10 sfaturi ca să nu îți mai fie frică de dentist

Multora dintre noi le este frică de dentist. Această teamă apare chiar din primii ani ai vieții și este împrumutată de la cei din jur în mod nejustificat chiar înainte ca să ajungem efectiv pentru prima dată în cabinetul stomatologic a ne convinge despre ce este vorba. Altora, oameni maturi, le este, pur și simplu, teamă de durere și consideră că aproape orice intervenție stomatologică se transformă într-un chin.

Tehnologia a avansat însă, iar vizita la stomatolog poate fi în prezent o experiență plăcută și relaxantă.
Dr. Oana Florea, medic stomatolog cu Competență Implantologie Orală, ne oferă câteva trucuri care ne vor ajuta să ne învingem teama de a merge la dentist, înainte de a ajunge în cabinet ori în timpul intervenției.

"În jur de 12% din pacienții adulți suferă de fobie dentară, o formă extremă a fricii de dentist.

În această situație, aș recomanda efectuarea manoperelor chirurgicale sub anestezie generală.
Restul pacienților, care manifestă o temere normală - frica de dentist - o pot depăși respectând câteva din sfaturile următoare
", menționează Dr. Oana Florea.

1.   Apelează la un medic dentist cu experiență și bine specializat, în care să ai încredere. Vei fi mai relaxat știindu-te pe mâini bune.
2.   Soluționează problemele dentare existente cât mai aproape de apariția lor pentru a evita complicațiile de mai târziu.
3.   Mergi la control periodic măcar o dată la șase luni pentru a descoperi cariile incipiente și pentru a îndepărta tartrul.

Cariile superficiale se tratează fără anestezie, fără durere.
4.   Dacă sunt necesare tratamente de mare amploare, discută cu medicul despre ce înseamnă mai exact planul de tratament ca să înțelegi exact ce urmează să se întâmple. Odată ce primești informația completă, te familiarizezi cu totul, iar teama dispare.
5.   Programează primele ședințe de tratament astfel încât să fie de scurtă durată. În acest mod te acomodezi cu medicul și cu personalul medical.
6.   Programează-te în prima parte a zilei, când ești mai odihnit.
7.   Alege să faci anestezie locală și preanestezie pentru a fi complet relaxat.

8.   Ascultă muzica preferată în căștile personale pe durata intervenției.
9.   Apelează la tehnici de relaxare, la exerciții de respiratie controlată. Te vor ajuta să învingi stresul și anxietatea.
10.   În situații extreme, poți apela la premedicație anxiolitică, inhalosedare sauchiar la anestezie generală, dacă intervenția este foarte complicată și îndelungată. 

Oana Florea este medic dentist cu Competență Implantologie Orală, cu experiență internațională în Germania, alături de cei mai buni specialiști în chirurgie și implantologie. Oana Florea își desfășoară activitatea în cabinetul său privat din București și este apreciată inclusiv pentru experiența în lucrul cu copiii și cu pacienții anxioși, cu teama de dentist.   

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod