Afectiunile gleznei si kinetoterapia

Metoda lui Freeman In opinia lui Freeman, reeducarea gleznei este indicat sa aiba loc in echilibru intr-un picior pe o placa mobila - pozitie care permite solicitarea gleznei in diferite directii.

Astfel, autorul citat utilizeaza 2 tipuri de placi:

Primul tip de placa
Consta intr-o jumatate de cilindru, al carui contact cu solul se realizeaza dupa o linie dreapta. In acest caz este suficient ca piciorul sa fie asezat in diferite unghiuri fata de axa de rulare pentru ca glezna sa fie solicitata in flexie-extensie, in varus-valgus sau simultan in toate aceste directii.

In momentul in care pacientii reusesc sa execute fara probleme acest exercitiu, se poate trece la utilizarea celeilalte placi, care prin suprafata sa sferica solicita echilibrarea in toate directiile.

A doua placa
Este o hemisfera, care se sprijina pe sol printr-un punct al suprafetei sale sferice.

La inceputul tratamentului utilizam placi modificate, care asigura o stabilitate sporita.
O placa rectangulara, cu dimensiunile 50×25 cm. Pe una dintre fetele acestei placi, de-a lungul medianei celei mai lungi, sunt fixate doua hemisfere cu diametrul de 10 cm.

O placa rotunda, cu diametrul de circa 30 cm. In mijlocul uneia dintre fetele placii se fixeaza o hemisfera cu diametrul de 10 cm. Se obtine astfel, in pozitiile extreme, un sprijin stabil intre marginea placii si punctul de contact al hemisferei cu solul.


Metoda lui Freeman cuprinde mai multe etape:


1. Cu sprijin pe capatul mesei: exercitii de contractie musculara izolata cu constientizarea tensiunii musculotendinoase prin control vizual si prin palpare.
2.
In pozitie stand, cu sprijin pe ambele picioare: se repeta exercitiul cu solicitarea membrului pe sol. Piciorul adopta o atitudine controlata, care consta in incordarea degetelor si inaltarea boltii plantare, insotita de contractia muchilor plantari si a muchiului peronier lung lateral.
3. Intr-un picior pe sol: exercitiul consta in adoptarea unei atitudini controlate, interval activ care alterneaza cu momente de relaxare.
4. In sprijin pe ambele picioare, pe placa rectangulara: avand labele picioarelor incordate, pacientul exerseaza succesiv echilibrul paralel, perpendicular, apoi oblic, in raport cu axa de rulare a placii.
5. Repetarea exercitiului, cu sprijin mixt:
  • cu un picior pe placa rectangulara;
  • cu un picior pe sol;
  • cu fandare inainte si inapoi.
6. Exercitiul este repetat, in aceeasi ordine a etapelor, folosind placa rotunda.
7. Folosirea placii rectangulare ca punct de sprijin pentru un picior, celalalt servind pentru obtinerea balansului.
8. Acelasi exercitiu, folosind placa rotunda.
9. Sprijinul pe ambele picioare permite varierea solicitarii acestora prin jumatati de pasi in fata sau in spate.
10.  Mersul, apoi saritura pe cele doua placi mobile reprezinta ultima etapa.

Ansamblul de exercitii prezentat se desfasoara in 15-20 de sedinte de reeducare a cate 30-60 de minute.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • buibar daniel pe 11 Apr 2009, 20:32
    durere de glezna

    va rog sa-mi spuneti si mie: de aproape un an de zile ma doare glezna foarte rau si se umfla,am facut fizioterapie,am luat tratament de la diferici medici,mi-am facut analize la sange care au fost bune,ma doare continuu foarte rau,daca iau diclotard imi trece timp de 2 zile apoi reapare...ajutati-ma va rog nu stiu ce sa mai incerc,radiografia este ok...email dc se poate daniel_buibar@yahoo.com

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod