Cine e Sally Yates, femeia care a îndrăznit să-l înfrunte pe Donald Trump

Sally Yates l-a înfuriat pe preşedintele SUA prin refuzul de a-i aplica ordinul anti-imigraţie. Trump a destituit-o imediat pe cea care l-a înfruntat.

Donald Trump a demis-o luni pe Sally Yates, Procurorul General al Statelor Unite, pentru ”refuzul de a pune în aplicare un ordin juridic destinat să protejeze cetăţenii Statelor Unite ale Americii”.

Sally Quillian Yates, procuror din Atlanta cu o lungă experienţă, a plătit cu funcţia pentru hotărârea de a-şi respecta principiile, refuzând să aplice ordinul prin care preşedintele Trump impune interdicţii de călătorie pentru cetăţenii unor state din Orientul Mijlociu şi Africa, angajarea a 5.000 de poliţişti de frontieră şi construirea unui zid la frontiera cu Mexicul.

Îndrăzneala ei a fost calificată drept "trădare" de către Casa Albă, care a pus capăt unei cariere importante în sistemul de justiţie din Statele Unite.

Luni după-amiază, la doar câteva zile după ce împlinise 27 de ani de carieră în Departamentul de Justiţie, Sally Yates l-a sfidat pe Donald Trump, ordonând procurorilor din subordine să nu apere controversatul ordin privind imigrarea emis vineri de Casa Albă. În câteva ore, Trump a demis-o, eliminând un obstacol important din calea politicii sale.
El l-a înlocuit şi pe șeful interimar al Serviciului de imigrație și vămi (ICE), Daniel Ragsdale, de asemenea un fost reprezentant al administrației Obama.

Yates a fost eliberată din funcţie printr-o scrisoare expediată direct, potrivit unei alte surse ce face parte din Adminstraţia lui Donald Trump. "A trădat Departamentul de Justiţie”, se arată în declaraţia emisă de Casa Albă.

Dana Boente, procuror al Districtului de Est din Virginia, a fost investit provizoriu de un oficial al Administraţiei de la Casa Albă pentru a o înlocui pe Sally Yates.
Primul lucru pe care l-a făcut Boente a fost să anuleze imediat instrucțiunile date de Sally Yates. "Le-am dat bărbaților și femeilor din Ministerul de Justiție instrucțiunea de a-și face datoria așa cum am jurat și de a apăra ordinele legale ale președintelui nostru", a precizat el într-un comunicat.

Yates a decis să nu respecte ordinul lui Trump ştiind bine ce înseamnă asta. Tot weekendul s-a gândit ce poziţie să adopte, dată fiind complexitatea măsurii adoptate de Casa Albă, susţine o sursă din Departamentul de Justiţie citată de Washington Post.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
9 Iulie 2017
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maria pe 1 Feb 2017, 20:22
    Activist

    Da, a facut-o pentru faima. Cine stie, poate ajuge sus la dem dupa asta. Si e adevarat, nu este legal ce a facut.

    1
    1

  • Ioan pe 1 Feb 2017, 12:43
    comentariu

    Sally Quillian Yates, procuror din Atlanta cu o lungă experienţă, a plătit cu funcţia pentru hotărârea de a-şi respecta principiile, refuzând să aplice ordinul, etc" Articolul este superficial. Sally a preluat temporar postul de procuror general, pama la confirmarea de catre senat a lui Jeff Session, care este iminenta. Deci ea oricum mai avea cateva zile de exercitat functia. Ca orive Democrat militant, ea a plusat si a tradat juramantul. Ea nu era in situatia sa judece legalitatea ordinului ci sa-l aplice. Culmea e, ca inaninte de a fi promulgat Ordinul a fost avizat favorabil de o entitate a ministerului pe care il conduce. Un fel de kamikadze, o bravada, aparent fara rost..

    2
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod