Paracetamolul: este sigur pentru copii si astmatici?

Daca te intrebi cat de sigur este sa-i administrezi copilului tau paracetamol, mai ales daca sufera de astm bronsic, sa vedem ce parere au presedintii celor 3 societati medicale recunoscute in tratamentul astmului la noi in tara.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda paracetamolul ca medicament de prima intentie in tratamentul febrei la copiii cu astm bronsic. "Medicament de prima intentie in tratarea starilor febrile si a durerii, paracetamolul este un tratament sigur pentru copiii mai mici de un an si pentru bolnavii de astm bronsic", declara presedintii celor 3 societati medicale recunoscute in tratamentul astmului in Romania: Societatea Romana de Pneumologie, Sectia de Pneumologie Pediatrica din cadrul Societatii Romane de Pneumologie, Societatea de Pediatrie din Romania.


55% dintre cazurile de astm la copii nu sunt diagnosticate

Exista cateva studii care atesta existenta unei legaturi intre administrarea paracetamolului si riscul crescut de astm in cazul copiilor de varsta frageda. Rezultatele arata ca este suficienta o pastila de paracetamol administrata saptamanal ca riscul de imbolnavire cu astm sa fie de trei ori mai ridicat, arata un studiu aparut in publicatia britanica The Daily Mail. Specialistii nostri ne explica de ce paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate medicamente la astmatici si daca exista o corelatie intre afectiune si acest tratament.

"In Romania, la copiii in varsta de 6-7 ani, 55% din cazurile de astm bronsic nu sunt diagnosticate, in sensul ca la aceasta varsta nu sunt practicabile toate acele investigatii care concura la afirmarea certa a diagnosticului. Acestea sunt datele primului studiu national asupra prevalentei astmului bronsic la copil, care au fost comunicate in tara in cadrul Conferintei Nationale de Pneumologie Pediatrica din 14-16 iunie 2007 si care anul acesta vor fi publicate la Congresul European Respiratory Society in luna octombrie la Berlin.


Astmul bronsic nediagnosticat (inca neconfirmat) este tratat deseori ca o infectie respiratorie cu componenta obstructiva bronsica, deci si cu paracetamol. Este firesc, prin urmare, ca paracetamolul sa fie unul dintre cele mai utilizate medicamente la astmatici. Aceasta asociere astm-paracetamol nu demonstreaza in nici un caz existenta unei relatii de tip cauza - efect intre cele doua. Nu paracetamolul determina astm bronsic, ci dimpotriva, astmul bronsic, odata constituit, este acela care determina nevoia de a administra paracetamol. In concluzie, nu exista argumente stiintifice pentru a crede ca exista o corelatie cauzala intre administrarea de paracetamol si declansarea astmului bronsic la copii", explica prof. dr. Dimitrie Dragomir, presedintele Societatii Romane de Pediatrie.


Este cel mai folosit tratament pe plan mondial pentru febra

Recent, cercetatorii de la Institutul de Cercetari Medicale al Noii Zeelande din Wellington au tras un semnal de alarma parintilor care obisnuiesc sa administreze paracetamol copiilor. Acestia au efectuat un studiu condus de profesorul Richard Beasley in care au monitorizat peste 200.000 de copiii si au constatat ca paracetamolul administrat copiilor poate provoca astm, alergii si eczeme. Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prof. dr. Florin Dumitru Mihaltan ne lamureste de ce rezultatele aduse de cercetatorii din Noua Zeelanda nu pot constitui argumente pentru anumite decizii terapeutice.

"Rezultatele obtinute de studiul Beasley privind corelatia paracetamol-astm bronsic nu pot constitui argumente pentru anumite decizii terapeutice.
Paracetamolul este cel mai folosit tratament pe plan mondial in starile febrile si durere. Daca vom administra aspirina la copii in caz de gripa, va exista riscul dezvoltarii unei complicatii potential fatale denumita sindromul Reye. Mai mult, studiile clinice demonstreaza ca aspirina si ibuprofenul, folosite si ele in tratarea acestor simptome pot creste cu pana la 4 ori riscul de sangerari gasto-intestinale. Deci, administrarea de aspirina sau ibuprofen la pacientii astmatici ii expune pe acestia la riscuri suplimentare. Acestea sunt o parte din motivele pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda paracetamolul ca medicatie de prima alegere pentru copiii mici cu febra. Exista, in plus, forme severe de astm bronsic, cunoscute sub numele de astm indus de aspirina. La acesti pacienti trebuie evitate aspirina si ibuprofenul conform ghidului international de astm bronsic GINA 2008"
.


Paracetamolul se poate administra dupa varsta de 1 luna

Prof. Dr. Mircea Nanulescu, presedintele Sectie de Pneumologie Pediatrica din cadrul Societatii Romane de Pneumologie sustine ca experienta practicii pediatrice si numeroasele studii din literatura de specialitate au dovedit toleranta si siguranta paracetamolului. Un risc crescut de toxicitate apare doar daca se administreaza o doza de zece ori mai ridicata in comparatie cu dozele terapeutice.

"Paracetamolul este antitermicul cel mai frecvent utilizat in pediatrie si este singurul medicament pentru combaterea febrei la categoria de virsta 1 luna - 6 luni. Doza de paracetamol este de 10 - 15 mg/kg/doza, cu administrare ritmica la 6 ore sau 4 ore, fara a depasi 50 - 70 mg/kg/24h.
Paracetamolul se poate administra dupa varsta de 1 luna. Antitermicul se administreaza ritmic, la intervalul mentionat si inca 24h dupa ce febra a scazut sub 38 de grade Celsius. Unele studii recente, care sugereaza rolul paracetamolului ca posibil factor de risc pentru astm au dovedit doar asocierea, nicidecum relatia de cauzalitate
".

De asemenea, prof. Mircea Nanulescu mai adauga ca aceste studii sunt "transversale, efectuate pe baza de chestionar si nu pot demonstra relatia de cauzalitate dintre utilizarea paracetamolului si dezvoltarea astmului bronsic, aspect recunoscut chiar de autorii studiilor. Pe de alta parte, la bolnavii cu astm bronsic sunt contraindicate alte antitermice cum ar fi ibuprofenul si aspirina (antiinflamatoarele nonsteroidiene). In acord cu autorii studiilor la care am facut referire si conform recomandarilor OMS, consider ca paracetamolul poate fi utilizat pentru combaterea febrei care depaseste 38°C, inclusiv la bolnavii cu astm bronsic".    


Studiul Beasley nu a investigat motivul administrarii paracetamolului

Fostul presedinte al Societatii Romane de Pneumologie, prof. dr. Ioan Paul Stoicescu aduce un contraargument solid in privinta studiului realizat de cercetatorii de la Institutul de Cercetari Medicale al Noii Zeelande din Wellington si anume ca acestia au scapat din vedere motivul pentru care pacientii monitorizati au luat paracetamol. Specialistul mai adauga ca rezultatele se invart in jurul ideii ca pacientii cu astm au consumat mai mult paracetamol decat cei fara astm.

"Asocierea dintre folosirea paracetamolului la copii si cresterea riscului de aparitie a astmului, ca urmare a studiului profesorului Beasley, nu are o relevanta clinica datorita unor limite ale cercetarii recunoscute chiar de autorul studiului.
Nu a fost demonstrata legatura de cauzalitate paracetamol - astm. Studiul nu a investigat motivul pentru care pacientilor li s-a administrat paracetamol. A inregistrat numai ca pacientii cu astm au consumat mai mult paracetamol decat cei ce nu au astm. Cu paracetamol se trateaza febra care apare in infectiile virale, care pot fi, mai ales daca apar in copilarie, un factor de risc pentru astm. Infectiile cu virusul sincitial respirator sunt incriminate in patogenia astmului. Este posibil ca paracetamolul sa fi fost folosit tocmai pentru a scadea febra din infectiile virale respiratorii, in general mai frecvente la astmatici. Este normal ca pacientii au primit paracetamol in copilarie, acesta fiind tratamentul de prima intentie pentru febra copilului. Paracetamolul este recomandat la copiii cu astm, intrucat este, de obicei, bine tolerat in cazurile de combatere a febrei sau a durerilor
", este si parerea prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, fostul presedinte al Societatii Romane de Pneumologie.

Sursa: Societatea Romana de Pneumologie, Sectia de Pneumologie Pediatrica din cadrul Societatii Romane de Pneumologie, Societatea de Pediatrie din Romania
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Loredana pe 30 Sep 2008, 17:44
    Ceapa

    Ceaiul din măceşe şi ceapă de pus în mâncare, după 2-3 căni vindecă gripa, durerile în piept, durerile de gât, stările febrile, infecţia. Mai este la fel de eficient amestecul de miere cu frunză de nuc sau cu coaja verde de la nuci.Foarte bun este şi ceaiul de muşeţel cu ceapă de gătit. Doamne ajută!

    0
    0

  • Anonim pe 30 Sep 2008, 12:40

    Sunt o mama, romanca, care traieste in New Zealand si am urmarit la televiziunea din n.z. transmisiunea despre paracetamol, am ramas foarte surprinsa pentru ca nu au vorbit despre avantaje si dezavantajele paracetamolului sau al aspirinei care e mult mai periculoasa, nici despre modul de administrare, varsta copilului si felul in care a fost efectuat acest studiu! Diferenta intre paracetamol si aspirina. Ma intrebam daca nu cumva cuvantul subdezvoltat s-ar potrivi mai bine pentru n.z. si nu pentru Romania, judecati voi! Oricum ce-i sigur e sigur, e timpul de intors acasa, din toate punctele de vedere e mai dezvoltata sanitatea in ro. ca aici. Un articol, in ceea ce ma priveste, foarte interesant si complet, cu raspunsuri pentru tot si pentru toti, pacat ca nu poate fi publicat in lumea toata si in toate limbile.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod