De ce nu ar trebui să mănânci un preparat cu orez sau paste la 5 zile după gătire?

iulia-mirica
Dacă lași carnea pe masă prea mult, știi deja că trebuie să o arunci. Dar ce se întâmplă dacă ai de-a face cu un preparat cu orez sau paste la 5 zile după gătire?
Deși preparatul ar putea părea inofensiv după ce a stat puțin pe masă, probabil că o să te gândești de două ori înainte de a-l mânca după ce afli mai multe despre bacteria Bacillus cereus.

Care sunt motivele pentru care nu ar trebui să mănânci un preparat cu orez sau paste la 5 zile după gătire? 


Bacillus cereus nu este o bacterie deosebit de rară. Aceasta va trăi oriunde poate - în sol, în mâncare sau în intestin. Habitatul natural al bacteriei Bacillus cereus este larg răspândit, incluzând solul, animalele, insectele, praful și plantele. Bacteria se va reproduce prin utilizarea nutrienților din produsele alimentare, inclusiv orez, produse lactate, mirodenii, alimente uscate și legume. Unele tulpini ale acestei bacterii sunt utile pentru probiotice, dar altele pot produce tofiinfecție alimentară dacă le este oferită oportunitatea de a crește și de a se înmulți, ca în cazul în care depozitezi alimentele în condiții greșite.

Iar cele mai grave scenarii pot provoca moartea.
A fost înregistrat un astfel de caz în 2005, când au fost afectați cinci copii dintr-o familie după ce au mâncat o salată cu paste făcută cu patru zile în urmă. Potrivit raportului, salata de paste fusese pregătită vineri și luată la picnic sâmbătă. După întoarcerea de la picnic, salata a fost lăsată în frigider până luni seara, când copiii au mâncat-o la cină. În acea noapte, copiii au avut vărsături și au fost duși la spital. Cel mai mic copil a murit, un alt copil a suferit insuficiență hepatică, iar ceilalți au avut o intoxicație alimentară severă, care a putut fi tratată cu fluide. 

Bacillus cereus este o cauză bine cunoscută a bolilor provocate de alimente, însă infecția cu acest organism nu este frecvent raportată din cauza simptomelor sale ușoare în cele mai multe cazuri, potrivit cercetătorilor.
Însă este posibil să apară moartea din cauza insuficienței hepatice, fiind demonstrată astfel severitatea problemei.

În timp ce aceste decese sunt foarte rare, există. Un alt caz din 2011 a implicat un student în vârstă de 20 de ani din Belgia, care și-a pregătit mâncarea pentru o săptămână: spaghete cu sos de tomate. Acesta gătise pastele cu cinci zile în urmă atunci când s-a hotărât să își încălzească o porție.
Însă și-a lăsat mâncarea pe masa din bucătărie pentru o perioadă nespecificată de timp înainte de a o mânca. După diaree, dureri abdominale și vărsături severe, acesta a murit în aceeași noapte. 

Înainte de a exclude pastele din viața ta, ar trebui să știi că majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc din cauza aceste bacterii nu ajung să aibă insuficiență hepatică. De obicei, suferă de o toxiinfecție alimentară. Însă bacteria poate cauza afecțiuni severe și moarte în cazul persoanelor cu sistemul imunitar compromis, sugarilor, persoanelor în vârstă și femeilor gravide. Cele mai multe persoane afectate își revin în timp, fără tratament. Acestea nu merg la doctor pentru un diagnostic adecvat și, prin urmare, nu apar în rapoarte.

Dar cum este provocată toxiinfecția alimentară și ce poți face?


Bacteria Bacillus cereus are obiceiul prost de a secreta toxine periculoase în alimente. Unele dintre aceste toxine sunt foarte greu de distrus de căldura pe care o face cuptorul cu microunde.
De exemplu, una dintre toxinele care provoacă vărsăturile, numită toxină ermetică, poate rezista la 121°C timp de 90 de minute. Iar aceasta nu este singura toxină pe care o vei regăsi în arsenalul său.

Este important să ții alimentele în frigider și să menții curățenia în bucătărie. Trebuie să te speli pe mâini în mod corespunzător și să pregătești alimentele în mod corect. În plus, încălzirea adecvată a preparatelor va distruge majoritatea bacteriilor și toxinele lor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată