Sindromul Raynaud: sindromul mainilor si picioarelor reci

Iti simti deseori mainile si picioarele reci si uneori iti provoaca chiar si durere? Este posibil sa suferi de sindromul Raynaud. Dr. Codrut Tutu, specialist acupunctura si apifitoterapie iti ofera cateva sfaturi care te pot ajuta.

Ce este sindromul Raynaud?

Sindromul Raynaud este o problema de circulatie a sangelui care afecteaza extremitatile, de obicei degetele de la maini, dar si cele de la picioare, nasul, obrajii, urechile si barbia. Femeile sunt cel mai des afectate, in special cele cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

Sindromul Raynaud este de cele mai multe ori asociat cu temperaturile scazute, stresul, iar persoanele afectate isi vor simti degetele de la maini si picioare foarte reci sau amortite.


Cauze

Cand micile artere care conduc sangele catre maini si picioare sunt expuse la frig, se contracta, reducand astfel aprovizionarea cu sange. Arterele pot fi foarte sensibile la frig din cauza problemelor sistemului imunitar.
Deseori se intampla ca persoanele cu sindromul Raynaud sa sufere si de alte afectiuni precum lupus sau artrita.


Semne si simptome ale sindromului Raynaud

La frig sau stres, degetele capata o culoare palida, apoi devin albastrui si la final se inrosesc. Aceste schimbari de culoare sunt insotite de durere, amorteala si o senzatie de furnicaturi. Simptomele pot fi ameliorate incalzindu-ti mainile si picioarele.


Ce poti face?

Pentru ca fumatul contracta arterele, renunta la fumat si fereste-te de fumul de tigara, daca vrei sa previi. De asemenea, incearca sa te feresti de stres si urmeaza tratamentul prescris de medic daca suferi de boli precum lupus sau artrita, pentru ca acestea pot provoca sindromul Raynaud.

Cat despre tratarea acestui sindrom, Dr.
Codrut Tutu, specialist acupunctura si apifitoterapie declara ca "vindecarea completa a sindromului Raynaud necesita un tratament mai complex, intrucat sunt afectate structura si functiile sistemului circulator periferic precum si ale unor organe interne iar fiecare pacient are nevoie de un tratament individualizat. Este recomandat sa se evite contactul cu temperaturile scazute iar in timpul sezonului rece sa se poarte articolele vestimentare de protectie (manusi, caciula, fular, etc.)."

Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont daca suferi de acest sindrom:

  • Urmeaza tratamentul prescris de medic. Daca simti ca acesta nu te ajuta, consulta-ti medicul si nu renunta la medicatie din proprie initiativa;
  • Nu permite ca mainile si picioarele tale sa devina reci.
    Pastreaza-ti corpul cald si uscat si foloseste manusile daca iesi in frig sau daca manuiesti gheata sau alimente inghetate;
  • Limiteaza consumul de cafeina;
  • Renunta la fumat. Fumatul iti va inrautati simptomele;
  • Incalta sosete si pantofi confortabili, care sa nu te stranga;
  • Evita sa folosesti unelte care vibreaza;
  • Incearca sa eviti, pe cat posibil, situatiile stresante. Exercitiile fizice, meditatia sau yoga te pot ajuta sa faci fata stresului.

Ca remediu temporar pentru sindromul Raynaud, Dr. Codrut Tutu, iti recomanda "sa consumi timp de o luna un ceai din salvie, trei frati patati, urzica, matase de porumb, sunatoare, galbenele. Plantele se amesteca in cantitati egale si se face infuzie cu cate 1 lingurita de amestec la o cana de apa, timp de doua trei minute.
In paralel se foloseste o crema din galbenele si patlagina, aplicata local pe zonele afectate. Formula de ceai nu trebuie urmata mai mult de 4 ori pe an (o luna in fiecare sezon
)."


Contacteaza medicul daca:

  • Durerile devin mai puternice, in ciuda tratamentului;
  • Apar inflamatii la nivelul mainilor si picioarelor care nu se vindeca.
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Serena12 pe 17 Mar 2013, 16:25
    Raynaud

    Buna la toti, sunt si o persoana care ma lupt cu aceasta boala , e foarte groaznic sa-ti vezi propriile miini de o culoare vie si reci ,,,,stiu care e sentimentul , insa am fost la medic si mi-a indicat nitromint (ps ajuta)

    7
    4

  • andreea larisa pe 22 Ian 2013, 22:51
    maini si picioare

    buna eu nu stiu sigur daca sufer de acest sindrom dar am tot timpul mainile si picioarele reci tot timpul .in ultimul timp degetele de la picioare mi sau umflat si sunt de o culoare violeta si am mancarimi.as vrea sa stiu ce trebuie sa fac ce rimediu exista pentru acest disturb.multumesc.

    16
    0

  • andreea larisa pe 22 Ian 2013, 22:51
    maini si picioare

    buna eu nu stiu sigur daca sufer de acest sindrom dar am tot timpul mainile si picioarele reci tot timpul .in ultimul timp degetele de la picioare mi sau umflat si sunt de o culoare violeta si am mancarimi.as vrea sa stiu ce trebuie sa fac ce rimediu exista pentru acest disturb.multumesc.

    4
    6

  • Mirea Maria Cristiana pe 9 Feb 2012, 16:43
    Prazosin

    Eu sufar de acest sindrom,doar k in ce ati spus mai sus nu am vazut sa specificati crioglobulinele.Iar manifestarile sunt putin diferite,mainile si picioarele mi se invinetesc dupa care mi se ingalbenesc si nu le mai simt.

    3
    2

  • alina elena sima pe 28 Sep 2011, 23:49
    suferinta grea

    cu multi ani in urma dupa nasteri si grija familiei si lipsa apei calde care este si in prezent , aceasta suferinta grea impreuna cu lupus urmari radioterapie citostatic neoplasm rinofaringian ulcer varicos,hipotiroidism,sindrom sicca,vertij ,tinitus, oboseala cronica,depresie.familia este alaturi de mine dar nu stiu cum o inteleg ei. vineri merg la imunologie si saptamana viitoare la orl pentru ureche supuroasa.cu adevar va scriu un tratament important este credinta in sfanta treime si maica domnului si ingeri,iertarea greselii acelui de langa noi tot timpulda te accepti asa cum esti si sa ceri ajutor tot timpul secunda cu secunda unde trebuie.imi este frica ca nu pot pronunta cuvantul ajuta-ma cand sunt blocata cu articulatia si muschii faciali sau intepenita. va doresc bucurii,fericiri, pace si sanatate multa voua, familiei si celor din jur. alina elena sima 0743581049. pe curand.

    1
    0

  • ana maria pe 10 Sep 2011, 21:39
    draga lacrimioara

    mama mea a avut acelasi sindrom in 1996,nu a acceptat operatia ce ia fost propuse (taierea ligamentelor dintre picioare si corp)mentionez ca am fost internata la spitalul CFR din timisoara cu dureri ingrozitoare de la glezna pana la genunchi in care 3 zile nu a pus piciorul in pamant.dupa un lung sir de investigatii si 3 luni de spitalizare tratam a dat razultate....cu diprofos 1 la 12 ore,pentoxifilina si foarte multe vitamine, calciu si magneziu si multa relaxare si cat mai putin in picioare iar la 6 luni a reluat tratamentul timp de 2-3 ani si durerile au incetat si pana in ziua de azi.

    3
    0

  • Roxana pe 7 Iul 2011, 23:37
    Adalat CR

    Si eu am acest sindrom,am fost la medic si mi-a recomandat Adalat CR insa este benefic in doar 66% dintre cazuri,pe mine m-a ajutat putin.Nu e prea mare diferenta dar sper sa-mi treaca,macara cum nu-mi mai pierd simtul tactil.La mine s-a manifestat cam devreme,am doar 15 ani.Incearca sa te protejezi cat mai bine si sa nu ai contact cu corpuri foarte reci.

    3
    0

  • LACRIMIOARA pe 10 Mai 2011, 17:37
    si eu am acest sindrom

    an anul 2005,am fost diagnosticata cu acest sindrom,dar nici un medic nu mi-a dat un tratament anafara de pentoxifilina boala se agraveaza tot mai rau va rog spune-ti la k medic sa merg nu mai rezist.

    6
    0

  • elena pe 30 Dec 2010, 10:48
    sarcina

    draga ioana si eu am fost diagnosticata cu sindromul reynaud si imi doresc sa raman insarcinata. ti-as fi recunoscatoare daca m-ai tine la curent cu evolutia sarcinii si noutatile pe care le detii legate de ac subiect

    6
    4

  • ioana pe 17 Oct 2010, 04:13
    sarcina

    eu am fost diagnosticata acum 5 ani cu acest sindrom,iar acum am ramas insarcinata.as vrea sa stiu daca exista riscuri sau daca pot pati ceva eu sau copilul din cauza acestei boli.

    6
    1

  • ana pe 22 Iul 2010, 18:10
    simptome

    nu sunt sigura ca am sindromul raynaud...insa din cand in cand mainile mele devin albe-vinetii si asta nu se intampla doar atunci cand este frig.as vrea sa cunosc mai multe detalii despre acest sindrom pentru a sti ce masuri sa iau

    11
    3

  • morariu alina claudia pe 30 Iun 2010, 08:43
    maini si picioare reci

    va rog sa-mi spuneti la ce medic specialist trebuie sa merg pentru maini si piciare reci?cauza poate fi si de la fumat?sunt numai reci fara umflaturi.va multumesc

    23
    2

  • dada pe 30 Ian 2009, 11:40
    ghimbirul

    Incearca un ceai cald de ghimbir(gust iute, putin mentolat): are actiune vaso-dilatatoare, te incalzeste instantaneu. exista in comert ghimbir macinat, se poate adauga in orice ceai.

    13
    7

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod