Orlando Bloom a vizitat copiii ucraineni refugiați în Moldova: „Ca tată, nu îmi pot imagina suferința și confuzia pe care trebuie să le simtă”

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
25 Martie 2022
Orlando Bloom, care este Ambasadorul Bunăvoinței pentru UNICEF, s-a aflat în Republica Moldova timp de două zile, în care s-a întâlnit cu familiile și copiii care au fugit din calea războiului din Ucraina. 

Citește și: Zelenski i-a sunat pe Mila Kunis și Ashton Kutcher pentru a le mulțumi. Au strâns 35 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni


Actorul britanic în vârstă de 45 de ani a vizitat un centru „Blue Dot” susținut de UNICEF, în Palanca, sud-vestul Moldovei, unde femeile și copiii se opresc pentru odihnă și pentru a primi sprijin, după ce au trecut granița din Ucraina, în căutarea siguranței.


„Am întâlnit o mamă atunci când a ajuns la punctul de trecere împreună cu cei trei copii ai săi. Mi-a spus că au fugit din Ucraina aseară, după ce casa vecinului lor a fost bombardată și le-a fost prea teamă să mai rămână”, a afirmat Bloom, potrivit unui comunicat transmis de UNICEF. „Am fost îndurerat să văd această familie și atât de multe altele trecând granița după lungi călătorii, cu doar câteva bunuri și neștiind unde se va termina călătoria lor”, a mai spus actorul.

UNICEF și UNHCR, în parteneriat cu guvernele și organizațiile societății civile, au înființat trei centre „Blue Dot” în Moldova pe rutele cele mai importante folosite de refugiați.
Aceste spații sigure oferă informații familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoțiți și separați de familii și asigură protecția acestora împotriva exploatării, fiind centre pentru servicii esențiale.


De la începutul războiului, în 24 februarie, peste 1,8 milioane de copii au fugit din Ucraina, zeci de mii intrând în Moldova. Mulți refugiați își continuă călătoria în alte țări, în timp ce aproape 100.000 – jumătate dintre ei copii – au rămas în Moldova la familii care îi găzduiesc, la voluntari sau în centre pentru refugiați administrate de guvern.

„Amenințarea urgentă și foarte reală la adresa copiilor refugiați din Ucraina crește în fiecare zi. Copiii care călătoresc singuri sunt deosebit de vulnerabili la trafic și exploatare, deoarece parcurg distanțe lungi și dificile”, a declarat Reprezentantul UNICEF în Moldova, Maha Damaj. „UNICEF lucrează neîncetat în Moldova pentru a furniza copiilor și familiilor îngrijire psihosocială și servicii de protecție după ce trec granița pentru a se afla în siguranță”.


Bloom s-a întâlnit, de asemenea, și cu copii și familii la centrul de refugiați Moldexpo din Chișinău, unul dintre cele peste 100 de centre din Moldova unde refugiații pot dormi, accesa informații medicale și juridice și pot lua mese calde înainte de a-și continua călătoria.

În centru, Bloom s-a întâlnit cu o familie de cinci persoane care a fugit din Ucraina la începutul acestei săptămâni, neavând decât hainele cu care erau îmbrăcați și o sumă mică de bani.
După ce au sosit în Moldova și au petrecut cinci nopți la Moldexpo, o familie locală s-a oferit să-i găzduiască până când vor avea toate actele pentru a merge mai departe.

„Multe familii și copii cu care am vorbit nu și-au lăsat doar casele, ci și școala, prietenii, membrii familiei și aproape toate bunurile pe care le au. Ca tată, nu îmi pot imagina suferința și confuzia pe care trebuie să le simtă. Centrele Blue Dot înființate de UNICEF la trecerile de frontieră sunt un prim punct de oprire esențial pentru mamele care caută cu disperare odihnă și un loc sigur în care copiii să se poată juca”, a adăugat Bloom, care a vizitat și estul Ucrainei împreună cu UNICEF în 2016. 


Orlando Bloom are o fiică în vârstă de un an împreună cu partenera sa de viață, cântăreața americană Katy Perry. El mai are un fiu în vârstă de 11 ani din căsnicia cu modelul australian Miranda Kerr.

Numeroase alte staruri de la Hollywood și-au arătat susținerea pentru poporul ucrainean de la începutul războiului declanșat de Rusia.
Mila Kunis, care s-a născut în Cernăuți, Ucraina, și soțul său, Ashton Kutcher, au reușit să strângă donații de peste 35 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni. Președintele Volodimir Zelenski i-a sunat pe cei doi actori pentru a le mulțumi personal.

La rândul său, Angelina Jolie a tras un semnal de alarmă asupra situației în care se află copiii ucraineni. „Fără un sfârșit al acestui război, copiii vor plăti cel mai mare preț - traume, copilării pierdute și vieți distruse”, a scris actrița într-o postare pe Instagram.

Zece milioane de persoane și-au părăsit locuințele din Ucraina de la începutul războiului, potrivit ONU. 3,6 milioane de persoane s-au refugiat în țările vecine, inclusiv în România, iar în jur de 6,5 milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să se refugieze în alte zone ale Ucrainei, din cauza războiului.

Foto: UNICEF/Vincent Tremeau;
Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod