Iepurasii, simple cadouri de Paste?

Inainte sa ii daruiesti copilului tau un urecheat, citeste cu atentie "instructiunile de folosire"
Iepurasii reprezinta un cadou din ce in ce mai popular in perioada sabatorilor pascale, indiferent daca ei sunt din ciocolata, carton sau plus. Frecvent, cosurile "cadou" de Paste contin, pe langa bunatatile de rigoare, animale vii. Acest lucru nu este surprinzator, pentru ca putini sunt cei care pot rezista ochilor docili si blanitei pufoase a acestor vietati.

Oricat de mult si-ar dori copilul tau un iepuras viu de Paste, trebuie sa stii ca dragutele animale cu urechi lungi nu sunt jucarii.

Nu sunt simple accesorii


In cazul in care te hotarasti sa faci un astfel de "gest" de Paste, trebuie sa stii cateva lucruri de baza.

In primul rand, nu oferi cadou un singur iepure. Iepurii sunt animale sociale care trebuie sa aiba o pereche, daca nu chiar mai multi companioni din aceeasi rasa.
Nu trebuie sa uiti ca micii urecheati trebuie imediat dusi la veterinar pentru control si sterilizati cat mai repede pentru a preveni reproducerea necontrolata.

Iepurii trebuie achizitionati in acelasi timp, pentru ca adaugarea unui nou animal la un mediu deja existent in care traieste celalalt iepure poate fi extrem de stresanta si daunatoare pentru ambele animale. De asemenea, cand faci un astfel de cadou, nu uita ca iepurii traiesc mai mult de 10 ani.

Este o responsabilitate mare pentru cel care primeste iepurii, asa ca ar fi mai bine sa nu faci un astfel de cadou si sa lasi persoana in cauza sa decida singura daca isi doreste un animal de acest gen.

Johanna Stadler, CEO VIER PFOTEN, explica: "Multi oameni uita ca iepurii vii nu sunt niste accesorii de Paste, ei sunt fiinte care au dreptul la conditii de viata specifice speciei din care fac parte".

Au nevoie de exercitiu fizic


Iepurilor nu le place sa fie atinsi sau ridicati in brate si vor incerca prin toate mijloacele sa "evadeze". De asemenea, ei au nevoie de mult exercitiu fizic.
De aceea, cei ce primesc cadou astfel de animale sau se decid sa isi cumpere iepuri, trebuie sa aiba o gradina in care simpaticele animale sa poata alerga in voie.

Pentru perioada in care iepurii se odihnesc sau mananca, ei au nevoie de o cusca mare, bine impartita, care sa le confere siguranta si in care pisicile si rozatoarele sa nu poata avea acces. Cusca trebuie de asemenea sa ofere posibilitatea "chiriasilor" pufosi sa isi sape mici tuneluri, in care iepurilor le place atat de mult sa se odihneasca. Este important ca aceasta cusca de dimensiuni mari sa fie tinuta la umbra, sa fie acoperita suficient astfel incat ploaia sau vantul puternic sa nu afecteze animalele.

Atentie de unde il cumperi pe urecheat


Iepurii au nevoie sa aiba la dispozitie, in orice moment, apa proaspata si fan. Daca iepurii nu vor primi destul fan, dintii lor vor creste mult prea mult, fiind nevoie de interventia veterinarului pentru a-i scurta.


Trebuie sa te gandesti si la posibilele reactii alergice la iepurii si la fan ale viitorilor posesori. Nu uita ca a detine iepuri inseamna si niste costuri si obligatii.

Gandeste-te de doua ori inainte sa "impoverezi" copilul tau cu un astfel de cadou viu, daca poti pune la dispozitia urecheatului facilitatile de care acestea au nevoie, pentru ca nimeni sa nu aiba de suferit.

Tine cont ca cei care vand iepuri si alte animale la colt de strada sau prin piete incalca legea. Multi dintre ei nu au autorizatie, iar tu risti sa cumperi animale bolnave, care pot constitui si un pericol pentru familia ta. Pentru a nu incuraja acest tip de comert illicit, este bine ca atunci cand observi astfel de "vanzatori", sa suni la cea mai apropiata sectie de politie.
Prin astfel de actiuni de vanzare ilegala de animale se incalca legea 9/2008, iar vanzatorii se imbogatesc pe seama unor biete animale neajutorate.

Gandeste-te de doua ori inainte sa cumperi fiinte vii pe care sa le faci cadou!

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ela pe 31 Mar 2012, 17:21
    Din ce stiu eu...

    Articolul are multe puncte bune dar exista si lucruri cu care nu sunt intrutotul de acord. Intr-adevar, iepurasii nu trebuie sa fie niciodata simple cadouri de Paste, nici pentru adulti si cu atat mai putin pentru copii. Ei trebuie adoptati ca membri ai familiei si ingrijiti ca atare. Iar in familia adoptiva trebuie sa existe intotdeauna un adult iubitor de animalute care sa isi asume responsabilitatea pentru ingrijirea iepurasului. Pe de alta parte, iepurasilor le place sa fie atinsi si chiar luati in brate (dar nu ridicati in aer) odata ce se simt in siguranta si incepe sa se creeze o legatura de prietenie intre ei si noi. Au nevoie de exercitiu fizic, mai ales rasele mici si energice si cele predispuse la obezitate. Insa alergatul in gradina are riscurile lui. E de preferat un spatiu interior, eventual o terasa, unde sa aiba si soare, aer dar si o oarecare protectie. Cu exceptia raselor comune sau foarte rezistenta, nu cred ca e o idee buna ca iepurasul sa locuiasca undeva afara. Apa si fanul sunt intr-adevar alimentele de baza, intotdeauna proaspete si la dispozitia lor. In plus, poate fi adaugata in alimentatie o cantitate mica de mancare speciala (de tipul celei fara cereale) si vegetale proaspete (dar nu orice si niciodata in cantitati mari). Si inca un lucru foarte important - orice shimbare in alimentatie trebuie facuta INTOTDEAUNA PROGRESIV, pentru a permite sistemului lor digestiv ajustarea la hrana nou introdusa.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod