc vital si este complet limitata la piele. Nu este o afectiune contagioasa si nu se transmite prin nici un fel de contact.

Ce optiuni de tratament exista?


Nu exista un tratament care sa grabeasca vindecarea leziunilor. Cu sau fara tratament, acestea vor necesita 6-8 saptamani inainte de a se remite spontan.
Tratamentul simptomatic urmareste ameliorarea pruritului.

Medicul va alege una din variantele urmatoare:
tratament local:

  • mixturi calmante;
  • glucocorticoizi topici.


tratament oral:

  • antihistaminice;
  • cure scurte de glucocorticoizi sistemici, in cazurile asociate cu prurit sever.


Eruptia poate fi ameliorata si de fototerapia cu UVB sau expunerea la soare, atunci cand tratamentul este inceput in prima saptamana de la debut. 

 

 

 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Daniela ordinof pe 22 Ian 2020, 13:06
    Fetelor cum ati scapat de această boală de piele

    De 11 anii o am si nu stiu cum si ce sa fac sa scap

    0
    0

  • Simona pe 7 Feb 2012, 10:04
    Pitiriazis

    De vreo saptamana mi-au aparut si mie niste pete rosiatice pe corp, maini ,picioare,ma mananca destul de rau. Dr. de familie mi-a dat Aerius, dar dupa o perioada de tratament tot apar. Acum iau Claritine, sper sa-mi treaca pt ca sunt foarte inestetice. Vreau sa stiu daca toata viata o sa am aceasta probelema.... Stie cineva de la ce apar!

    0
    2

  • camelia pe 17 Sep 2011, 02:59
    :)

    Se transmite la altii? astept raspuns..

    0
    0

  • maria pe 13 Iun 2011, 14:54
    fetitamea in virsta de 11 ani are aceasta afectiune

    fetita mea are aceasta afectiune de mai bine de 2 ani si nu trece cu nici un fel de tratament .cum il termina deja reapare ce este de facut????? am fost la mai multi doctori si mi-au dat diferite tratamente dar reapare .

    1
    0

  • alex pe 2 Ian 2011, 23:03
    pitiriazis lichenoid

    am fost diagnosticat cu pitiriazis lichenoid de 1 an si cateva luni ,am facut tratamnt si in romania si in strainatate si stiti la ce concluzie au ajuns domnii doctori ,ca sunt vindecat ,asa spun ei dar ca vindecat inseamna ca deocamdata nu mi au aparut leziuni noi ..si ca o sa se treaca singur ,poate pe Luna....... o sa se gaseasca un leac " imi explica cineva cum apare aceata boala nenoricita si cum se poate fi tratata ,merci,

    4
    0

  • maria pe 10 Iun 2010, 09:18
    pitiriazis

    informatii mai ample de la domnii medici

    0
    1

  • maria pe 10 Iun 2010, 09:17
    pitiriazis

    am aceasta afectiune ca sa o numesc asa de mai multi ani vreau sa cunosc mai multe informatii despre aceasta si as mai dori ca pe internet sa afisati mai multe despre aceste nedorite pete de piele care au un aspect neplacut pentru care noi care le avem nu avem nici o vina totusi dati-ne informatii mai ample ...de la ce.... cum .... de ce .....etc

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod