Afectiunile gleznei si kinetoterapia

Afectiunile gleznei Traumatismele gleznei sunt cele mai frecvente dintre toate localizarile traumatismelor aparatului locomotor, entorsele detinand primul loc, iar fracturile locul secund. Frecventa acestora se explica prin faptul ca la acest nivel au loc miscari multiple comandate de nevoile de mobilitate ale piciorului, expus la diferiti factori traumatici ce actioneaza in conditii diferite.
    
Tipurile lezionale ale macrotraumatismelor piciorului sunt cele obisnuite: plagi, contuzii, entorse, luxatii, fracturi, care pot afecta toate structuriile anatomice: piele, ligamente, muschi, tendoane, articulatii, oase, vase si nervi.
Aceste leziuni pot lasa sechele imediate sau tardive a caror legatura cu traumatismul respectiv nu e greu de stabilit.

Suprasolicitarea statica si dinamica a piciorului, agravata de neadaptarea anatomiei acestuia explica multitudinea suferintelor piciorului ce pot fi incadrate in patologia traumatica. In acest fel medicul recuperator este confruntat cu suferinte posttraumatice obisnuite dar si cu tulburari de statica cu picior dureros cronic pe fond tot traumatic dar cu sechele ale unor suprasolicitari mecanice continue.

    
Complexitatea aparatului osos si musculo-ligamentar face ca aceste traumatisme sa aiba un rasunet diferit asupra formatiilor respective in functie de directia si intensitatea de actiune a traumatismului si de gradul de rezistenta al elementelor solicitate.

Astfel, entorsele se produc din cauza unei miscari de inversiune a piciorului rezultata din supinatia combinata cu aductia si rotatia interna, deoarece ligamentul lateral extern solicitat in aceasta miscare este mai putin rezistent decat ligamentul lateral intern.
In schimb, fracturile prin inversiune sunt mai rare si apar adesea in urma miscarii de eversiune rezultate din combinatia miscarilor de abductie, pronatie si rotatie externa.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • buibar daniel pe 11 Apr 2009, 20:32
    durere de glezna

    va rog sa-mi spuneti si mie: de aproape un an de zile ma doare glezna foarte rau si se umfla,am facut fizioterapie,am luat tratament de la diferici medici,mi-am facut analize la sange care au fost bune,ma doare continuu foarte rau,daca iau diclotard imi trece timp de 2 zile apoi reapare...ajutati-ma va rog nu stiu ce sa mai incerc,radiografia este ok...email dc se poate daniel_buibar@yahoo.com

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod