De ce te simţi moleşită după masa de prânz? 5 trucuri ca să alungi lenea

Combinaţiile alimentare nepotrivite sau porţiile exagerate pe care le mănânci la masa de prânz sunt două dintre motivele pentru care eşti atât de moleşită după-amiaza. Află cum să alungi lenea care apare după masă!

Combinaţiile alimentare nepotrivite sau porţiile exagerate pe care le mănânci la masa de prânz sunt două dintre motivele pentru care eşti atât de moleşită după-amiaza. Află cum să alungi lenea care apare după masă!

 

Ca să nu mai dormi pe tine după masa de prânz trebuie să cunoşti câteva lucruri despre motivele care induc această stare de moleşeală şi să le combaţi. Somnolenţa postprandială, cum se mai numeşte această senzaţie care apare după masă, se manifestă prin simptome precum moleşeala, incapacitatea de a te concentra şi o somnolenţă accentuată. Iată de ce ţi se face atât de somn şi lene după ce ai mâncat, în special atunci când alegi porţiile exagerate de mâncare:

Mâncatul stimulează sistemul nervos parasimpatic care anunţă corpul că trebuie să funcţioneze la capacitate mai mică şi să înceapă procesul de digestie.

Cu cât mănânci mai mult, cu atât energia va fi concentrată mai mult doar pe procesul de digestie, lăsându-te cu acea senzaţie accentuată de moleşeală şi somnolenţă.

Somnolenţa este şi mai accentuată dacă consumi alimente care conţin zahăr. Pe măsură ce alimentele se digeră ele eliberează glucoza, iar ca reacţie pancreasul începe să producă insulina pentru a menţine la un nivel optim glicemia. Cu cât este mai mare cantitatea de insulină produsă, cu atât va determina o creştere a producţiei de serotonină şi melatonină de câtre creier. Astfel că te vei confrunta inevitabil cu senzaţia de moleşeală. De regulă, această stare de somnolenţă nu durează mai mult de o oră după ce ai terminat masa de prânz.

Există alimente bogate în triptofan, un aminoacid care poate să inducă starea de somnolenţă.
Printre alimentele cele mai bogate în triptofan enumerate de National Institutes of Health  se numără: brânza, carnea de pui, peştele, ouăle, laptele, nucile, untul de arahide, alunele, seminţele de dovleac, seminţele de susan, soia, tofu, carnea de porc şi cea de curcan.

Dacă obişnuieşti să mănânci porţii foarte mari, fluxul de sânge este concentrat în special pe sistemul digestiv pentru a-l ajuta să desfăşoare procesul de digestie. Acest lucru va determina o încetinire a activităţii celorlalte organe, în special a creierului. De aceea nu reuşeşti să te concentrezi după o masă copioasă de prânz şi îţi ia mai mult de o oră ca să te mobilizezi şi să te apuci de treabă din nou.


Trucuri ca să nu mai fii moleşită după masa de prânz


1.
Mănâncă câte puţin şi des. Este ideal să ai trei mese principale pe zi la care să mănânci porţii mici şi încă două gustări sănătoase între ele.

2. Ca să nu mănânci mult la prânz, alege alimente bogate în proteine la micul dejun.

3. Mai uşor cu carbohidraţii! Este recomandat ca planul alimentar zilnic să conţină carbohidraţi în proporţie de 40-65%, adică nu mai mult de 225-325 de grame în cazul unui aport normal de 2000 de calorii. Încearcă să consumi carbohidraţi complecşi care se găsesc în cereale integrale, legume şi fructe, dar limitează consumul alimentelor bogate în amidon, cum ar fi cartofii, porumbul, orez, paste, fasole boabe.

4. Dacă ai timp, este de preferat să faci o plimbare scurtă după masa de prânz.

5. Nu consuma carbohidraţi împreună cu proteine (paste cu carne, cartofi cu carne, pâine cu carne), deoarece este una dintre combinaţiile care te va trimite instant la somn. "Dacă veţi consuma aceste alimente împreună veţi provoca o lupta digestivă între enzime concurente.
Rezultatul este că mâncarea nu va fi digerată cum trebuie şi de aici gazele, balonarea, arsurile stomacale, durerile de stomac, malabsorbţia, indigestia şi lipsa energiei",
aflăm de la nutriţionistul britanic Gillian McKeith, citând din cartea sa "Hrană vie pentru sănătate".

 

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Simo pe 26 Apr 2017, 12:10
    Atentie la paine!

    Si nu numai asocierea carbohidratilor cu proteinele induc starea de somnolenta, ar mai fi glutenul din fainoase care produce aceasta stare iar lumea nu prea stie...Ia incercati painea fara gluten in combinatie cu carne, ba chiar si cartofi, pentru cei ce nu pot manca nimic fara paine....Nu o sa aveti nici o stare de somnolenta!!

    0
    0

  • Alina pe 17 Aug 2013, 15:25
    lalala

    Mie nu mi-e niciodata somn dupa-masa, am aceasi energie indiferent cat mananc desi nu-mi place a mananc mult, niciodata nu ma scol satula de la masa si nu-mi plac mesele lungi cu 100 de feluri. Eu sunt obisnuita sa mananc mai putin, mai repede ( nu pot manca incet pur si simplu) si nu mi se face nici foame multa vreme, desi sunt foarte solida ( nu grasa).

    0
    0

  • Eu pe 26 Nov 2012, 10:58
    mie

    mi-e somn dupa mese pt. ca am probleme cu ficatul... mi-e si groaza sa mai mananc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod