8 semne că organismul tău are nevoie de vitamina D

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi care ajută organismul să asimileze calciul în oase pentru întărirea sistemului imunitar.
În mod normal, obţinem această vitamină din alimente, suplimente şi razele soarelui, dar atunci când se întâmplă ceva şi ne confruntăm cu deficienţa de vitamina D, buna funcţionare a organsimului este afectată.

Care sunt semnele care indică deficienţa de vitamine D?


Transpiraţie la nivelul capului

Există numeroase simptome care pot indica faptul că nivelul vitaminei D este scăzut. Cercetările arată că transpiraţia excesivă la nou-născuţi este unul dintre primele semne ale lipsei acestei vitamine. Unul dintre cele mai neobişnuite simptome de deficit de vitamina D la adulţi este transpiraţia excesivă la nivelul capului în comparaţie cu restul corpului. Dacă transpiri mult astfel, acest lucru poate fi strâns legat de lipsa de vitamina D în organism şi e posibil să ai nevoie de un consult medical.

Dureri osoase

Lipsa vitaminei D poate afecta capacitatea organismului de a asimila calciu în ţesutul osos, ceea ce poate duce la osteomalacie sau la slăbirea oaselor.
O deficienţă a vitaminei D poate fi asociată cu diferite dureri musculo-scheletice, în special cu dureri osoase tibiale şi sensibilitate. Se recomandă un aport zilnic necesar de vitamina D pentru a evita durerile osoase, fracturile osoase şi bolile asociate, cum ar fi osteoporoza.

Dureri musculare

Vitamina D afectează nu numai oasele noastre, ci şi muşchii. Lipsa acestei vitamine poate provoca dureri musculare severe, slăbiciune, scăderea masei musculare şi recuperarea redusă a muşchilor după activitate fizică intensă. Nivelurile scăzure ale vitaminei D pot provoca, de asemenea, dureri cronice în organism, care este unul dintre principalele simptome ale fibromialgiei.

Sistem imunitar slăbit

Vitamina D joacă un rol imens în susţinerea sistemului nostru imunitar.
În necunoştinţă de cauză, medicii au început să utilizeze această vitamină pentru a trata infecţiile cu mult timp în urmă, înainte ca antibioticele să fie descoperite. Pacienţii cu tuberculoză, de exemplu, au fost trimişi la sanatorii, unde au fost expuşi la lumina soarelui care, după cum credeau medicii, a ucis direct infecţia. Deci, dacă suferi de infecţii virale frecvente, nivelurile scăzute de vitamina D ar putea fi motivul.

Oboseală şi slăbiciune

Adesea tindem să atribuim oboseala unui stil de viaţă încărcat sau lipsei de somn. Se pare, totuşi, că lipsa vitaminei D în organism poate fi de asemenea implicată. Un studiu care a observat efectul suplimentar de vitamina D asupra pacienţilor cu oboseală a arătat o reducere semnificativă a simptomelor de oboseală după normalizarea nivelului de vitamina D.

Vindecare lentă

Un studiu a arătta că 12 săptămâni de suplimente de vitamina D au dus la o reducere semnificativă a rănilor la pacienţii cu ulcere diabetice la nivelul piciorului.
Oamenii de ştiinţă cred că vitamina D a avut un efect pozitiv asupra stabilizării nivelului glicemiei şi colesterolului la pacienţii implicaţi în studiu. Dacă rănile se vindecă încet, mai ales dacă ai diabet, acordă atenţie nivelului acestei vitamine din organism.

Căderea părului

Există mulţi factori care pot declanşa căderea părului, iar deficitul de vitamina D este unul dintre aceştia. Lipsa acestei vitamine poate duce la subţierea părului şi chiar pierderea acestuia. Vitamina D joacă un rol esenţial în procesul de creştere al părului şi poate fi folosită ca supliment pentru tratamentul părului.

Anxietate şi depresie

Vitamina D este o vitamină unică ce influenţează multe părţi ale corpului nostru, inclusiv creierul. După ce vitamina este consumată sau sintetizată în piele, se eliberează neurotransmiţători precum dopamina şi serotonina care influenţează funcţionarea creierului.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, lipsa de vitamina D poate duce la anxietate, depresie şi poate fi chiar legată de voli mintale, inclusiv schizofrenia.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod